Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
3. sayfa BirinciBirinci 123

Motosiklet fiyatları düşer mi? Neden düşmez?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #41
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    Alıntı Mr.wind adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    şöyle bir örnek vermek istiyorum. Bu örneği dolar neden yükselir konusunda kafasında soru işareti olan okuyabilir. konuya hakim olanlar boş vakti varsa okuyabilir, sonra bana hayatımdan 10 dakıka çaldın diye carlamayın üşenmedim hepsini tek tek yazdım, okuyun bence yararlı bilgiler var.

    Benim bir çiftliğim var. Bu çiftlik benim ülkem. para birimim de Jira olsun. Bu çiftlikte 10 tane insan benimle beraber yaşıyor. 3 tanesi benim maaşlı çalışanım. bu 3 kişi çiftliğin bakımından temizliğinden, hayatta kalmasından sorumlu.

    Geri kalan 7 kişi ise kendi işini yapıyor. 3 kişi gıda sektörü, 1 kişi gvenlik, 1 kişi eğlence, 1 kişi giyim, 1 kişininde işte içinde hersey olan bır marketi var. çiftliğimizin içinde dönen para miktarı da 1000 jira. herkesin gelirinden yuzde 35 vergi alıyorum. herkes işini yapıyor geçiniyoruz gidiyoruz.

    Herşeyyyy harika ama bir sorun var. Benim elektriğe ihtiyacım var ama ben elektrik üretemiyorum. yani elektriğimi yan çiftlikten almam lazım. Gidiyorum yan çiftliğe bana elektrik ver diyorum. kilowatı kaç jira? Yan çiftlik ben jira mira anlamam bana dolar vereceksin diyor. Ama bende dolar yok. ne yapıcam?

    Diyorum ki benim çiftliğime dolar girmesi lazım. Dahiyane bir fikir geliyor aklıma, bize yeten gıda, giyim vs her üründen fazlasını üretirsem eger, yan çiftliklere bunları satarım. Hatta ve hatta çiftliğimi ziyarete açarsam, diğer çiftliklerden insanlar benim çiftliğimi ziyarete gelir. onlar da dolar harcar ve böylece çiftliğime dolar girmiş olur.

    plan işliyor. turistler dolar getiriyor, bende dışarıya ürün satıyorum ordan da dolar geliyor. Elimdeki doları kullanarak çiftliğimde üretmediğim ürünleri diğer çiftliklerden alıyorum. Yalnız burda çok hassas bir denge var. Turizm ve ihracat ile elde ettiğim dolarlardan daha fazlasını dışardan ithalat için harcamamam lazım. burası cepte kalsın. dönecegiz.

    Bu arada benim çiftliğimin resmi para birimi jira. bütün çiftlik ekonomisinde dönen jira miktarı da 1000 jira. Birde bütün çiftliklerde geçen para olan dolar, benim çiftliğimde 2. bir para birimi olarak kullanılıyor. Ve çiftlik ekonomisinde dönen dolar miktarı 500 dolar. 200 dolar da benim kasamda var. ne olur ne olmaz diye saklıyorum.

    Bu durumda 500 dolar =1000 jira. yani 1dolar =2 jira. benım çiftliğimde dönen dolar ve jira miktarı sabit oldugu sürece, dolar 2 jira olarak kalmaya devam edecek. Şuana kadar herşey olması gerektiği gibi.

    Amma velakin çiftliği yöneten kişi, yani ben biraz aç gözlüyüm ve yolsuzluga başıyorum. dış harcama aylık 100 dolarken, 150 dolar olarak gösteriyor aradaki farkı cebe atıyorum. çiftliğimin ekonomisini önemsemiyor, sadece kendi cebimi düşüyorum. Hırsızlıgım yetmezmiş gibi, birde hatalı anlaşmalar yaparak ihracat-ithalat dengesini bozuyorum.

    Aylık çiftliğime giren dolar miktarı 200 dolar iken, çiftliğimden çıkan dolar miktarı 210 dolar oluyor. Gel zaman git zaman bu aradaki farktan dolayı çiftliğimdeki dolar miktarı düşüşe geçiyor. 400 dolar kalıyor. Bu arada bütçemdeki dengesizlikten dolayı çalışanlarımın maaşlarını ödemek vs için daha çok jira basıyorum. sonuç: çiftliğimde 1200 jira ve 400 dola var. yanı 1 dolar=3 jira.

    Bakıyorum işler kötü. dolarları artırmak lazım. ülkemdeki dolar miktarını artırmak için 2 seçeneğim var.
    1-daha fazla üretip, daha çok satış yapacagım.
    2-dışardan aldıklarımı çiftliğimde üretmeye çalışıp, daha az harcayacagım.

    Peki ben ne yapıyorum? yan çiftliklere haber yolluyorum. isterseniz benim çiftliğimde market açabilirsiniz. size yer satarım. Kapılarımı yabancılara açıyorum. Yabancılar çiftliğime geliyor toprak alıyor, vatandaşlarımı istihdam ediyor ve böylece çiftliğime daha fazla dolar giriyor. Ben aç gözlüyüm ama. satıyorum satıyorum heryeri satıyorum. Nasıl olsa dolar akıyor, bende çalıyorum kendi cebimi dolduruyorum. Onca hırsızlıgıma ragmen dolar çiftliğimde bollllll. ohhhh. Bol olan doların değeri 1 jira oluyor.


    Tüm bunlar olurken bu yabancılar bu doları nerden buluyor? Yada bu yabancılar pılını pırtısını toplayıp giderse ben ne yaparım? gibi sorular sormuyorum. Çünkü ben bir hırsızım, ve güç zehirlenmesi yaşamış bir embesilim.

    Benim çiftliğime giren dolar şöyle geliyor. Doları basan, kendi para birimi dolar olan ultra-güçlü çiftlik şöyle birşey yapıyor. fazladan dolar basıyor, kendi para birimini bollaştırıyor, kendi vatandaşları aracılgı ile benim çiftliğimdeki satılık yerleri, marketleri, toprakları satın alıyor. Ve elinde buyuk bir güç oluyor.

    Bu esnada yabancılar benim çiftliğimde üretiyor, dışarıya satıyor. Bende bakın ne kadar çok ihracat yapıyorum diye şov yapıyorum.

    Gel zaman git zaman, benim saçmalıklarım ve ulta-güçlü çiftliğin kendi çıkarları yuzunden, yabancılar çiftliğimden gitmeye başıyor. çiftliğimdeki dolar miktarı hızla düşüyor, cebimdeki 200 doları çiftlik pıyasasına sürüyorum ama nafile. piyasada şuan 2000 jira var ve 200 dolar var. yani 1 dolar 10 jira oldu bile.

    işin kötü tarafı her ay çiftliğime 170 jira girerken, enerji vs gibi ihtiyaçlarım için ödemem gereken 190 jira var. yani bu açıktan dolayı, (cari açık) otamatık olarak çiftliğimdeki dolar miktarı düşmeye devam edecek, ve dolar deger kazanacak.

    Evet beyler bayanlar, buraya kadar okuyan varmıdır bilmiyorum ama elimden geldiğince açıklamaya çalıştım.

    İşin özü, bir mucize olup, ülkemize dolar yağmaya başlamadıgı sürece dolar yükselmeye devam edecek.
    yapacak birşey yok, ya çiftliğin başındaki değişecek, yada sen daha güzel bir çiftliğe gideceksin.
    çiftliğin başındaki değişsede yerıne geçecek olanda aynı bokun laciverti olacagı için, değişen bir şey olmayacak.

    saygılar
    Usta bana 2 jiralık kabak çekirdeği versene.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #42

    Üyelik
    23 Kasım 2020
    Şehir
    ist/bahcesehir
    Motosikleti
    cb250r
    Alıntı hokahey adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Usta bana 2 jiralık kabak çekirdeği versene.
    kabak yeme avusturyadan geliyor, aycicek cekirdegi ye. Dakota olani yeme ama Çin den geliyor. nese yeme sen bosver


    REKLAM ALANI
3. sayfa BirinciBirinci 123

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler