Alıntı sessizsakin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
Tamam yeni bir yol bulunmuş olsa da, her ne kadar dünyayı ilahi güçlerin kumanda ettiğini varsaysak da, bildiğimiz birşey var ki, dünyada fizik yasaları işliyor.

termodinamik yasaları uyarınca, içten yanmalı motorlar bu gün zirvesinde zaten olayın hani daha fazla mekanik yada daha değişik mekanik tasarlayarak %3 - %5 belki. ama %30 imkansız.

çünkü ortalama bir petrol yakıtlı motorun, atıyorum yaktığın yakıt 100 birim enerji veriyorsa, bunun 70 birimi ısıya dönüşüyor. günümüz motorları da, kalan 30 birimin en az 25'ini zaten harekete çevirebiliyor. hani zaten fizik kurallarını alaşa etmeden ulaşabileceğin maksimum değer %30 ... ona da bir çok motor teknolojisi ulaşmış durumda.

son 20 yıllık motor teknolojisindeki gelişmelere bakarsak, mekanik sistemlerde çok az ilerleme varken, gelişmelerin tamamına yakını yakıt sistemindedir.

yakıtı hava ile daha iyi karıştırıp, yakıtı tam anlamıyla ve daha verimli yakmak üzerine...

-------------------------------------------------------------------------------------

Türkiyede senin aradığın özelliklerde dc motor olmayabilir. Ama bu türkiyede dc motor üretilemediği, bunu yapacak mühendis olmadığı anlamına gelmez. bu basit bir şekilde, Türkiyede bunun pazarının olmadığı anlamına gelir.

Pazar nasıl oluşur. Senin gibi adamlar, 5kw 96 volt motor'u arar bulamaz. yurt dışından temin eder. 1 olur 2 olur. yurt dışından temin etmek yerine tr'De çözebilir miyim der. gider bi elektrik motoru üreticisine, talebini belirtir. elektrik motoru üreticisi gelecek bir pazar görür ve ticari risk almak isterse yapmaya sıvar kolları...

elektrik motoru dediğin, alelade kesilmiş sac levhalara sarılı bobinler ve onun etrafındaki mıknatıslardan ibaret bir düzenek. levhanın da, mıknatısın da, bobinin de nasıl hesaplanacağının formülleri internette istemediğin kadar paylaşımda... adamlar evde hobi amaçlı yaptıkları 10 - 20 kw elektrik motorlarından %95 verim alıyorlar

Türkiyede otomobili de yapıcak mühendis var, benzin motorunu da, jet motorunu da. Ama adam yapıp kime satıcak bunu. Çok geç o sektörden %1 bile olmayan bir pay almak için, 10 yıl sonra ölecek bir sektör için, birisinin yüzlerce milyon lira yatırım yapması parayı çöpe atmak olur.

Türkiyede böyle şeylerin yapılmıyor olması, tamamen sektörün henüz buna ihtiyacının olmamasından daha öte birşey değil.

Mesela, kendi yaptığım işlerde ara ara step motor kullanırım.

bundan 10 yıl önce yüksek teknoloji sistem satan adamlara step motor dediğinde " ha evet var öyle birşey " diyorlardı. kaldı ki step motor basit birşeydir.

5 yıl önce türkiyede 1 - 2 firmada bulabiliyordunuz.

şimdi step motor almak istediğinizde, en az 1 - 2 yerli üretici, 50 - 60 tane de tedarikçi bulabilirsiniz.

çünkü, türkiye pazarında step motor ihtiyacı arttı. birileri de bunu gördü, bu sektöre yatırım yaptı ve step motor temin etmek kolay...

Yani 5kw dc motoru türkiyede bulamaman çok normal... ama 5 - 6 yıl sonra türkiyede elektrikli araçlar için dc motor üreten en az 3 - 4 firma olacağından eminim
Çok değil, Allah ömür verirse 10 yıl sonra tekrar konuşalım bu konuyu.