İzmir içi Virajlı Gazlamalı Rota Önerisi
-
hasmet adlı üyeden alıntı
Eh işte 600 yıl falan. Lakin ne zaman bir yeri kazsak habire Yunan kalıntıları çıkıyor... Durum vahim. Yeri fazla eşelememek lazım
Üç beş çanak çömlekten hiiç bişey olmaz
Seninle konudan sapmak çok keyifli sohbetlere dönüyor ama, Türklerin deniz mahsülü bilmediği kısmına katılıyorum. Ege'de Akdeniz'de belirli bir kesim için geçerli bu, e onların da büyük kısmı Türk değil :D Gen taraması yapmaya gerek yok (ki yapsak sonuçlar eğlenceli olur da) o bölge hemen her zaman genel Türk kültüründen biraz daha ayrı kaldı zaten, haliyle mutfağı da ayrı kaldı biraz.
Ki, bu durumda bile. Çeşme'ye gidiyorsun, meşhur yiyecekler kumru, pide.. :D İzmir'in ülkeye açılan en büyük restoran zinciri pidedi Kırçiçeği.
Datça'da bile mavi pide mi dost pide mi onu herkes anıyor bir kere gitmek lazım diye. Güzel de pideleri ama gidin mutlaka :D
Reklamlar
-
killingroad adlı üyeden alıntı
Üç beş çanak çömlekten hiiç bişey olmaz
Seninle konudan sapmak çok keyifli sohbetlere dönüyor ama, Türklerin deniz mahsülü bilmediği kısmına katılıyorum. Ege'de Akdeniz'de belirli bir kesim için geçerli bu, e onların da büyük kısmı Türk değil :D Gen taraması yapmaya gerek yok (ki yapsak sonuçlar eğlenceli olur da) o bölge hemen her zaman genel Türk kültüründen biraz daha ayrı kaldı zaten, haliyle mutfağı da ayrı kaldı biraz.
Ki, bu durumda bile. Çeşme'ye gidiyorsun, meşhur yiyecekler kumru, pide.. :D İzmir'in ülkeye açılan en büyük restoran zinciri pidedi Kırçiçeği.
Datça'da bile mavi pide mi dost pide mi onu herkes anıyor bir kere gitmek lazım diye. Güzel de pideleri ama gidin mutlaka :D
Deniz urunu kulturunun genlerle ne ilgisi var. Konu iki-uc kez donmeden hemen kafatasina baglamayalim yahu. Okuyanlar "az medeni bunlar galiba" desinler.
Lezetli deniz urunu sokak yemegi ve fast-food olmaz kolay kolay. Cunku pahalidir. Ki o bile olmus. Ben kucukken tum ilk ve orta okullarin cikisinin onunde midyeci olurdu. Lakin fast-food zor. Devasa fast-food zincirlerinin deniz urunu secenekleri bile rezil. Tadlari da varsa deniz urunu kaynakli degil, gida muhendisligi sonucu.
Bir de deniz urunu, aliskanlik ya da gecmis isteyebilen bir damak zevki. Alisik olmayan biri tabakta kendine bakan iki tane goz, ya da 6 tane bacak ve antenler, ya da kabuklar gorunce garipseyebiliyor.
Ek olarak sogutmanin kolay olmadigi yuzyillar icerisinde kiyidan ic kesimlere nufuz etmesi de cok kolay degil; ki Anadolu gibi gecmisi farkli medeniyetlerle zenginlesmis bir cografyada her yerin kendine ait yerel leziz yemek kulturu gelismis zaten.
Kebap, kaliteli deniz urunune gore cok daha kolay ve ucuz uretilebilen, pisirilebilen, ve yaygin olarak sevilip tuketilen besleyici bir gida oldugu icin basarili. Sadece ulkemizde degil, dunyanin hemen hemen her yerinde... Italya gibi bir ulkede bile doner kebap acaip sevilen bir urun mesela.
-
İtalya'da bir hamsi yedirirler, "Ben şimdiye kadar ne yemişim?" diye sordurur size. (Hamsi en basit örnek olarak seçilmiştir...)
Yalnız kendi hesabıma şimdiye kadar en iyi deniz ürünlerini Yunanistan ve İspanya'da yedim.
Döneri de araplar veya diğer bilimum esmer insanlar falan satıyordu en son gittiğimde. Ortalama bir İtalyan için çok çekici bir ürün olduğunu söyleyemem.
-
İşim icabı, İtalya'nin farklı şehirlerinde bir aydan fazla vakit geçirdim. Bir İtalyan arkadaşım "en çok sevdiğim yemeklerden biri döner, fırsat buldukça yiyorum, zaten bayağı yaygın burada" demişti. Ki İtalya deniz ürünü olarak bayağı zengin bir ülke.
Bir de Akdeniz ve Karadeniz hamsisi farklı balıklar. Balık milleti, aynı tür olsa bile, içinde bulunduğu ekosisteme göre ciddi farklılık gösteriyor. Özellikle de Karadeniz, çok yaygın olan mürekkep balığını bile içermeyen acaip bir ekosisteme sahip.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)