- Konu Yazar
Bugün subap ayarı ve debriyaj balatalarının değişimi için işe koyuldum.
Önemli bir nokta, normalde motor yağını sıcakken değiştirmemiz gerekiyor, çünkü sıcakta yağ iyice akışkan oluyor ve daha kolay boşaltabiliyoruz.
Fakat ben subap ayarını da yapacağım için motoru hiç çalıştırmadan yani hiç ısıtmadan, tabiri caizse buz gibi motordaki yağı boşalttım
Haliyle böyle olunca da yağın akışkanlığı azalıyor.
Yağı boşaltıyoruz:
Motorun sağ kapağını söküyoruz, sökerken 8" lokma anahtar kullanmamız gerekiyor.
Dikkat etmemiz gereken nokta söktüğümüz vidalardan sadece 1 tanesinin boyu kısa, bunu nereden çıkardığınızı unutmayın, diğer vidaların boyları standart.
Ve karşımızda debriyaj sistemi :
Çıkan yağ ve debriyaj kapağımız, debriyaj kapağını iyi muhafaza etmemiz lazım, içine pislik vs. girmemeli:
Yağ filtremiz de (süzgeç demek daha doğru sanırım
)pek pislik yok, ufak tefek metal kalıntıları vardı, temizleyip tekrar taktım.
Aşağıdaki civatayı sökmeden debriyaj balatalarını sökemiyoruz,
benim eski motorun debriyajını söktüğüm aparatın uyumlu olduğunu düşünüyordum fakat olmadı, eski aparat küçük geldi.
Biraz tornavida çekiç kombinasyonu ile uğraşsam da fayda etmedi ve pes ettim
Aklıma takılan bir nokta yukarıdaki bu civatanın olduğu kısımda kenarlara yapışmış metal parçaları vardı,
tornavidanın ucuna bez dolayarak güzelce temizledim. Kapalı olan bu kısma giren ufak metal parçaları nereden gelmiş acaba? :silent:
Pek anlaşılmıyor ama balataların durumu da şöyleydi:
Debriyaj kapağının kenarlarını ve contasını güzelce temizleyip tekrar kapattım.
Motor yağını 1,2 litre olarak ekledim (karter sökülünce 1,2 litre konuluyor, normalde 1,0 litredir)
Debriyaj balatası değişimini bir dahaki yağ değişimine (nasip olursa 2000 km sonraya) bıraktım.
Tabi o zamana kadar yukarıda bahsettiğim aparatı da temin etmem gerekiyor.
Debriyaj telimi de komple yeniledim, eski tel biraz aşınmış.
Yeni teli takınca debriyaj kapağının üstündeki kontra somunları ile yeniden ayar yaptım.
Sonuç; pürüzsüz vites geçişleri
Neyse balataları değiştiremesem de "temizlik yaptım hiç olmazsa
" diyerek ikinci adım olan subap ayarına geçtim:
Daha rahat çalışmak için ön grenajı ve depoyu söktüm, normalde sökülmeden de subap ayarı yapılabilir belki ama ben biraz rahat çalışmayı seviyorum
Motor dımdızlak kaldı :mrgreen::
Öncelikle doğru subap ayarı için volanın üzerindeki işaret ile karterdeki referans işaretini aynı hizaya getirmemiz gerekiyor, vitesi 5'e takıyoruz, bujiyi söküyoruz ve tekerleği elimizle yavaşça çevirerek T işaretini volandan buluyoruz:
Daha sonra külbütör kapağını söküyoruz, ardından subaplarımız zaten apaçık ortaya çıkıyor.
Şu emme subabı:
Şu da egsoz subabımız:
Honda CBF150 Kılavuzdaki değerler;
Emme subabı : 0,08 mm.
Egsoz subabı : 0,12 mm.
Motorum 24.000 km.ye geldi ve ilk kez subap ayarı yapılıyor.
Egsoz subabı biraz sıkıydı, emme subabı da biraz bollaşmıştı.
Sentil çakımız ile kılavuzdaki değerlere göre subap boşluklarımızı ayarlayıp kontra somunlarını sıkıyoruz.
Hassas bir ayar olduğu için çok dikkatli olmak gerekiyor, ilk başta da belirttiğim gibi motor tamamen soğukken bu ayar yapılmalı, benim motor 2 gündür çalışmıyordu, buz gibiydi.
Subap ayarımız da bittikten sonra külbütör kapağının contasını ve kenarlarınıda güzelce temizleyip tekrar kapatıyoruz.
"Sökerken uyguladığınız işlemlerin tersini yaparak toplayın" diyor kılavuz
Bizde öyle topluyoruz.
Yeri gelmişken kılavuzdaki ilgili sayfaları da ekleyim, merak eden arkadaşlar olabilir:
Bir bakım günümüzde böylelikle bitti.
Akşam olunca anladım ki bu işler beni yormuş, ama olsun motorumla bir gezi yapmış kadar zevk alıyorum şu mekanik işlerden.
Kazasız sürüşler...
Önemli bir nokta, normalde motor yağını sıcakken değiştirmemiz gerekiyor, çünkü sıcakta yağ iyice akışkan oluyor ve daha kolay boşaltabiliyoruz.
Fakat ben subap ayarını da yapacağım için motoru hiç çalıştırmadan yani hiç ısıtmadan, tabiri caizse buz gibi motordaki yağı boşalttım
Yağı boşaltıyoruz:
Motorun sağ kapağını söküyoruz, sökerken 8" lokma anahtar kullanmamız gerekiyor.
Dikkat etmemiz gereken nokta söktüğümüz vidalardan sadece 1 tanesinin boyu kısa, bunu nereden çıkardığınızı unutmayın, diğer vidaların boyları standart.
Ve karşımızda debriyaj sistemi :
Çıkan yağ ve debriyaj kapağımız, debriyaj kapağını iyi muhafaza etmemiz lazım, içine pislik vs. girmemeli:
Yağ filtremiz de (süzgeç demek daha doğru sanırım
Aşağıdaki civatayı sökmeden debriyaj balatalarını sökemiyoruz,
benim eski motorun debriyajını söktüğüm aparatın uyumlu olduğunu düşünüyordum fakat olmadı, eski aparat küçük geldi.
Biraz tornavida çekiç kombinasyonu ile uğraşsam da fayda etmedi ve pes ettim
Aklıma takılan bir nokta yukarıdaki bu civatanın olduğu kısımda kenarlara yapışmış metal parçaları vardı,
tornavidanın ucuna bez dolayarak güzelce temizledim. Kapalı olan bu kısma giren ufak metal parçaları nereden gelmiş acaba? :silent:
Pek anlaşılmıyor ama balataların durumu da şöyleydi:
Debriyaj kapağının kenarlarını ve contasını güzelce temizleyip tekrar kapattım.
Motor yağını 1,2 litre olarak ekledim (karter sökülünce 1,2 litre konuluyor, normalde 1,0 litredir)
Debriyaj balatası değişimini bir dahaki yağ değişimine (nasip olursa 2000 km sonraya) bıraktım.
Tabi o zamana kadar yukarıda bahsettiğim aparatı da temin etmem gerekiyor.
Debriyaj telimi de komple yeniledim, eski tel biraz aşınmış.
Yeni teli takınca debriyaj kapağının üstündeki kontra somunları ile yeniden ayar yaptım.
Sonuç; pürüzsüz vites geçişleri
Neyse balataları değiştiremesem de "temizlik yaptım hiç olmazsa
Daha rahat çalışmak için ön grenajı ve depoyu söktüm, normalde sökülmeden de subap ayarı yapılabilir belki ama ben biraz rahat çalışmayı seviyorum
Motor dımdızlak kaldı :mrgreen::
Öncelikle doğru subap ayarı için volanın üzerindeki işaret ile karterdeki referans işaretini aynı hizaya getirmemiz gerekiyor, vitesi 5'e takıyoruz, bujiyi söküyoruz ve tekerleği elimizle yavaşça çevirerek T işaretini volandan buluyoruz:
Daha sonra külbütör kapağını söküyoruz, ardından subaplarımız zaten apaçık ortaya çıkıyor.
Şu emme subabı:
Şu da egsoz subabımız:
Honda CBF150 Kılavuzdaki değerler;
Emme subabı : 0,08 mm.
Egsoz subabı : 0,12 mm.
Motorum 24.000 km.ye geldi ve ilk kez subap ayarı yapılıyor.
Egsoz subabı biraz sıkıydı, emme subabı da biraz bollaşmıştı.
Sentil çakımız ile kılavuzdaki değerlere göre subap boşluklarımızı ayarlayıp kontra somunlarını sıkıyoruz.
Hassas bir ayar olduğu için çok dikkatli olmak gerekiyor, ilk başta da belirttiğim gibi motor tamamen soğukken bu ayar yapılmalı, benim motor 2 gündür çalışmıyordu, buz gibiydi.
Subap ayarımız da bittikten sonra külbütör kapağının contasını ve kenarlarınıda güzelce temizleyip tekrar kapatıyoruz.
"Sökerken uyguladığınız işlemlerin tersini yaparak toplayın" diyor kılavuz
Yeri gelmişken kılavuzdaki ilgili sayfaları da ekleyim, merak eden arkadaşlar olabilir:
Bir bakım günümüzde böylelikle bitti.
Akşam olunca anladım ki bu işler beni yormuş, ama olsun motorumla bir gezi yapmış kadar zevk alıyorum şu mekanik işlerden.
Kazasız sürüşler...