Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

motosiklet kaza raporlarından bilgiler

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    zion1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Haziran 2007
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    taze bitti :)
    istatisliksel olarak motor kazalarının nedenleri ile ilgili bir yazı bence herkesin sıkılmadan okuması gerekli

    NOT:OLDUĞU GİBİ ALINTIDIR





    Motosiklet Kaza Raporu
    Sevgili arkadaslar bugüne kadar degisik sekillerde bu konu hep dile getirildi yazildi söylendi ama bence bu kadar genis kapsamli ve kendimize ders çikarabilecegimiz ölçüde kaza raporu forumlara tasinmadi,üstelik yaz aylari içerisinde hep yollarda oldugumuzu düsünürsek tekrar gündeme getirme ihtiyaci hissettim.
    “Motosiklet Kaza Neden Faktörleri ve Karsi Tedbirlerin Belirlenmesi”
    Murat ILHAN dostumuzun çevirisini yapip göndermis oldugu Amerika’da “National Technical Information Service” tarafindan hazirlanmis olan bu rapor


    motosiklet kazalarinin meydana gelis sebepleri, bunlar ile ilgili istatistikleri içermektedir. Burada kaza ve bunlara ait verinin incelenmesi ile


    motosiklet kazalari ve yaralanmalarinin olusumu ve özellikleriyle ilgili bazi gözlemler sunulmaktadir. Bu bulgular asagida özetlenmistir.
    Bu rapor her nekadar Amerika'da hazirlanmis olsada içerigi bakimindan tüm ülkelerde ayni sorunlar basgöstermektedir.

    Bulgularin Özeti


    motosiklet kazalarinin 3/4‘ü baska bir araçla çarpisma seklinde olmustur (özellikle binek otolarla).



    motosiklet kazalarinin yaklasik 1/4’ü motosikletin yolda devrilmesi yada çevredeki sabit bir nesneye çarpmasi seklinde olmustur.
    • Araç arizasi nedeniyle meydana gelen kaza orani %3’den daha az olup; tek basina yapilan


    motosiklet kazalarinin büyük çogunlugunun nedeni tekerlegin patlamasidir.
    • Tek basina yapılan
    motosiklet kazalarinda, yagisli hava kazalarin yaklasik 2/3’ünde sürücü hatasina (kayma, frenleme nedeniyle düsme yada viraji alamama) sebep olmaktadir.
    • Yoldan kaynakli kazalarin orani %2, hayvanlarin karistigi kazalarin orani ise %1’dir.
    • Çok sayida aracin karistigi kazalarda diger araçlarin sürücülerinin


    motosiklet sürücülerini sikistirmasi ve bu nedenle kazaya sebep olmalarinin orani bu grup kazalarin 2/3’üdür.
    • Baska bir aracin karistigi kazalarin olusmasinda en önemli sebeplerden bir tanesi araç sürücüsünün, motosikleti ya çarpismadan önce hiç görmemesi yada gördügünde kazayi önlemek için çok geç olmasidir.
    • Araç sürücülerinin


    motosiklet sürücülerine yönelik saldirganca davranislari, kazalarda çok düsük bir orani olusturuyor. Çogunlukla, araç sürücüsü çarpismadan önce motosikleti görmüyor ve

    motosiklet düz giderken araç sürücüsü motosikletin önüne manevra yapmaktadir.
    • Kavsaklar, araç sürücülerinin motosikleti sikistirdiklari yada trafik kurallarina uymadiklari için


    motosiklet kazalarinin en çok oldugu yerlerdir.
    • Hava sartlari kazalarin %98’inde bir faktör olmamaktadir.
    • Pek çok


    motosiklet kazasi eglence, alisveris, arkadas ziyareti vb. nedenlerle yapilan kisa sürüslerde ve gidilen yere yakin mahallerde meydana gelmektedir.
    • Çok sayida aracin karistigi kazalarda


    motosiklet yada kazaya karisan diger araç(lar), baska bir aracin görüsü engellemesi nedeniyle olmaktadir.
    • Çok sayida aracin karistigi kazalarda motosikletin görünür olmasi kritik bir faktördür ve farin (gündüz dahil) açik olmasi, yada görünürlügü arttiran montlarin (sari, portakal rengi, parlak kirmizi renkli) giyilmesi kazalari belirgin ölçüde azaltmaktadir.



    motosiklet kazalarinin yaklasik %62’sinden sonra yakit sizintisi meydana gelmektedir. Bu ayni zamanda yangin tehlikesi de yaratmaktadir.
    • Çarpisma öncesi ortalama hiz yaklasik 50 km/saat, çarpisma sirasindaki ortalama hiz 35km/saat, binde bir olarak çarpisma hizi ise 110km/saattir
    • Kaza tehlikesi yaratan sebeplerin3/4’ünden fazlasi,


    motosiklet sürücüsünün dogrudan karsiya bakarken basinin 45’er derece sag ve sol tarafinda kalan alan içinde yer almaktadir.


    motosiklet ve sürücüsünün karsidan bakildiginda görülen yüzeylerin (cepheden görünüsün) görünürlügü çok önemli bir faktördür.
    • Motor arizalarindan meydan gelen kazalarin orani çok düsük olup, bu arizalarin çogunlugu zamaninda ve dogru bakimla giderilebilecek arizalardir.

    • Kazalara karisan


    motosiklet sürücülerinin yaslari 16 ila 24 arasinda oldukça yüksek iken, 30 ila 50 arasinda tam tersine oldukça azdir.


    motosiklet kazasi yapan sürücülerin % 96’sini erkek sürücüler olustururken, kazaya karisan kadin


    motosiklet sürücülerinin sayisi da oldukça fazladir.
    • Zanaatkar, isçi ve ögrenciler göreceli olarak daha fazla kaza yapmaktadirlar. Ögrenci ve issizlerin kaza orani oldukça yüksektir.
    • Kazaya karisan


    motosiklet sürücülerinin çogu egitimsiz kisilerden olusmaktadir. Bunlarin %92’si


    motosiklet sürmeyi kendi kendilerine, aileden yada arkadaslarindan ögrenmisler.


    sürüs egitiminin alinmasi hem kaza sayisini hem de kazada yaralanma durumunu azaltmakta.
    motosiklet sürücülerinin karistigi kazalarin yarisindan çogunda, sürücünün 3 yildan daha fazla sürüs tecrübesi oldugu halde, kaza yaptigi motosiklette 5 aydan daha az bir süre tecrübesi oldugu tespit edilmistir. Dirty bike (Arazi motosikleti) tecrübesi olan sürücülerin karistigi kaza orani dikkate alinmayacak kadar azdir
    • Sürücü için Sürüs becerisine iliskin dikkatin kaybolmasi,


    motosiklet kazalarinin tümünün ortak nedenidir.
    • Hemen hemen ölümlü kazalarin yarisinda alkolün etkisi görülmüstür.


    motosiklet sürücülerinde çarpismadan kaçabilme konusunda ciddi problemler oldugu gözlenmistir. Ön ve arka frenlerin dogru kullanilmasi kazalarin oranini düsüren bir faktördür. Ani manevra (kivirmaca) ve ani dönüs yetenegi pek çok


    motosiklet kazasinda, sürücünün kendisini kazadan kurtarabilecegi hareketi yapmak için 2 saniyeden az bir süresi bulunmaktadir.
    • Sepetli motosikletlerin karistiklari kaza orani çok düsük.
    • Motosikletle çarpisan araç sürücülerini, diger kazalara karisan araç sürücülerinden ayiran çok farkli özellikler olmamakla beraber, çogunlukla yaslari 20-29 arasindadir. Yasi 69’dan büyük çok az sürücü vardir. Ayrica bu sürücüler çogunlukla motosiklete alisik degillerdir.
    • Büyük degisim –modifikasyon-yapilmis motosikletlerin kaza orani çok düsük ancak, karistiklari kazalarda ciddi yaralanmalara sebep olmaktadirlar.
    • Eldeki bilgilerden motosikletin renginin kazaya karismada bir faktör olup olmadigi tespit edilememekle beraber bir önemi oldugu düsünülmemektedir.


    motosiklet grenajlari yada rüzgar cami gibi aksesuarlarin kazalara etkis0000000i ihmal edilebilecek kadar küçüktür.
    • Kazalara karisan sürücülerin çogunun araç ruhsati ve sürücü belgesi yoktur yada geri alinmistir.
    • Yarim modifiye edilen chooper motorlar ve kurye motorlarinin karistigi kaza sayisi çok fazladir.
    • Somatik bölgelerdeki yaralanmalarin yarisi ayak bilegi, alt bacak, diz ve üst bacak bölgelerinde olmaktadir.
    • Koruma demirleri yaralanmalari önlemede etkili bir önlem degildir. Ayak bileginin yaralanma sayisindaki azalma, alt bacak, diz ve üst bacak yaralanmalarinin sayisinin artmasiyla dengelenmektedir.
    • Kalin bot,


    mont ve eldiven giymek, basit kazalarda derinin siyrilmasini yada parçalanmasini önlemede etkili olmakla beraber ciddi yaralanmalarda nadiren etkili olur.
    • Karin bölgesinden yaralanmali kazalarin % 13’ünden fazlasi çok sayida aracin karistigi kazalar grubunda olup, bu sirada motosikletin hizi ortalamanin üstündedir ve karsidan çarpisma seklindedir.
    • Yaralanmalarin ciddiyeti hiz, alkol kullanim orani ve motosikletin gücüne paralel olarak artmaktadir.
    • Kaza yapan

    motosiklet sürücülerinin % 73’ünde gözlük (göz korumasi) bulunmamaktadir ve rüzgarin korumasiz göz üzerindeki etkili çok tehlikeli sonuçlar dogurabilmektedir.


    motosiklet sürücülerinin yaklasik % 50’si trafikte kask takmaktadirlar. Ancak bunlarinda sadece % 40’i kaza esnasinda kask takmislardir.
    •Kask kullanma orani, yetersiz egitim seviyesine sahip, düsük ögrenim düzeyi olan kisiler ile genç


    motosikletçilerde sicak günlerde yada kisa mesafeli sürüslerde çok az olmaktadir.
    • Ölümlü kazalarda kurbanlar çogunlukla gögüs ve bas bölgelerinden yara almislardir.
    • Kask giymek tek basina kafa yaralanmalarinin önlenmesinde ve derecesinin azaltilmasinda kritik bir faktördür. FMVSS 218 standardina sahip kasklar yaralanmalara karsi önemli bir tedbirdir.
    • Kask giymekten dolayi, kazaya sebep olabilecek bir trafik ikaz sesi duyulmamasi, görüsün kisitlanmasi, dikkatin dagilmasi vb nedene rastlanmamistir.
    • Kasklarda FMVSS 218 standarti trafik kazalarinda yüksek koruma saglayan standartlari belirlemistir ve sadece kafanin arkasini kapatacak yada tam kapali kasklarin yüz kisminda darbe önleyici modifikasyonlara izin vermistir.
    • Kask takan sürücü ve yolcular, her çesit yaralanma ve tüm yaralanma seviyelerinde en az bas ve boyun yaralanma oranina sahiptir.
    • Tam kapali kask korumayi arttiriyor ve özelikle yüz bölgesindeki yaralanmalari azaltiyor.
    • kask giymekle, boyun yaralanmalarindan kurtulabilecegine dair garanti olmamakla birlikte,kask giyenler, giymeyenlere göre daha az boyun bölgesinden yaralanmaktadirlar. kask giyenlerde basit boyun yaralanmalari olmakla beraber, kask ölümcül yada kritik boyun yaralanmalari çogu zaman önlemektedir.



    motosiklet sürücülerinin yaklasik % 60’i kaza aninda kask giymemektedir. Bunlarin % 26’si rahat olmamasi nedeniyle hiç kask kullanmadiklarini, % 53’ü bir kazaya karisacaklarini ummadiklarini söylemektedirler.

    motosiklet profili ortaya koyabilecek dogru bilgi sadece çesitli trafik sitelerinden alinabilmektedir. Bununla beraber ruhsat ve ehliyet bilgilerinin çogu gerçek kullanim ile ilgili degildir.
    • Kazaya karisan sürücülerinin %10’un azinda saglik sigortasi yada kasko güvencesi bulunmaktadir.

    Yukaridaki satirlar Enduroclub sitesinden alinmistir.
    BEN DEGİL,BİZ DİYE ÇIKTIK BU YOLA


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    04 Şubat 2007
    Şehir
    Lüleburgaz
    Motosikleti
    Honda CBR1100xx - Kymco Agility 125
    Emeğine sağlık. Paylaşım için teşekkürler...

  3. #3
    mostwanted_57 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ocak 2006
    Şehir
    İst./Bostancı
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250 ABS
    Teşekkürler.

  4. #4
    zion1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Haziran 2007
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    taze bitti :)
    arkadaşlar ikinci resimdeki motosikletlerin ve sürücülerinin dagılımına dikkat eden varmı paul yırtmış ama jason ve bo allah yardım etsin ne deyim
    BEN DEGİL,BİZ DİYE ÇIKTIK BU YOLA

  5. #5
    alicetka - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ağustos 2007
    Motosikleti
    Yamaha MT-07
    benimde ciddi tek düşüşüm lastik patlaması yüzünden oldu

  6. #6
    Syriana - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Nisan 2005
    Şehir
    IstanbuI Beylikdüzü
    Motosikleti
    Yamaha MT25
    faydalı bilgiler...güzel bir paylaşım...teşekkürler...
    Rüzgara Karşı Koşmamışsan, Onunla Esmeyi Bilemezsin; Henüz Motora Binmediysen, Yaşıyorum Diyemezsin !!!

  7. #7
    kıllıtarkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Eylül 2006
    Şehir
    İstanbul/AVCILAR
    Motosikleti
    ALMAYACAĞIM!!!!!!!
    paylaşımın için teşekkürler ellerine sağlık
    [FONT="Arial Black"][COLOR="Red"]BU ALANA REKLAM ALINIR[/COLOR][/FONT] ::tutkuy::

  8. #8
    zion1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Haziran 2007
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    taze bitti :)
    valla arkadaşlar buradan cıkarılacak çoooookkk ders var....birilerine yardımcı olabildiysem ne mutlu bana
    BEN DEGİL,BİZ DİYE ÇIKTIK BU YOLA

  9. #9
    efendy_iso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Mayıs 2007
    Şehir
    Güneşin doğduğu yer ( Adana )
    Motosikleti
    R1_8
    bir elemanda 100 mt ucuş yaptıktan sona bir kamyonetin camından içeri giriş yapmış en ilgin ci bu bence
    [I]315 ile uzaklaştım,aynamda görünmüyorsun...I]

  10. #10
    zion1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Haziran 2007
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    taze bitti :)
    Alıntı efendy_iso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bir elemanda 100 mt ucuş yaptıktan sona bir kamyonetin camından içeri giriş yapmış en ilgin ci bu bence

    heee kanka sen resimlerine bakarak gazete okuyanlardansın anladık...bo diye bir eleman daha olacak kanka o nerede gördün mü motoru var kendisi yok
    BEN DEGİL,BİZ DİYE ÇIKTIK BU YOLA

  11. #11

    Üyelik
    20 Nisan 2006
    Şehir
    İSTANBUL DENİZLİ KUŞADASI
    Motosikleti
    TEABANWAEY m1000r
    kardes bo yada allah rahmet eylesın cunku kamyonetın altında
    MÖTÖRÜM MÖTÖRÜM MÖTÖRÜMÜ VAR GALİ YÜCE YARABBİM:queen:

  12. #12
    koray gfb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda dylan - CBR 250R
    resimler çok acı arkadasım emegine yüregine saglık yazı güzel saol

  13. #13
    cakalaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Ekim 2006
    Şehir
    Rize/Merkez
    Motosikleti
    CBR1000RR "2017
    emeğinne sağLık Bo ' nun yerini tam kestiremedm nerde
    Ya KASK TaK ; Ya ÖL

  14. #14
    ennginn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Nisan 2007
    Şehir
    S.Cedid
    Motosikleti
    Süper Yamaha K12
    Herkesin ders alacağı bir konu

    ellerine sağlık
    AYNI DİLİ KONUŞANLAR DEĞİL, AYNI DUYGUYU PAYLAŞANLAR ANLAŞABİLİR

  15. #15
    ucanteneke5 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Mart 2007
    Şehir
    avcılar istanbul
    Motosikleti
    Super Tenere xt1200z. Actros 1841 megaspais.
    paylaşım için sağol dostum bunları herkez okumalı özellikle yeni başlayanlar ve bana bişey olmaz diyenler.


    Alıntı cakalaz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    emeğinne sağLık Bo ' nun yerini tam kestiremedm nerde
    dostum iyi bakarsan Bo motorun yanındaki aracın altında maalesef onun için anca allah rahmet eylesin demek kalıyo.

  16. #16
    SeRHaTeKiNci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Mayıs 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Kymco (Satılık)
    Aboww... Bunlar ne beaa??
    Teşekkürler.. Süper paylaşım olmuş..
    Gidersen Öyle Bir Gitmelisin ki;
    Ayrılıklar Bile Seninle Gurur Duymalı..

  17. #17

    Üyelik
    05 Haziran 2007
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Suzuki AN 125 HK 07'
    gerçekten çok önemli bilgiler.herkes mutlaka ve dikkatlice okuması lazım.teşekkürler.

  18. #18
    barrokas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2007
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    maxillofacialtrauma Hamamatsu
    lo cengiz ben nası yaptım onuda bi resimle anlataydın,ya bunlar kazamı be ben neler gördümanlayan anladı
    Tahsin Oğuz Acartürk çok KRAL adamsın......

  19. #19
    zion1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Haziran 2007
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    taze bitti :)
    jason ''a da allah rahmet eylesin bu arada arkadaki arabaya camdan girmiş artık ne kadar sürati varsa mesafe birhayli uzak cünkü

    Alıntı barrokas adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    lo cengiz ben nası yaptım onuda bi resimle anlataydın,ya bunlar kazamı be ben neler gördümanlayan anladı


    ben anlıyorum kankaa ama sıkma canını ...burada anlatılmak istenen kazanın hangi halkaları takip ederek neden gercekleştiginin istatiliksel olarak anlatımı ders cıkarmak lazım allah beterinden saklasın cümlemizi.......
    BEN DEGİL,BİZ DİYE ÇIKTIK BU YOLA

  20. #20
    Bicak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Temmuz 2007
    güzel bir paylaşım teşekkürler...
    SİLEMİYORSAN KARALAYACAKSIN!!!


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)