Merhaba,
Müstakbel suzukidaşlar için neyi nerden nasıl aldığımı detayı ile yazıyorum.
AN125 için "Budur!" dedikten sonra, öncelikle suzuki.com.tr web sitesinden yetkili satıcı listesine baktım. Anadolu yakası tarafında ve Kadıköy civarındaki bayileri aradım. Mesela Korlas Kızıltoprak. Kredi kartına %8-12 vade farkı uyguladıklarını söyledi. Geeç dedim içimden. Ben KK ile almak istiyordum.
Kuvvetli Otomotiv ise vergiler dahil 2200 lira fiyat verdi. Süper dedim !
Ancak plaka ruhsat masrafı +250 lira tutuyor dediler. Onlar da, kredi kartına taksit için vade farkı uygularız dediler. (Bu kredi kartına vade farkı işi biraz keyfi gibi duruyor.) Kısacası, hesap yine döndü dolaştı aynı yere geldi. Olmadı.
Ben netice olarak karakaçanı Önder Moto'dan aldım. sahibinden.com'da Önder Moto'nun ilanında anahtar teslim fiyatı 2490 lira diyordu. (Koruma demiri veya topcase dahil.) Telefon açtım sordum. Suzuki AN125HK anahtar teslim yani, Ruhsat+Plaka+ÖTV+KDV herşey dahil 2490 lira Bu fiyata koruma demiri de dahil. KK 'na vade farkı yok !!! Amann dedim.. Ben koruma demirine ilave olarak topcase de isteyince, o zaman Shad SH33 topcase için fiyata ilave ettiler. Toplamda herşey dahil bana 2600liraya maloldu. Vade farksız bunu kredi kartıma 12 taksit yaptılar.
Başka bir yerden giyim için malzemelerimi aldım. ZEUS ZS 607 mat siyah kask + Delta Mont + Eldiven için toplam 420 lira. Masterlock kelepçeli kilit (bayaa güzel kilit aldım.) + motor branda için ise toplam 105 lira verdim.
Dikkat !! Sadece motorun parasını denkleştirmek yetmeyecektir. Giyim ve güvenlik için mutlaka para ayırın. Ciddi para tutuyor. Böbreklik, dizlik, balaklava (motosiklet maskesi) vs. diğer ayrıntılara giremedim bile.
Önder Moto'ya 06.07.2008 Pazar günü gidip sipariş verdim. Ödemeyi de şaaak diye kredi kartından 12 taksit yaptım. 1 dakikada işim bitti, dışarıda buldum kendimi. 2.5-3 ay internette gezin dur, 1 dakikada motoru satın al. İş mi bu şimdi?? Bana motoru 08.07.2008 Salı günü teslim edeceklerini söylediler.
Ama bugün şu oldu, ertesi gün bu oldu diye, birer gün öteleye öteleye motoru en sonunda 12.07.2008 Cumartesi günü teslim alabildim. O 4 gün nasıl zor geçti ben anlatamam. Ama sizler beni çok iyi anlarsınız..
Önce motorlar iki gün dükkana gelmedi. Bilmem kim bize söz verdi ama inan ki akşam çok bekledik getirmedi dediler. Motorlar geldi ama ruhsat&plaka işlemleri için gerekli uygunluk belgeleri 2 gün gelmedi, onları da bekledik vs.
Motorun ruhsatını alırken bir baktım ruhsatta adımın bir harfi yanlış yazılmış.
İtiraz ettim. Derhal çözeceklerini ve değiştirilmiş ruhsatı 14.07.2008 Pazartesi günü teslim edeceklerini söylediler. Sonrası yine aynı. Yine şu oldu, bu oldu derkene ruhsatı bana taa 18.07.2008 Cuma günü teslim ettiler.
Peki ne yapılmış. Aynı ruhsatta yanlış yazan adım silinmiş, altına doğrusu yazılmış. Bu kadarını ben bile yapabilirdim. Düzeltme ile ilgili paraf bile yok. Nooldu hiç anlamadım.. Oldu mu şimdi bu?
Türkçe kullanma kılavuzu vermediler. Yine şu olmuş bu olmuş anlattılar birşeyler. Neyse ingilizce manuel vardı, o da bana yetti. Ama işin doğrusu, Türkçe'sini vermeleri gerekir.
Ayrıca, bana verdikleri motorun dokümanları içerisinde Garanti Belgesi de çıkmamıştı. Onu da istedim. O zaman bir garanti belgesi bulup kaşeleyip, imzalayıp verdiler. Bu mudur dedim, tamam mıdır dedim? Budur, tamamdır dediler. Hiç vaktim yoktu çıktım gittim. Sonra akşam inceleme fırsatım oldu.
Bu genel bir Suzuki Garanti Belgesi idi. Üzerinde Modeli bile yazmıyor.
Bir yerinde motorsikletten çıkan (!) bir çıkartmanın oraya kesinlikle yapıştırılması gerektiği yazıyor. Ve aynen şu yazıyor:
"Önemli Not: Garanti koşulları tanımlama çıkartmasının yapıştırılmamış veya hasarlı olması halinde geçersiz olacaktır."
ve başka bir yerde de aynen şu yazıyor:
"Bu Garantinin geçerli olması için "orjinal ürün tanımlama etiketi'nin" kitapçığın ilk sayfasına iliştirilmiş ve montaj-teslimat bakım kuponunun tam ve eksiksiz doldurulmuş olarak Yetkili Servis tarafından satış tarihinden itibaren 10 günlük süre zarfında SUZUKI Otomobil Paz. ve Tic. A.Ş.'ne gönderilmiş olması gereklidir."
Durumu sonra farkettim, henüz gidip de kouşmadım. Pek de birşey yapasım yok. Usandım çünkü. Garanti Belgesi'ni alıp çıkarken sormuştum. "Bu mudur?" diye. "Budur." demişlerdi. O değilmiş işte !!!
Benim kanaatim şudur. Pek ilgili değiller. Bana buram buram "tok satıcı" izlenimi verdiler. Anlı şanlı bir büyük model alsak belki ilgilerinirlerdi de. AN125 olunca pek iplemediler bile. Ama işler yavaş ve ağır aksak da olsa, bol miktarda savsaklansa da ilerliyor. Hep o standart Türk mantığı. "Hallederiz abi.."
Doğruya doğru, yukarıda Allah var, küt pat da olsa işler bir şekilde sonuçlanıyor. İşte bir müşteri olarak benim samimi görüşlerim bunlar. Yine uzun uzun yazıp kafa ütüledim, göz yordum, kusura bakmayın. Umarım keyfinize ve kesenize göre bir motor alırsınız. Herkese kazasız keyifli sürüşler..