Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Benzin pompasındaki oyuna dikkat !

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    araltı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Ocak 2006
    Şehir
    TAXİM
    Benzine gelen zamları hemen fiyatlarına yansıtan istasyonlar indirimi yavaştan alıyor.22 Eylül 2006 10:10

    Tüpraş, akaryakıtın rafineri çıkış fiyatını son iki ayda tam beş kez aşağı çekti. Ancak bazı istasyonlar, hemen başlaması gereken indirimleri birkaç gün uygulamıyor. Bu tavrın ahlâkî olmadığını söyleyen tüketici dernekleri, vatandaşı uyarıyor: Sakın tabelaya bakmadan benzin ya da mazot almayın.

    Petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak Tüpraş, benzin ve motorin fiyatlarında indirime giderken akaryakıt istasyonlarının indirimleri geç yansıtması tepki çekiyor. Akaryakıtın litre fiyatındaki artışları gece yarısını bile beklemeden gerçekleştiren istasyonların bu tavrının haksız kazanca girdiği savunuluyor. Tüpraş, rafineri çıkış fiyatını son iki ayda tam beş kez düşürdü. İndirimlerin üçü ise eylülde gerçekleşti. En son 21 Eylül’den itibaren benzinin rafineri çıkış fiyatı yüzde 6 ucuzladı. Pompaya gece yarısından itibaren yaklaşık 4 kuruş olarak yansıması gereken indirimi tüketiciler dün öğleden sonra görmeye başladı. Akşam saatlerinde pek çok istasyonda 95 oktan kurşunsuz benzin 2,78 Yeni Türk Lirası’ndan satılıyordu. Akaryakıtçıların zammı ilk dakikadan uygulamaya koyduğuna dikkat çeken tüketici dernekleri, söz konusu tavrı ‘Müşteri odaklı hizmet reklamları yapan şirketlerin bu şekilde fırsatçılık yapması ahlaki değil’ diye nitelendirdi. Sektördeki şirketler ise ‘serbest piyasa şartlarında bir gelişme’ değerlendirmesini yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkilileri, mağdur olmak istemeyen sürücülerin fiyat tabelasına bakmadan akaryakıt almaması gerektiğini belirtiyor. Petrol Piyasası Kanunu’na göre ise 2005’ten itibaren benzin ve motorinin perakende fiyatları şirketlerin inisiyatifine bırakıldı.

    Dünyanın en pahalı akaryakıtının tüketildiği Türkiye'de fiyatlardaki düşüşün pompaya gecikmeli yansıması sürücülerin kaybını daha da artırıyor. Son indirimden habersiz aracının 50 litrelik deposunu dolduran bir sürücü 139,5 yeni lira ödedi. Oysa 4 kuruşluk indirimden faydalansaydı depoda 2 YTL tasarruf sağlayacaktı. Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, vatandaş açısından önemsenmeyecek bir tutar gibi görünse de aradaki farkın toplam satışlar dikkate alındığında istasyonlara büyük bir gelir sağladığını vurguluyor. Deniz'e göre, tatlı kâr sebebiyle kuruluşlar gecikmeli indirimi alışkanlığa dönüştürüyor. İstanbul Bağcılar'da bulunan bir Shell bayiinde dün sabah 08.42 itibarıyla 2,75 YTL olması gereken benzinin litre fiyatı 2,78 yeni liradan satıldı. İstasyon görevlileri bazı müşterilerin itirazı üzerine “Bize genel merkezden gelen herhangi bir faks ya da mesaj yok.” cevabını verdi. Şirket, indirimi gece bayilere duyurduğunu açıkladı. Shell’in yanısıra BP, Opet, Petrol Ofisi ve Akpet gibi diğer büyük petrol şirketlerinin istasyonlarının da fiyatları öğle saatlerine kadar değiştirmediği gözlendi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak ise bazı istasyonlarda günlerce eski fiyattan satış yapıldığını söylüyor.

    İstanbul'daki bir akaryakıt istasyonu müdürü, firmaların yaklaşımını ‘ahlaki' bulmuyor. “Zammı anında uygulayıp ucuzladığında sonradan indirim yapılması doğru değil.” yorumunu yapan yetkili, firmaların “Tanklarımızı yüksek fiyattan doldurduk. Bitene kadar zamlı satmamız gerekiyor.” mazeretini kabul etmezken şu eleştiriyi yapıyor: “Peki zam geldiğinde deponuzdakini bitirene kadar niye eski fiyattan satmıyorsunuz?” İstasyon müdürüne göre, sanayi ve ticaret il müdürlüğü yetkililerinin bununla ilgili denetim yapmaları şart. İndirimin bayi ile dağıtım şirketi arasında yapılan anlaşmalara göre belirlendiğine dikkat çeken EPDK yetkilileri ise fiyat serbestisinin ardından vatandaşın tabelaya dikkat ederek ucuz olan yerden yakıt alması gerektiğini ifade ediyor. Yetkililer “Vatandaş altın bozdururken nasıl kuyumcu arıyorsa, akaryakıt alırken de bir tüketici bilinci geliştirilmesi gerekiyor. Tüketicinin indirimi fiyatlara yansıtmayan bayiden benzin-motorin almaması gerekiyor. Bu işin başka çözümü yok.” diyor. Türkiye Akaryakıt Bayileri ve Gaz İstasyonları Sendikası Başkanı Atıf Ketenci ise istasyonlar arasında fiyat farkı olmasını sektördeki ‘sağlık' işareti olarak değerlendiriyor. “Rekabet böyle başlayacak, biri indirecek, biri indirmeyecek.” diyen Ketenci, tüketicinin indirimi yansıtmayan bayiyi, akaryakıt almayarak cezalandırması gerektiğini kaydediyor. Başkana göre vatandaş, fiyatı yüksek olan yerden yakıt almadığında istasyon, pazar payını kaybetmeme endişesiyle fiyat indirmek zorunda kalacak.

    ‘İndirim, bayilerin vicdanına kalmış’

    Akpet Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aytemiz, Tüpraş'ın indirime gitmesinin ardından bölge bayilerine mesaj çekerek indirim miktarını bildirdiklerini ifade ediyor. “Bayilere 'bu fiyattan satın' diyoruz, ancak pompaya bakmıyoruz.” diyen Aytemiz, gece 24.00'te de olsa bayilerin indirim yapması gerektiğini vurguluyor. İndirimin hemen yansıtılmadığı yönünde şikayetlerin kendilerine de geldiğini bildiren Aytemiz'e göre, istasyonların dağıtım şirketleri ile sözleşmesi var. İstasyonlar indirim yapılması yönünde ikaz ediliyor. Aytemiz, “Kabahat firmada değil bayide. İndirim vicdanlarına kalmış.” diye konuşuyor.

    Zaman
    Ercan BAYSAL


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    MASTER OF THE ROAD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Ağustos 2006
    buiş serbest bırakıldı herkez istediği fiyata satabiliyor istasyonların deyil devletin kazığı bu

  3. #3
    __face__ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Haziran 2005
    Şehir
    balıkesir - bandırma
    Motosikleti
    YAMAHA XJR 1200
    serbest piyasa her zaman iidir... rekabeti getirir...
    ...der __face__

  4. #4

    Üyelik
    21 Ekim 2005
    O zaman yapılan indirimin bi anlamı kalmaz ki...

  5. #5
    gazman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Mayıs 2006
    Şehir
    moskova
    Motosikleti
    HONDA XR600R
    Alıntı MASTER OF THE ROAD adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    buiş serbest bırakıldı herkez istediği fiyata satabiliyor istasyonların deyil devletin kazığı bu
    serbest piyasa yapin diye devleti sikistirirsiniz sonrada devleti suclarsiniz...devletle ne alakasi varr...muhalefet degilmiydi serbest piyasa ekonomisi uygulayin diye..yanlis konusuyorsunuz..
    once AKIRA sonrada NECDET abi... yuregimi yaktiniz..bu ekran karanlik kalacak ve yuregimi yansitacak..mekaniniz cennet olsun..:pale:

  6. #6
    Mersin İl Temsilcisi yürekçe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Ağustos 2006
    Şehir
    Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam
    Motosikleti
    Cân ile hem cahan, dehr ile hem zaman
    BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER. bu konuyu tartışmak yersiz bence. hata belli, çözüm belli.
    KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
    BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
    KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....

  7. #7
    Makine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2005
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    2015 Triumph Tiger Explorer
    Aynı olayı ben bundan 6 ay önce yaşadım. Ana firmaya şikayet mail'i attım. Firma bunları bir aramış bir tarafları tutuşa tutuşa beni arıyorlar "beyefendi özür dileriz gelin kalan benzininizi verelim" vs. diyor bana. Bu olay uzun zamandır var arkadaşlar. Zamlar anında gece pompaya yansırken, indirimler yapılan tespit gibi adamın keyfine bağlı olarak saat, gün dilimlerinde değiştiriliyor. Aman dikkat.

    Görüşmek üzere.
    "Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır." (Epiktetos)

  8. #8
    ozkansava - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Temmuz 2006
    Şehir
    Nilüfer/Bursa
    Motosikleti
    JONWAY 150 T-2 YY Furnace
    Alıntı __face__ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    serbest piyasa her zaman iidir... rekabeti getirir...
    Kardeş benzinin serbest piyasasımı olur.!!!
    Herkesin üç kişiliği vardır; Ortaya çıkardığı , sahip olduğu , sahip olduğunu sandığı. Alphonse Karr

  9. #9
    motocycleboyreigns - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Motosikleti
    BMW R26-MZ 251-SRAD 750
    Daha yenilerde benzer bir olayla karşılaştım,GÜNCELLLLL
    Kolpa Adamları


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler