Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Yorgunluk Neden Oldurur ve Cabucak Nasıl Giderilebilir ?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Halk dilinde “Yorgunluktan öldüm!” cümlesi çok sık kullanılır. Acaba insan gerçekten yorgunluktan ölür mü?

    Pers orduları binlerce yıl önce Yunanistan'ı ele geçirmek İçin Atina yakınına kadar gelmişler ve Marathon'da Yunanlarla savaşmaya başlamışlardı.

    Savaşı Yunanlar kazandı ve bir asker sonucu Atina'ya bildirmek için Marathon'dan Atina'ya kadar hiç durmadan 42 km.den biraz fazla koştu. Sonucu bildirdi ve yere yığılıp öldü. Bu olay yorgunluktan insanların, sporcuların nasıl öldüklerini gösteren bir kanıt olarak tarihe geçti.

    Simdi spor yarışmalarında Marathon koşusu da yapılıyor ve ölmemek için gereken önlemlerin hiç değilse birini yarışmacılar alıyor, yani su içerek. Fakat sudan başka ne çeşit maddelerin de gerektiğini herkes ve hatta her sporcu ve antrenör de bilmediği için yine de bazı sporcular yarışmalar sırasında ölüyorlar.

    Geçmiş bir Avrupa Şampiyonası Futbol karşılaşmasında Kamerun'lu bir sporcunun futbol sahası ortasında öldüğünü izlemiştik. Ölüm sebebini Sayın Dr. Gültekin Caymaz (Fizik Tedavi Uzmanı) ısrarla açıklamaya çalışmış olsa da, maalesef ki sesini duyuramamıştır. Sn. Caymaz’ın söylemi şöyleydi;

    “ Vücutta normalde bulunan Magnesium = Mg isimli tuz iyonunun azalmasıdır. Mg iyonu, kalp kası ve diğer kasların çalışmasında önemli bir rol oynamaktadır.“

    Sn. Caymaz, ünlü sinema yıldızı Derya Arbaş’ın ölümünde de Mg eksikliğinin etken olduğunu savunuyor. Derya Arbaş, dedesinin ölümü sebebiyle İstanbul’a gelmiş, üzüntü, yorgunluk ve dinlenmeden tekrar geriye dönmüş ve acı sonu hepimiz üzüntü ile izledik.

    Bir başka örnekte Amerika’dan. Bir yolcu uçağının pilotu, Pasifik kıyısından Atlantik kıyısına uçarken, NewYork yakınlarında uçuş sırasında bayılmış. Bu konu ile ilgili olarak Sn Caymaz şöyle diyor;

    “ 1971 yılında Türk Hava Kuvvetlerinin yardımı ile yaptığım bir araştırmada bir saatlik uçuş sırasında bile vücutta Potassium = K iyonunun azaldığını Sodium = Na iyonunun arttığını saptamıştım. Bu çalışmamı 1975 de NATO Uzay Tip Toplantısında anlatmıştım. Bu da 1976 yılında NATO - AGARD Proceeding'de yayınlanmıştı. Bu yazımı okuyan İngiltere'deki iki yazar yazdıkları kitapta, Soyuz II de ölen üç kozmonotun olumunu açıklayan en doğru görüş diye belirttiler. Yazarlardan biri sonradan bana o kitabini gönderdi. Mg da da azalma olabileceğini sonradan anladım ve kitabıma yazdım. Fakat bu bilgilerden yurdumuzdaki insanların haberi olmadığı için uzun ve sık hava yolculuğu yapanların ne çeşit tuzları kaybederek ölümle karsılaşabilecekleri yurdumuzda bilinmez.

    Deplasmana çıkan takımların Maç kaybetmelerindeki önemli sebeplerden birisi onlarda olan tuz kayıplarıdır ve bu bilinmez ve giderilmez. Turgut Özal ölmeden önce peş peşe uzun uçak yolculuklarına çıkarak kendini yordu ve bu yetmezmiş gibi de evinde o yorgunlukla sabahleyin yürüme bandında idman yaparken öldü. Acaba zehirlediler mi diye başkalarını suçladılar. Aslında kendi vücudundaki K ve Mg iyonlarını uzun uçak yolculukları ile tüketmişti ve yürüyüş idmanı ile de son damlaları tüketti tıpkı Kamerunlu genç futbolcu gibi veya genç Derya Erbaş gibi.

    Gazetelerden zaman zaman genç sporcuların oyun sırasında aniden fenalaşıp öldüklerini de haber olarak çok okumuşuzdur. Esas sebep Mg yetmezliğidir.

    Ben ise bunu bildiğim için ne zaman yorulursam hemen Mg içeren CALCIDINE GRANULE isimli ilaçtan bir ölçek yerim veya MAGNESIE CALCINEE isimli ilaçtan bir ufak çay kaşığı tozu yoğurdun üstüne koyup yerim. Bunları siz de doktorunuza danışarak alabilirsiniz.”

    Motosiklet yolculuğu da sürekli stres ve gerilim içeriyor. Her ne kadar güvenli sürüş kurallarına uysak ta, sürekli çevreyi kontrol altında tutmak, sürekli her türlü tehlikeye karşı reflekslerimizin tetikte olması, bizleri oldukça fazla yoruyor. Otomobil ile yolculukta daha uzun süre yol alabildiğimiz halde, motosikletle daha kısa sürelerde mola veriyoruz. Kabul etmiyor olsak ta, yorgun olmamız buna en büyük etken oluyor arkadaşlar. Uzun yolculuklarda, zaman içinde reflekslerimiz azalıyor, dikkatimiz dağılıyor. Çevremizdeki olayları geç farketmemize hatta daha kötüsü farkedemez duruma düşmemize sebep oluyor. Doğal olarak inat etmeye başlıyoruz.

    “Biraz daha gideyim ileride dururum.”

    Bu düşünce aslında neyin inadı ve ıspatı anlamam. Ben de bazen bu duruma düşerim. Neden sonra vazgeçer ve durup dinlenirim. Ancak dinlenmelerde hep dikkatimi çeken şu olmuştur. Sadece oturup sigara içince, yola çıktıktan sonra çok kısa sürede tekrar yorgunluk hissediyordum. Çay içince bu süre daha uzuyor, su içince ise çok daha fazla yol alabiliyorum yorgunluk hissetmeden. Geçen aklıma geldi ve internette biraz araştırmasını yaptım. Vücuttaki su kayıbının insanı kötü yaptığını biliyordum ama neden? İşte asıl neden sanırım ki Sn. Dr. Gültekin Caymaz’ın açıklamalarında daha ayrıntılı anlatılıyor.

    Hiç içtiğiniz su şişesinin üzerindeki etiketi incelediniz mi? Suyun içindeki minerallerin dökümü vardır bu etikette. Mesela 1 lt suyun içinde;

    · 4 mg/lt Kalsiyum,
    · 1,21 mg/lt Magnezyum,
    · 10,1 mg/lt sülfat,
    · 1 mg/lt den az nitrat,
    · 0,5 mg/lt florür,
    · 7 mg/lt klorür,
    · ...........vs.vs... bulunuyor. Bu mineraller, vücudun ihtiyacı olan mineraller.
    Soda veya Maden Suyu dediğimiz içeceklerde bu miktarlar biraz daha fazladır. Enerji içeceklerinde ise çok daha yoğundur. Dikkatinizi çektiyse, bu ürünlerin etiketinde de günde 2-3 kutudan fazla tüketilmemesi gerektiği yazar. Bunun sebebi de vücuda ihtiyacından fazla miktarda mineral yüklemek ve bunun dışarı atılmasında problem yaşanmasıdır. Normal şartlarda karaciğere, böbreklere gereğinden fazla yük biner ve iflas etme olasılıkları vardır.

    Konumuza gelirsek, motosiklet seyahatlerinde, sık mola vermek, molalarımızda mineral katkılı sıvılar alabiliriz. Veya Dr.Gültekin Caymaz’ın tavsiye ettiği ilaçları (DOKTORUMUZA DANIŞMAK SURETİYLE) daha önceden alabiliriz. Hiçbirini yapmıyorsak, her mola da mutlak suretle susamamış olsak bile, zorlayarak su içmeliyiz. Unutmayalım, daha önce ki yazılarımda DEHIDRASYON konusunu anlatmıştım. Su kaybının sebep olduğu rahatsızlıkları hatırlayalım ve bu konuyu ihmal etmeyelim.

    Sevgiler


    Zafer Yangın
    www.emok.org
    dr.asc, cm_strider ve polemos bunu beğendiler.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    31 Ocak 2006
    önemli bilgiler vermişsin saol

  3. #3
    bincinar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Şubat 2005
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    x8 200
    çok güzeeelll.
    Dünden ders al. Bugünü yaşa. Yarın için çalış...

  4. #4
    poseidon_20 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Temmuz 2005
    Şehir
    denizli
    Motosikleti
    mondial mt 125
    çok güzel veçok önemli bilgiler vermişsin dostum tşk. ederim
    0 rh(+) Rüzgarın hissetmek ve iki teker üzerinde olmak kadar keyifli ne var şu hayatta

  5. #5

    Üyelik
    23 Mart 2006

    Teşekkür ederiz.

    Bu faydalı bilgiler için teşekkür ederiz.

  6. #6

    Üyelik
    26 Haziran 2006
    Şehir
    istanbul bebek
    Motosikleti
    harley davidson night rod special
    deray bildiğim kadari ile uyuşturucu müptelasıydı ölmesi normal

  7. #7

    Üyelik
    16 Ocak 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Aprilla Pegaso,Hyosung 250comet(satılık)
    Arkadaşlar bu noktada sizlere birkaç hatırlatma yapma ihtiyacı duydum;
    Vücutta serum elektrolitleri denilen ve belli değerlerde bulunan Na,K,Ca,Mg,Cl...vs iyonlar,başta idrar ve ter olmak üzere birkısım mekanizmayla vücuttan atılır.İşte bizim sorunumuz bu noktada başlıyor,bu atılım normalin üstünde olunca ortaya çıkan eksikliğin giderilmesi gereği doğuyor.
    İşte başta maden suları olmak üzere içme suyu,soda ile bu kayıp belli aralıklarla giderilmelidir.
    Ancak,bu elektrolitlerin eksikliği kadar vücutta fazla miktarda olması da hayati sonuçlar doğurabilir ve basit bir yorgunluktan,hayati fonksiyonların durmasına kadar gidebilir.
    Özellikle uzun yolculuklarda,yoğun kas faaliyeti(kasılmalar,hareketler vs) sonucu vücutta biriken laktik asit yorgunluğa neden olur.Biz sık sıvı alıp,sık idrara çıkarak ve istirahatle bu yorgunluğu minimuma indirebiliriz.
    Umarım sıkmamışımdır.
    Herkese iyi yolculuklar.

  8. #8

    Üyelik
    11 Temmuz 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    gönüller bir olsun da..
    hımmm demekki yenilmez cyborg gibi davranmaya gerek yokmuş..

  9. #9

    Üyelik
    18 Temmuz 2007
    Şehir
    Burdur
    Motosikleti
    YBR bir de 97 moskof var
    Bu önemli bilgi için çok teşekkür ederim.

  10. #10
    gokhan_307 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Ekim 2007
    Şehir
    Isparta
    Motosikleti
    2006 Ybr 125 (Mavi)
    Cevabı konunun orjinaline yazmak istedim.
    starblazer sana da konu açıp hatılattığın için teşekkürler.Önemli bilgiler gerçekten

  11. #11
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Motor 100 km'de 2.5 litre benzin yakıyor, ben 100km'de trafikte 3 litre Powerade yakıyorum.

  12. #12
    brody - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Mart 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    GV 250 satıldı
    Tuzlu ayran içmek de çok iyi oluyor.

  13. #13
    selcuk543 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Şubat 2008
    Şehir
    eskişehir
    Motosikleti
    ARORA KS150-23 GREEN DRAGON
    powerade gerçekten iyi oluyor redbull aldım içemedim tadı ne biçim öyle hemde powerade daha iyi enerji verdi valla bana
    No Manita No DIRDIR ONLY MAKARA ONLY GIRGIR

  14. #14

    Üyelik
    18 Aralık 2010
    gerçekten çok öenmli ve faydalı bir paylaşım teşekkür ederim. açıkyol adlı kullanıcının da bahsettiği gibi laktik asit atılımı çok önemli vücuttan. ben yardımcı olsun diye stimol diye toz suda eriyen bir takviye alıyorum hergün düzenli, işe yarayacağını söyledi doktorum. gerçekten çok güzel ve herkesin okuması gereken bir paylaşım olmuş; tekrardan teşekkürler


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler