Bir iki hata gözüme çarptı diye yazmıştım.
Görkem ne demek istediğimi büyük ölçüde yakalamış.
Öncelikle harika bir topic açmış arkadaşımız.
Kendisini kutluyorum.:cat:
Söylenenlere karşı değilim ama itirazım olan bazı maddeler var.
Daha doğrusu açıklama ya da ekleme yapılması gereken maddeler diyelim.
3. Mükemmel U dönüşü için, ağırlığınızı dönüşün dışına verin (sağa dönüşte sola eğilin ve selede sola kayın). Bu motorun dengesini sağlar ve dönüşü kolaylaştırır. Adam Davies, okuyucu.
Bu her motosiklet için geçerli bir öneri değildir.
Tabii her U dönüşü içinde geçerli değildir.
Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.
Gazın kontrolü sizde olmalı.
Çünkü ters tarafa eğilip,selde kaydığınızda, motosikletinizin gidonu dönme eğilimine girer.
Gazı kontrol etmezseniz düşersiniz. Yaparken asla duracak kadar yavaşlamayın.
Ve kesinlikle çok hızlıyken de denemeye kalkışmayın.
7. Vitesi motorun en yüksek torkuna yakın zamanda değiştiriniz. Debriyajsız vites değiştirme, sarsıntısız sürüş sağlar. Fakat burada zamanlama anahtar noktadır. Gazı anlık kapatın, vitesi yükseltin ve böylece sıradaki dişli kolayca yerine yerleşir. Bu işlem bütün viteslerde geçerlidir ve motora zarar vermez. Damon I'Anson, sürüş eğiticisi.
Bazı arkadaşlar da yazmışlar. Bu debriyajsız vites değiştirme konusunu daha önce tartışmıştık.
O zaman bazı arkadaşlarımız şiddetle itiraz etmişlerdi.
Bazı arkadaşlar da deviri ayarlamak gerekir gibi şeyler yazmışlardı.
Aslında her devir de debriyajsız vites değiştirebilirsiniz.
Motosikletler buna uygundurlar.
Yüksek devirlerde vites değiştirirken özellikle uygulamanızı tavsiye ederim.
Ön tekerin yerden kesilmesini önleyeceği gibi akışkan bir sürüş olanağı sağlayacaktır.
9. Yumuşak bir yavaşlama için frenle beraber gazı kapatın. Fren için iki parmağınızı kullanın, aynı anda gazı kontrol etmelisiniz. Fay Graham, okuyucu.
İki parmakla fren önerisine katılmıyorum.
Hayatında ilk defa disk frenli bir motosiklet kullanacak kişilere tavsiye edeceğim bir şeydir iki parmak.
Bir de pistte yarış pilotlarının iki parmak kullandığını görürsünüz.
Bunun dışında disk frenin tepkimelerine alışıksanız, dört parmağınızı kullanmanızı öneririm.
Acil frenlemeler de gazın kapanması gerekebilir.
Aynı zamanda 2 parmakla agresif fren yapma olanağınız zayıftır.
Frene tam olarak asıldığınızda, elciğin üzerinde kalan parmaklarınız, manetin kapanmasını önleyecek ve daha uzun mesafede durmak zorunda kalmanıza neden olacaktır.
Gaz kontrolünü baş parmak ve işaret parmağı arasında kalan kısımla sağlayabilmeniz size önemli avantajlar sağlar.
16. Her yolculuktaki acil duruş bir raflekstir. Nick Els, okuyucu.
Refleks değildir.
Üzerinde uzun bir çalışma dönemi geçirilmesi gereken ve sık sık denemelerin tekrarını gerektiren bir güvenlik unsurudur.
Ha yazar bunu refleks haline getirin demek istemişse katılırım.
13. Counter-steering size yeterli hızda dönme sağlamaz ise? İç taraftaki ayaklığa ağırlık verirken içteki gidonu itin. Sean Hayes, eğitici.
Counter-steering size yeterli hızda dönme sağlar. Önemli olan basıncı ayarlamaktır. İçteki gidonu itin. O kadar. Motosiklet dışa doğru gidiyorsa, biraz daha itin.
Motosikletiniz,
"bu motor ancak bu kadar yatar"
dediğiniz anda, bir o kadar daha yatacaktır.
4. Mallory firketesinde, örneğin, ben debriyaj aktif olmadan önce iki yana yatış yapıp sonra son yatışta gaz veriyorum. Scott Smart, BSB yarışçısı.
Büyük ihtimalle bu adamın ne dediğini anlamadınız.
Firkete, yanlış hatırlamıyorsam saç tokası gibi bir şey.
Fakat motosikletçilik teriminde, arka arkaya gelen virajlı yollara verilen addır.
Orjinal adı= Hairpin
Metni kim çevirdiyse, Türkçe üzerine bir hayli titizlendiği anlaşılıyor..
Kendisi şöyle birşeydir.
9. Zikzaklar çizerek gitmek lastikleri ısıtmaz, lastiğin yüzeyini temizler. Lastiği ısıtmanın en iyi yolu düz bir çizgide sertçe hızlanma ve frenleme yapmaktır. Martin Fitz-Gibson, Bike yazarı.
Lastikleri ısıtır. Tabii temizler de.
Zikzaklar çizme lastiklerinizden emin olmanın en iyi yoludur.
Özellikle virajlar da lastik yanaklarının soğuk olması başınızı belaya sokabilir. Düz çizgide sert frenle vs ile yanakları ısıtamazsınız.
Sayın Bike yazarına katılmıyorum.
Uzun oldu galiba.