Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
3. sayfa BirinciBirinci 123

isiklarda stop etmek zararli midir?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #41

    Üyelik
    16 Nisan 2003
    Alıntı EmoTHEp adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    doğru arkadaşım sende haklısın, ben ezbere konuştum, kusura bakma Ankara'ya yeni geldiğimden kılavuza yeni bakabildim... haklı olduğun konu benim en fazla 161-175 derece sıcaklık gördüğüm... ancak bu sıcaklık 201 dereceye kadar çıkabiliyor be 201 den sonra aşırı sıcaklık ikazı veriyor diyor... ben 175 derecede motor çalıştır demiyorum, ama çalışabildiğini biliyorum... sana kalsa İtalyanlar hiçbirşey bilmiyorlar değilmi, ben motoru da atayım, kılavuzu da...
    Yahu el insaf! Bu kadar alınganlık neden? Ben sana kişisel bir karalama yaptım mı? Kılavuzda yanlış yazıyor olabilir dedim. Seninle ne alakası var söylermisin? Motorunun ne olduğunu bile bilmiyorum! İtalyanların hiçbirşey bilmediğini nerede yazdım, ver linkini.


    Halen iddia ediyorum, 175 derecede yağ yanmaya başlar. Motor 200 derece de falan çalışmaz. Burada yağ sıcaklığından yada soğutma sıvısı sıcaklığından bahsediyoruz elbette. Yoksa bir arkadaşın yazdığı gibi silindir odasında patlama olan yerdeki sıcaklıktan bahsetmiyoruz.

    Avrupada metrik ölçüm birimi ve Celcius=Santigrat ( sembolü: C ) kullanılıyor. Ama firmalar amerikaya da motor sattığı için kullanıcı kitabında Fahrenhayt ( sembolü: F ) cinsinden yazılmış ve amerika için hazırlanmış bu kitapçık burada verilmiş olabilir mi? Çünkü söylediğin değer eğer Fahrenhayt cinsinden ise 93 °C ye denk geliyor. Ve bu değer tam motor soğutma sıvısı sıcaklığına uygun bir değer.

    Aynı zamanda motordaki göstergelerde mil cinsinden ise tam denk gelecek. Çünkü bu durumda hararet göstergesi de "F" yani Fahrenhayt'dır. Hem motor üzerinde hem kitapçıkta buna tekrar bakıp yazarsan hatta bir fotoğrafla yada kitapçık sayfasını tarayıcı ile taratıp burada yayınlarsan çok güzel olur. Hem biz de görmüş oluruz hem de beni susturmuş olursun. Ben çok meraklı değilim haklı çıkmaya. Yeterki doğrusunu öğrenelim.

    ---------- Mesaj ekleme zamanı: 22:25 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 21:31 ----------

    Şu aşağıdaki linkte hangi maddenin kaç derecede yanmaya başladığı ve kaç derecede alev aldığı tablo halinde verilmiş:

    http://www.tcforensic.com.au/docs/article10.html

    Flash point dediği yanmaya başlama sıcaklığı, yani madde bu sıcaklıktan sonra değişime uğramaya başlıyor.

    Ignition Temperature dediği şeyde alev aldığı sıcaklık. Yani örneğimizdeki motor yağında tablodaki alt limit olan 150 derecede yağ yanmaya başlıyor. Ama ısıtmaya devam edersen ancak 260 derecede falan alev alıyor. Yani "yanma" kavramı ile "alev alma" farklı şeyler.

    Tablodaki alt limit ve üst limit dikkat edersen bileşim ve alaşımlarda var, saf maddelerde yok. Saf maddelerin değişim ve yanma sıcaklıkları belli koşullarda (deniz seviyesi) sabit. Çeşitli bileşimlerden oluşan maddelerde, neyin ne kadar birleştirildiği ile alakalı olarak bu sıcaklıklar değişiyor.

    Motor yağında da alt limit 150 derece olarak verilmiş. Bu muhtemelen en eski teknoloji bildiğimiz ucuz mineral yağdır.Yarı sentetik ve tam sentetik olmasına göre bu sıcaklığı 230 dereceye kadar çıkarmış. Yalnız şunu bilin, bizim kullandığımız viskozite değerlerinin 230 dereceye dayanması mümkün değil. Bu sıcaklık 40w-70 gibi viskozite değerine sahip kalın ve özel yağlar için geçerli olabilir. Yani şu mesela:
    http://www.atlanticlubricants.com.au/SPECS/40w70.pdf

    Bizim kullandığımız 15-40 yada 15-50 gibi yağlar 170-180 derece aralığında yanmaya başlıyor. Yanan yağ gittikçe sakız kıvamına geliyor, motor içinde kenarlara köşelere yapışmaya başlıyor ve sonunda küçük yağlama kanalları da tıkanıyor. Motoru kucağına alıp eve dönüyorsun.

    15-40 gibi bir yağ koyup 200 dereceye vardıran adam eve taksiyle döner, dolmuşla döner, otobüsle döner, vapurla döner, uçakla döner, yürüyerek döner ama motorla dönemez.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #42
    EmoTHEp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Temmuz 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    '10 Monster 696
    Alıntı jawa adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bende yazayım eksik olmasın.

    Bir arkadaşımız motorun kullanma klavuzunda 200 derecede çalıştığını yazmış. Klavuzda öyle birşey yazacağını sanmıyorum ama yazıyorsa gerçekten o klavuzu hemen atsın bence.
    şimdi alıganlık neyin yok, sende orda alınganlık yapma... burda tartışıyoruz...
    sonuçta ne sen prof.sun bu konuda ne de be... sonuçta sende belli yerlere dayandırarak söylyorsun bende kendi kaynaklarıma göre... şimdi kişisel karalama yada italanları vb. de sen yazmadın ama yukarıda ki yazının üslubu pek güel değil... sonuçta kılavuzda yazıyorsa benim onu uydurma gibi bir şansımda yok değil mi??

    aslında kendin de söylemişsin, verdiğin http://www.tcforensic.com.au/docs/article10.html
    adresinde adamlar belli bir aralık vermiş sana, motor yağı için 150-230 derece celcius yazmışlar, bu aralık benim anladığım kadarıyla sana yağın fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tutuşma noktası vermişler... dediğn gibi bir cins yağ 150 derece de tutuşurken öteki yağ taaa 230 dereceye kadar dayanabilir, ki netekim onun örneğinide http://www.atlanticlubricants.com.au/SPECS/40w70.pdf adresinde vermişsin... şu anda değil de yarın sabah sana kılavuzun fotoğraflarını göndermek isterim...

    Dediğim gibi kimse alim değil, brda tartışarak birşeyler öğrenmeye ve nacizae fikirlerimizi anlatmaya çalışıyoruz... Burada yanlış anlaşılacak yada alınacak bir durum yok... eğer Ankara'daysan da yüzyüze bu konuları tartışmak isterim, boş beleş atış yapmıyorsun
    Kim Ağlarsa Yalan Ağlar, Beni Bi'tek Duca'm Anlar...

  3. #43
    Serk21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2008
    Şehir
    KOCAELİ
    Motosikleti
    KTM DUKE 390
    benim hava sogutmalı oldugu için uzun ışıklarda stop ediyorum.bu arada benim bu stop edip çalıştırmaktan Hareket kavramam sıyırdı. bayide 120 tl idi (marş rublesi de diyorlar) ben 11 tl ye başka bi yerden aldım taktırdım. bu arada azrail arkadaş Irakta yaşıyor oranın yollarını bilemeyiz dimi?


    REKLAM ALANI
3. sayfa BirinciBirinci 123

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)