Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Ekonomik Krizden En Az Etkilenen Sektörlerden Biri de Motosiklet Tamircileri

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Şehir
    Rize
    Motosikleti
    F 650 GS
     
    Ayağını Yerden Kesmek İsteyen Dar Gelirliler ile Ekonomik Krizden Daha Az Etkilenip Ulaşımda Daha Tasarruflu Olmasından Dolayı Motosikleti Tercih Edenlerin Sayısı Her Geçen Gün Artıyor.

    Ayağını yerden kesmek isteyen dar gelirliler ile ekonomik krizden daha az etkilenip ulaşımda daha tasarruflu olmasından dolayı motosikleti tercih edenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

    1997 yılında 51 bin olan motor satışı, 2004'ten itibaren piyasaya giren Çin malı ürünlerle patlama yaptı. Bugün resmi olmayan rakamlara göre motosiklet sayısı 3 milyonu buluyor.

    Motosiklet sayının artması en fazla tamircileri sevindirdi. Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizden en az etkilenen sektörlerden biri de motosiklet tamircileri oldu. Özellikle Çin malı motosikletlerin Türkiye'nin bozuk yollarına fazla dayanamaması tamircilerin iş yükünü artırıyor. Tamirciler, Çin malı motosikletlerin yürüyen aksamlarının bozuk yollarda çabuk deforme olduğunu, tamirata yetişememekten yakınıyor.

    Adana Motor Tamircileri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdülaziz Barak, Çin malı motosikletlerin satışında 5 yılda önemli artış yaşandığını, bazı modellerin çok çabuk dağıldığını bunun da işlerini artırdığını söyledi.

    Barak, motosiklet sayısının artmasıyla tamiratın da arttığını vurgulayarak, bazı tamircilerin işleri yetiştiremediklerini bundan dolayı da işlerinin iyi gittiğini ifade etti.

    Abdülaziz Barak şunları anlattı: "Motosiklet sayısının artması tabiî ki motorcu esnafını da sevindiriyor. Bugün motosikletin bozulması, parçasının değiştirilmesi piyasaya büyük canlılık kattı. Bunu kimse inkar edemez."

    Barak, parça fiyatı ucuz ve az yakıt harcamasından dolayı tercih edilen ucuz motosikletlerin yerli üretimlere göre parça fiyatlarının da uygun olduğunu ifade etti.

    Çin malı motosiklet furyasıyla işlerinin arttığını anlatan 25 yıllık motosiklet tamircisi Kemal Balcı da, bu motorların sağlam olduğunu bugüne kadar fabrikasyon bir arızaya rastlamadığını aktardı.

    Kullanımdan kaynaklı arızalara sıkça rastladıklarını belirten Balcı, vatandaşların da yakıtı az harcamasından dolayı son yıllarda bu tür motorları tercih ettiklerini bildirdi.

    Çin malı motosikletler öncesi işlerinin pek de iç açıcı olmadığını anlatan Balcı, "Bu motorların gelmesiyle piyasa hareketlendi. Yaz memleketi olan Adana'da sayıları onlarca kat arttı. Tabi bizim gibi tamircilerin de yüzü güldü. Motoru bozulan kapımızı çalıyor." diye konuştu.

    2005 yılından bugüne Çin malı motosikletlerin piyasaya girmesiyle kiracılıktan kurtulup ev sahibi olan tamirci arkadaşları olduğunu dile getiren Balcı, Çin üretimi motosikletlerle piyasanın ucuzladığını ünlü markaların da fiyat düşürmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

    Balcı, ünlü bir markanın pistonunu değiştirirken buna verilen parayla motosiklet alındığını hatırlattı. 125 cc'lik bir motosikletle 286 kilometre mesafelik yolda 8 litre yakıt tüketildiğini bunun da özellikle yayla veya dağlık kesimlere giden köylülerin motoru tercih etmelerine sebep olduğunu sözlerine ekledi.

    15 yıllık motor tamircisi Hasan Barak ise Çin malı motosikletlerin ilk çıktığı zamanlarda daha sağlam olduğunu öne sürdü.

    Bu motorların fren balatasını çabuk erittiğini, yürüyen aksamlarının deforme olduğunu anlatan Barak, şunları söyledi: "Kim ne kadar iyi kullanırsa kullansın yolların bozukluğundan dolayı, jantlarında, fren balatalarında ve fiber glas olan dış aksamında sorunlar yaşanıyor. Bu ürünlerin motorların da ise hor kullanımdan dolayı bazen sorunlar olabiliyor. Motorun yenilenmesi 250-350 lira arasında değişiyor. Dış bakımın komple olması (boya ve düzeltme işlemleri ise 300 lirayı bulabiliyor. Önceye kıyasla işlerimiz çok iyi. Daha çok motor satılması bizi de sevindiriyor."

    3 MİLYON MOTORSİKLET YOLLARDA

    Avrupa Motor Endüstrisi Derneği'nin 2008 raporuna göre, motosiklet satışları 2000-2001'de dip noktadaydı. 2002'den 2007 yılına kadar büyüme oranı yüzde 10'u buldu.

    2002'de satışlarda ilk 10'a bile giremeyen Türkiye 2007'de Avrupa ülkeleri arasında ilk 5'e girdi. Türkiye'de en çok tercih edilen motor 50 ve 125 cc arası. 2003 -2008 yılları arasında son 5 yıllık dönemde toplam motosiklet talebi içinde küçük motorlar yüzde 87-88 paya sahip oldu.

    1997 yılında 51 bin olan motor satışı, 2004'ten itibaren artmaya başladı. Bugün resmi olmayan rakamlara göre motosiklet sayısı 3 milyonu buluyor.

    (CİHAN)


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    scuderia06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Nisan 2009
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Yamaha Tenere 700 ,Yamaha Wr250 R 2013
    bakın parca fiyatlarına neden cabuk deforme oldugunu anlarsınız hayatımın o parcalar kadar ucuz oldugunu dusunmuyorum
    Instagram: gezgin_endurocu
    https://www.facebook.com/gezginendurocu?pnref=story
    https://www.youtube.com/c/GezginEndurocu52?gvnc=1

  3. #3
    < iLk@yy > - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ağustos 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    '01 CBR600F4i(2011-?) / '07 Burgman400(2018-?)
    Alıntı scuderia06 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bakın parca fiyatlarına neden cabuk deforme oldugunu anlarsınız hayatımın o parcalar kadar ucuz oldugunu dusunmuyorum
    evet bende katılıyorum buna tümüyle
    Hayat çok küçük bir olasılık ile gerçektir...
    Bunu size kanıtlayabilirim !

  4. #4
    demirgursel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Ocak 2007
    Şehir
    adana
    sağolsun çin malları
    sıkıysa yakala HAYALBUYSA

  5. #5
    korkut 250 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mayıs 2008
    Şehir
    Gültepe İSTANBUL
    Motosikleti
    Yamaha Fz6 Fazer..Ve birde Yavrusu
    Ustalar bu çinlilere dua ede ede Çinlileri imana getirecekler.
    Bir damla özür nice yangınları söndürür.Gurur yapmayın yoksa o yangın tüm sevdiklerinizide götürür.

  6. #6
    demirgursel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Ocak 2007
    Şehir
    adana
    benim abi çin malı scooter harici bakmaz
    sıkıysa yakala HAYALBUYSA

  7. #7
    TORAMAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Kasım 2008
    Şehir
    KOCAELİ
    Motosikleti
    Aprilia Scarabeo 200 ie
    İşçilik ücretlerini makul seviyelerde tutarlarsa işleri dahada artar.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler