Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
9. sayfa BirinciBirinci ... 7891011 ... SonuncuSonuncu

Sürüş Tekniği Bilmecesi

Motovento
    REKLAM ALANI

Motosikleti
    XL700 TA
    arkana artçı alınca m artacak , frenleme için daha fazla F harcayacaksın , ivme aynı kalacak ... ve durma mesafesi değişmeyecek ...[/QUOTE]

Daha fazla gücü ,ataleti yenmek için harcarsın buradaki F senin uyguladığın değil motorun mekanik sisteminin F ' i .Dolayısıyla motorun mekanik sisteminin F ini tek kişiyle yakalayabildiğinde iki kişiylede yakalamaya çalışmak mantığından gidersek , Motoru durdurmak için geri çağırıcı kuvvet olan frenleme için söz konusu olan motorun mekanik kuvvetidir, ozaman 4 kişi binelim motorun frenlemesi 4 kat artar sonucu çıkar. Ama 4 kişi binince senin tek başına binmene göre aynı frenleme kuvvetini yakalayabilmen için 4 kat güç sarfetmen gerekebilir.

Özetle burada en temel sabit motorun geri çağırıcı kuvveti olan F dir.
    1881 -193

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yo ben anlamani bekleyerek yazmadim.
    Oyle buyuk beklentilerim yok.
    Hani baskalari da okuyor ya!
    Ondan seyttim.

Alıntı Donald_Duck adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Aha... Bu adam gittikce bana benzemeye basladi.

Eftelya yazdiklarimi mantikli bulmamis... Hmmm... Ayni hizla giden 20 vagonlu trenle 200 vagonlu trenin ayni surede ve mesafede durmasi imkansizdir diyorum. Bu mantiksiz ise ben gidip biraz mantik fizik filan calisayim

Herneyse, neresi size mantiksiz geliyorsa bilmek isterim. herkesin bir seyi anlama sekli degisik olabilir. Kimisi matematik fizik formullerinden anlar, kimisi tatbikatli ornek gormeden hic birsey anlamaz. Ben elimden geleni yapmaya hazirim.

Mete... Debriyaj meselesi...

Motosiklette "durmak icin" fren nasil yapilir...("panik fren" lafini sevmem, hic kimse durup duruken kendini panige kaptirip fren calismasi yapamaz onun icin. Ayrica "panik" cahil isidir. Bilgi ve tecrube panigi ortadan kaldirir, uygun zamanda ve surede uygun tedbirleri sogukkanlilikla almanizi saglar. Panige kapilan sahis olayi kaybetmis sayilir. Sonucta problemden kurtulsa bile... Kendisi cok iyi bilir ki sans eseri, verilmis sadaka, allahin esirgemesi, nazar boncugu, muska falan gibi seylerle kurtulmustur. bileginin hakki yada bilgi ve tecrubesiyle degil. )

Formul sudur (bunu daha once de defalarca yazdim ama neyse)

****Pedallar aşagi, manetler geriye***

Yani manetler geriye => Ön freni sık, debriyaji cek -tabiiki progresif olarak-
    Pedallar aşağı => Vitesi 1 dijit kucult, arka frene sonuna kadar bas.

Vitesi kucultuyoruz ki (hic olmazsa 1 dijit- mesela 3 ten 2 ye) problem cozulurse motosikleti baymadan yola devam edebilelim. Durustan sonra tekrar kalkmak kolay olsun. Daha da esas sebebi fren-vites mites dusunmeye dikkat harcamadan pedallara sonuna kadar basma aliskanligi edinmek. Insan simetrik hareketleri daha kolay ogrenir ve uygular.

Vites kucultmenin motosikletin durmasiyla bir alakasi yoktur cunku "Manetler geriye" dedik. Yani debriyaji sonuna kadar sık. Disli kutusuyla arka tekerin hic alakasi yok o sirada.

Belki iki bin defa yazmisimdir ki

1)motosikleti ön fren durdurur.
    2)motosiklette kompresyon = arka fren dir. Hic bir ise yaramadigi gibi kitlenmesi cok kolaydir ve kontrol edilmesi cok guctur.

Motosiklette kompresyon freni yokmudur? Varsa neye yarar?

Vardir, elinizi gazdan cekmeniz kompresyon frenidir baska bir sey yapmaniza gerek yoktur. Vites kucultulerek kompresyon freni yapilmaz. Motosikletin hizlanmasini kesmeye yarar.

Vites kucultmek bayilan motorda devri yukseltip guc bandina yukselmek ve hizlanmak icin kullanilir (mesela bir araci sollarken) yavaslamak icin degil.

ahh ahh Reşat abi olmasa nice olur halimiz...sanki sihirli bir değnek varmış gibi okşayarak severek öperek tatlı tatlı en sığ dimağlara bile hükmedebilen sızabilen nüfus edebilen bi tarzı var...Coq usta benim elime cetvelle vurmayı tercih eden sıkılgan asabi bir genc öğretmen edasında...ama DD abi usulca yaklaşıp öğrencisinin gönlünü çelen bir olgun aşmış kademeli kıdemli öğretmen gibi...

Alıntı remzi66 adlı üyeden alıntı Mesajı göster

Metehan hani benim buraya aktardigim video yu hatirlarsin..
    okulda aldigim derslerin aynisi diye aktarmistim..
    Ve sen bir harf bir kelime demistin... Hatirladin dimi?
    Orada derslerden birisi.. (Videoda da vardi)
    50km/h süratle arabanin acilan kapisindan siyrilmak..
    Frene basmadan sadece debriyaj cekerek kapidan siyrilmak...
    Sola kayip sonra saga kayip fren yapmakti...
    Bunu kac kere yaptim bilmiyorum...

SEn hala anlamiyorsunya sasiyorum...

Sabrina hayranim coq
    tamam bu kadar üzerime gelmeyin...

ha birde ne anladın bakayım yavrucum diye sormayın...öğrendiğim bana kalsın...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar

ozan_bursa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    -
    zaten sen kendin tek başına fren sisteminin uygulayabileceği en yüksek kuvveti uygulamışsın
    yani şöyle diyelim
    atıyorum senin motor en fazla 100 birim fren kuvveti uygulayabiliyor ve sentek başına ön tekeri kitlemeden bunun 90 birimini kullanıyorsun
    arkana da artçı alınca yine 90 birim fren kuvveti uyguluyorsun e doğal oalrak durma mesafesi artıyor

Alıntı agecu adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    40 metrelik bir mesafede arkamda 80 kiloluk bir artçı ile 80 km hızda iken bu arada motorum 150 cc jinlun nerede ise vuruyordum. Artık artçım varken daha fazla mesafe koyuyorum. tek başıma iken daha rahat duruyorum. bende mi bir gariplik var yoksa arkadaşlar eksik bir tecrübemi yansıtıyorlar

---------- Mesaj ekleme zamanı: 14:13 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 14:12 ----------

aynen böyle oluyor birebir yaşadım

Alıntı eftelya adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    düzelttim düzelttim okuldan yeni geldim kafam duman o yüsden sorry , aynı ivmeyle yavaşlarız ama birinde daha fazla güç harcarız ...

arkana artçı alınca m artacak , frenleme için daha fazla F harcayacaksın , ivme aynı kalacak ... ve durma mesafesi değişmeyecek ...

misal başka bri motor maksimum 300 birim fren kuvveti uygulayabiliyor
    tek kişi bindiğimizde 90 birim frenleme ile ön tekeri kitliyoruz
    artçıyı da aldığımızda 190 birim frenleme ile ön teker kitleniyor
    topcase i yan çantaları vs yüklediğimizde de 250 birim ile ön teker kitleniyor

yani
    aynı mesafede durmak için daha fazla fren kuvveti uyguluyoruz
    eğer ki fren tertibatı buna izin verirse
    Kelimelerin anlattığı kadarım..
    Ne anlatırsam anlatayım anladığın kadarım...

Forumdan Uzaklaştırıldı
    evet , bende diyorum zaten frenin gücü yettiği sürece aynı mesafede durulabilir ki hiçbir motora da gücü yetmeyecek bir fren koymazlar .

Super Moderator Olcan138 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Keeway Superlight 150
    Şu kadar vize arasında, işi gücü bıraktım ısrarla takip ediyorum hala şurayı...
    Başa dönüp Fizik 1 falan alsam şu noktadan sonra kesin coşardım oysa...

Uzun uzun yazacak vaktim yok, deneme meselesine takıldım sadece bir ara, o kadar kolay değil ki o da... İnsan elinin hassasiyeti engel olacak sanki biraz. Onun yerine test edilmiş, onaylanmış bilgiye itimat daha sağlıklı değil mi?

Bir de Reşat abinin sabrı konusu var; ayrıntılı, detaylı anlatmış, saygı duydum ama şu konu açıldığı zamandan beri geçen süre kadar mesai harcayınca ve hala dediklerinin en temelinin bile sebepsiz sorgulandığını görünce konuda çıkacak bence cetvel
    1-3-8........................................138
    FORUM KURALLARI ve KULLANIMI HAKKINDA

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Bizim okulda bi fizikçi amca var , aynı Einstein'e benziyo tipi falan , beni de hiç sevmiyor , ama en sonunda gidip onla muhatap olacam galiba

tasarslan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    LX 150
    Aynı koşullar altında farklı motosiklet modellerinde durma mesafesi ne gibi değişiklikler gösterir ?Örneğin scooter..
    ..İslam kadını dişiliğiyle değil, kişiliğiyle var olandır..

Gülün dikene katlanması, onu güzel kokulu yaptı. - Mevlâna Celâleddin-i Rûmî

efendy_iso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    R1_8
    Böyle basit bi konunun bu kadar uzaması enteresan geldi....

Artçı olduğunda arka tekere uygulanan baskı daha fazla olduğundan frenleme mesafesi daha azalır demişler....

Motosikletler Arka fren değil ağırlıklı ön frenle dururlar,arka fren oluşabilecek denge kaybını tölere etmeniz için yardımcı olur ama durmak konusunda asıl işlevi ön fren görür...

Artçımız arkamızdayken frene basıldığında basınç arka tekere değil ön tekere daha fazla olur,yığılma olduğundan....

Ön fren basma limiti artçı var yada yok bellidir....

Artçı yokken 10 basarım artçı varsa 30 basarım diye bişey yoktur,teker kilitlenir ve düşersin....

Sadece artçı yokken 10 basıyosan,artçı varken 12 basarsın,oda ön tekere binen yükün daha fazla olduğundan tekerin kilitlenme olasaılığını azda olsa değiştirir...

Ama o aradaki çok küçük basınç değişikliği motosikletin daha kısa sürede durmasını sağlamaz,mesafeyi uzatır....

Rakamlar farazidir...

Motosiklet= 150 kg
    Binici = 60 Kg
    MAnetlere basma gücü = 10 birim olsa ( limitlerde bastığını farz ediyorum,11 birim bassan kilitlenecek olarak algılansın )
    100 km hızla giderken bu şartlarda limitlerde frenleme yaparak yani 10 birim basarak 100 metrede duruyor...

Motosiklet= 150 kg
    Binici = 120 Kg
    MAnetlere basma gücü = 12 birim ( En fazla 12 olur çünkü artçın varken tekerin kilitlenmesi artçı yokkenkiyle hemen hemen aynı olur yada çok az değişir,artçı varken 30 birim güç uygularım ama lastik kilitlenmez dersen hayatın boyunca asfaltla sevişmek durumunda kalırsın,bu tercihte sorgulanması gereken bi tercihtir... )

Dolayısıyla motorun üzerindeki ağırlık dörtte bir artmışken,aradaki o 2 birim manetlere fazlada uygulanmış basınç,frenleme mesafesini uzatacaktır....

Kız beni polemiğe çekme,profesyoneller doğruları en açık söylemiş zaten,bende bişeyler karalayım dedimmm....
    [I]315 ile uzaklaştım,aynamda görünmüyorsun...I]

Forumdan Uzaklaştırıldı
    bu kadar detaya girmek istemiyorum ,kafam çok karışıyor, şöyle düşün o zaman iso , motosikleti ortadan ikiye ayır , arka tarafını arka fren durduruyor ön tarafını ön fren , artçı varken iki frene de daha fazla güç uygularsan aynı mesafede durursun .

Motosikleti
    erkes fızıkcı olmuş beyav...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT

Motosikleti
    LX 150
    İkiye ayırma olayı olmuyor eftelya o zaman sil baştan anlatmak gerek...İki tekerlekli motosiklet frenleri sıkmaya başladığında ön tekerleğe daha yüksek basınç uyguluyor..Dolayısıyla ön tekerlek motosiklet için hayati önem kazanıyor..Benim bildiğim..%70 ön fren %30 arka fren kullanılmalı şeklinde...

Motosikleti
    R1_8
    bu kadar detaya girmek istemiyorum ,kafam çok karışıyor, şöyle düşün o zaman iso , motosikleti ortadan ikiye ayır , arka tarafını arka fren durduruyor ön tarafını ön fren , artçı varken iki frene de daha fazla güç uygularsan aynı mesafede durursun .
    İyide ortadan ikiye ayırmak için her iki tarafada aynı derece basınç binmesi lazım....

Motosiklette frenleme esnasında iki tekere gelen basınç aynı değildirki,yükü ön teker sırtlanır....

Ama artçılı yada artçısız ön frene basabilme limitin bellidir değişmez....

---------- Mesaj ekleme zamanı: 15:05 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 15:00 ----------

Ama eğer dediğin gibi bi imkan olsa ( ki olamaz ) artçı yokken 10 birim ,artçı varken 50 birim basabilme imkanı olsa,haklısın artçılı daha çabuk durur...

Frenlemede manete uygulanan güç sonsuz değildir haberin olsun ama....

---------- Mesaj ekleme zamanı: 15:07 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 15:05 ----------

Alıntı mete_han adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    erkes fızıkcı olmuş beyav...
    Yok be oldum olası sevmemişimdir,içinde rakamlar kavramlar formuller olan dersleri....

Yukarıda yazdıklarım fizik kurallarını çok iyi bildiğimden değil,motosiklet üzerindeki tecrübelerimden kaynaklanıyor....

Motosikleti
    LX 150
    Belki bu video fikir verebilir..Biraz mecazi http://www.komedimerkezi.com/959/sup...van-video.html

Motosikleti
    Alıntı efendy_iso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    İ

Yok be oldum olası sevmemişimdir,içinde rakamlar kavramlar formuller olan dersleri....

Yukarıda yazdıklarım fizik kurallarını çok iyi bildiğimden değil,motosiklet üzerindeki tecrübelerimden kaynaklanıyor....
    yok yok güzel açıkladın...

Motosikleti
    R1_8
    Yok o videoda fikir veremez,çünkü o araçta arka fren namına bişey yok.....

Motosikleti
    Hyosung gt250 R
    ben çözümü biliyorum

sürücü ve artçı diyete girer ve toplam 100 kiloya düşeler . sonra keyifle motora binerler ...

işte mutlu son ..
    CTRLALTDEL

PS : DD bu açıklama yaptıktan sonra konu kapanmalıydı bence . 10 numara açıklamış zaten üstüne bişey demeye gerek yok ...

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Alıntı tasarslan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    İkiye ayırma olayı olmuyor eftelya o zaman sil baştan anlatmak gerek...İki tekerlekli motosiklet frenleri sıkmaya başladığında ön tekerleğe daha yüksek basınç uyguluyor..Dolayısıyla ön tekerlek motosiklet için hayati önem kazanıyor..Benim bildiğim..%70 ön fren %30 arka fren kullanılmalı şeklinde...
    Alıntı efendy_iso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    İyide ortadan ikiye ayırmak için her iki tarafada aynı derece basınç binmesi lazım....

Motosiklette frenleme esnasında iki tekere gelen basınç aynı değildirki,yükü ön teker sırtlanır....

Ama artçılı yada artçısız ön frene basabilme limitin bellidir değişmez....

---------- Mesaj ekleme zamanı: 15:05 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 15:00 ----------

Ama eğer dediğin gibi bi imkan olsa ( ki olamaz ) artçı yokken 10 birim ,artçı varken 50 birim basabilme imkanı olsa,haklısın artçılı daha çabuk durur...

Frenlemede manete uygulanan güç sonsuz değildir haberin olsun ama....

yanılıyorsunuz , frenleme esnasında ön frenin daha çok iş yapmasının sebebi öne doğru bi yığılma olmasıdır , artçı varken de öne doğru yığılma olacaktır ama motosikletin arka tarafı daha ağır olduğu için arka fren daha çok iş yapacaktır. Bu da durumu dengeliyor . Tabiki freni sonsuza kadar sıkamıyoruz ama belli bir ağırlığı karşılayacak kadar kapasitesi vardır herhalde . iki kişilik bir ağırlığı da karşılayabilir ...

Motosikleti
    R1_8
    Alıntı mete_han adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    yok yok güzel açıkladın...

Eyvallah pandahandrom canım benimm....

---------- Mesaj ekleme zamanı: 15:14 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 15:12 ----------

yanılıyorsunuz , frenleme esnasında ön frenin daha çok iş yapmasının sebebi öne doğru bi yığılma olmasıdır , artçı varken de öne doğru yığılma olacaktır ama motosikletin arka tarafı daha ağır olduğu için arka fren daha çok iş yapacaktır. Bu da durumu dengeliyor . Tabiki freni sonsuza kadar sıkamıyoruz ama belli bir ağırlığı karşılayacak kadar kapasitesi vardır herhalde . iki kişilik bir ağırlığı da karşılayabilir ...

Pas.....

Rest derdim ama nedenini anlatamıyorumki....

Yolda yürümüşlüğün kadar artçılı gezmişliğim var deyip,beylik bi açıklama yapmak isterdim ama....

Motosikleti
    LX 150
    Olayı kavramışsın fakat şöyle bir durumu gözünde canlandırmaya çalış önde 60 kg sürücü arkada 100 kg yolcu ve frenleri sıkıyoruz..Arka tekerlek asfalta ne kadar tutunabilir..

Bu ağrlığa ön çatal şekil değiştirir sanırım..

Forumdan Uzaklaştırıldı

REKLAM ALANI
9. sayfa BirinciBirinci ... 7891011 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler