Kucuk hacimli bir motoru kapasitesinin son demlerinde kullandiginizda ekonomik olmaktan cikmasi normaldir. Eminim 250'lik motoru kullanan arkadas rahat rahat giden GS 500'e yetisebilmek icin cok gazladi, motorunu fazlasiyla zorladi, ve haliyle yakit sarfiyati digerininkini bile cok cok gecti.
Gecen sene yazin Istanbul'dan Edirne'ye gittik; ben GS 500, bir Honda CBF 500, ve bir Yamaha V-Max 1300kusur olarak; Corlu'dan sonra biraz fazla gazladik. Edirne'den benzin aldigimizda bilanco soyle oldu: 500'luk motorlar olarak 1300'luk motordan daha fazla benzin yakmisiz. Ama donuste sakin sakin surduk, biz daha az yaktik.
Ben her zaman depoyu fullerim, ve kilometreyi sifirlarim. Ortalama 300 kilometre sonra rezerve gecerim. Ama bazen bu 280 olur, 310 olur... Hatta bi keresinde 235'de halen rezerve gecmemisti, ama ben yeter diye benzin almistim, baska bi seferinde de 260'da rezerve gecmisti.. Ama bu degiskenlik motoru nerede ve nasil bir karakterde kullandigimla alakali tamamen.
GS 500 6000 rpm'den dusuk devirlerde kullandiginizda hakkaten ekonomik bir motor, teknik aciklamasini bilmiyorum, ama motor devri 6000'i gectigi anda yakit sarfiyati bayaa bir artiyor. 6. viteste 6000 rpm zaten 120 km/s'e denk geliyor. Uzun yolda 5000-6000 devirlerinde gidince aletin yakit sarfiyati 4 lt/100 km civarinda seyrediyor. Ama siz bunu 7500-8000 civarinda (150-160km/s) tutarsaniz o zaman bu miktar 5 hatta 5.5 lt/100 km bile olur. Buna kimsenin itirazi olmaz sanirim. Hatta hatta, kullanim aliskanliginiz bu sekilde ise ve 10W-40 yag kullaniyorsaniz yag seviyesini gozetim altinda tutmanizi, ve hatta bir dahaki yag degisiminde 15W-50 yag kullanmanizi tavsiye ederim. "Motorum yag eksiltmis" diye telas etmeyin, yuksek devirlerde motorun biraz yag eksiltmesi normaldir.
Ufak ama enteresan bir husus daha var dikkatimi ceken. Motor sicakken rolantide calisma devri 1200-1300 rpm oldugunda motorun genel yakit tuketimi birazcik azaliyor.