Hani bazen ampulü bağlarız yanmaz, bazen sinyali takarız çalışmaz, bazen kornanız çalışmaz. Motorun elektrik sisteminde mi bir arıza var, yoksa ampul mü kesti bilemeyiz. Kimimiz direk aküden elektrik alır dener, kimimizin farklı yöntemleri vardır.
Farklı bir yöntemden bahsedelim dedim Mesela 35 W'lık bir ampulü çalıştırabilmek için güçlü bir 12 V güç kaynağına ihtiyacımız vardır. Çoğumuz ikinci üçüncü bilgisayarını eskittiği için evin bir köşesinde atıl halde duran bilgisayar kasası vardır. İçindeki güç kaynağı tam istediğimiz şey aslında. Güç kaynağının üzerinde kaç watt olduğu yazar. Ortalama bir güç kaynağı 200 watt 10 Amper'e kadar da dayanıklıdır.

Gerisini resimler anlatsın



Güç kaynağımızı açıyoruz önce.



Görmüş olduğunuz 2x10 pinli soketteki gri ve yeşil kablo bize ilk lazım olan şey.



Fazla olan kablolar ayak bağı olmasın elimize kolumuza dolanmasın diye kesiyoruz. Fakat dikkat etmemiz gereken kısım üstteki resimdeki 2x10 pin olan büyük soketteki gri ve yeşil kablo ile birer adet Sarı Kırmızı Turuncu Siyah kabloyu kesmiyoruz.







Timsah ağzı en uygun malzeme sanırım uçlarına takmak için.



Kabloları bağlamadan önce plastiğini kabloya geçirmeyi unutmayın. Ben böyle şeyleri hep unutur, söker sonra yine takarım

Not : Siyah renk - uçtur. Sarı renk ise +12 V olan uçtur. Biz genelde 12V kullanacağımız için sarı olana bağladım timsah ağzını.
Özetlemek gerekirse siyah uç her zaman (-) uç

Sarı : +12 V
Kırmızı : +5 V
Turuncu : +3 V enerji verir

12 V'da 8 amper, 5 V'da 10 amper, 3 V'da 12 amper değere kadar bir cihazı çalıştırabilirsiniz. Biz ortalama olarak 10 Amperi baz alırsak ve herkesin anlayacağı bir dilden anlatmaya çalışırsak;

Siyah uç ile Sarı uç güçlü bir 12 V kaynağı verir bize. Bu 12 V oto teyp ve anfisi çalıştırabilecek kadar güçlüdür örneğin.



Demiştik ya gri ve yeşil kabloyu kesmeyin diye, güç kaynağının çalışması için gri ve yeşil kabloları birbirine bağlıyoruz çünki



Siz benim minik led park lambası yaktığıma bakmayın, aslında oto su ısıtıcısı almıştım bugün. Arabanın çakmak girişine taktım, sigortayı attırdı. Bende denemek için ne zamandır aklımda olan şeyi yapmama vesile oldu (Cümle de devrik oldu sanki )





Başka bir projede görüşmek üzere