Ark..lar, 3 gün önce 1000 bakımına gittim, ustamın dediğini aynen aktarıyorum, (4000 km de bir yağı değişir. motor yağ eksiltir. arada bir yağını kontrol edersin) eksilme gördüğünde 10/40 kaliteli bi yağ ile ilave yap,ok dedim. ben bu yağ yakma olayını 800 km de iken fark ederek 200 ml kadar yağ ilavesi yapmıştım ve seviyeyi normal seviyesine çıkarmıştım..
Bu motor 150 cc bi motor..250 lik veya 500 lük falan değil 4000 de bir yağ değiştirelim...2000-2500 km de yağ kapkara oluyor zaten ve serviste bana 4000 km diyor. Motoru yeni almışım, hayatta 4000 km gitmem bir yağ ile..150 cc scooter kullandım daha önce yağ değişmi 1000 km idi ve ben hep 700-800 de bir yağını değiştirdim. Ama o km lerde bile yağ siyahlaşıyordu. en fazla 1500-2000, periyodik bakım aralıkları için 4000 km çok normal ama yağ değişimi için çok uzun, servis her nekadar yağ için de kitapçıktaki bakım km lerini takip et dese de ben asla o kadar bekleyemem. Ayrıca başka bir serviste yağ değişimi nin 2000 de bir olduğunu periyodik bakımında 4000 de bir olduğunu söylemişti..
Yağ rengi şeffaf veya hafif açık sarıdan km yaptıkça kirlenmeye başlar.. Kirlenmiş.. Artık doyma aşamasına gelmiş yağ, yeni yağa göre yüksek sıcaklıklarda daha fazla inceleceği için ve yağlama özelliğini kısmende olsa kaybetme aşaması başladığı için motoru yeni yağ gibi korumaz, Bide şu var.. Yağ çubugundan kontrol ettiğimde, o anda çok az yağ gördüğüm için yağ çok siyahmış gibi gelmiyor ama karteri boşalttığım kaptaki aynı yağa bakıyorum.. Kapkara.. Yani karterde, bizim yağ seviye çubugundan gördüğümüz yağdan daha kirli yağ var aslında. Servislere bakarsan benim cbf 150 nin yağ değişimine 4000 de bir diyor.. 150 cc hacminde bi motorun içindeki 1 lt yağ motoru 4000 km gibi yüksek bi rakamda aynı performansla korumaya yetermi ? Bunu sizin mantığınız alıyormu ? 600 lük 500 lük olsa tamam diyicem, 2-3 lt yağ kapasitesi vardır.. o zaman 4000 km uygun. Ya 150 cc arkadaşlar, kitapçıkta yazan periyodik bakım aralıkları, yağ değişim aralıkları değil veya kesinlikle yağ değişimi olmamalı..Eğer öyleyse ilk 2000-2500 km güzel, son 1500-2000 km ise kap kara, kritik noktaya girmiş bi yağ ile motorumuzu kullanmamızı öneriyor bizim servisimiz, ya ben çoğunlukla şehir içi kullanıyorsam o zaman ne olacak. Yani motoroun 2 saat çalışıp 150-200 km yapması var.2 saatte 50-60 km yapması var trafiğe göre değilmi..ya o km nin çoğunu 4.5. vitesleri bile kullanmadan yapıyorsam.. Servis bunun hesabını yapıyormu acaba.. Yorum sizin ? şöylede bi soru soruyim.. CBF 150 yi 4000 km de bir yağ değiştirerek kullanan varmı ?.. 3500 km den sonra yağın rengi nasıl oluyor ? Motorunuz yeni ise benim gibi buna dayanabiliyormusunuz . Benim içim gider inanın.Sizin servisiniz yağ değişimini kaç km de bir yapmanızı öneriyor ?
Ayrıca GEZGİN 33 arkadaşımıza dişli büyütlme ile ilgili yorumları için teşekkürler..
4000 km bi degişirmi ya çok fazla ben 2000 e gelince genelde degişirim ki km ye bakmam yag cubuguna bakın bi beze sürüp siyahlaşmışsa degişin olay bu dün ögrendim ya cbfin piston sekman ını %3 oranında boşluk yaparak yapmışlarki acemiler zarar vermesin buda haliyle yag eksiltiyo:S usta bunları anlatınca şaşırdım.anlaşılan arada yag takviyesi şart ama aynı yagdan koyun