Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklet Terörü yazısı hakkında Rıza Zelyut a yanıt

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    04 Nisan 2016
    Şehir
    istanbul / kartal
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL 650
    Bu sabah malum köşe yazarına cevaben bir yazı yazdım ve kendilerine mail attım.Belki hatasını anlar belki anlamaz umrumda değil . Ama sessiz kalmayacağımızı bilmeli .Yazımı istediğiniz yerde paylaşabilirsiniz. Yeterki sesimiz çıksın artık.

    Merhaba

    Hayatımda ilk defa bir köşe yazarına cevaben bir yazı kaleme alıyorum. Peki neden ? Ne olduda bu ihtiyaç duydum anlatayım .
    Yaşım 40 , bankacıyım. 1997 den beri otomobil , 2015 ten beri hem motosiklet hem de otomobil kullanıcısıyım. İstanbulda yaşıyorum ve hergün işime gidiş geliş 72 km motosiklet yolculuğu yaparak gidiyorum.
    Haftada 60 ayda 240 tl benzin parası veriyorum. Halbuki klimalı otobüsle servisimde var . Ama ben motorsikletimle gidiyorum. Neden sizce ?
    Trafiğin yoğunluğundan günde toplamda 1 saat zaman kazancım oluyor. Ayda 22 saati hayatıma geri kazanıyorum yani. Ayrıca çok seviyorum ve tutku boyutunda yaşıyorum bu hobimi. Ve benim gibi onlarca arkadaşım da bu şekilde.

    TR de maalesef bir sınıfı , grubu , yermek için arkasına hemen terör kelimesini getirivermek çok kolay . Sizde kolaya kaçmışsınız maalesef.
    Yaşadığınız olumsuz deneyimlere katılıyorum , gürültülü kullananlar , kuralsız kullananlar , hızlı kullananlar vs vs vs . Peki bu taşıtı kullanan herkesi aynı kefede terörist gibi yaftalama hakkı verir mi size ? Kesinlikle hayır .
    Bilinçli motosiklet kullanıcılarını da aynı şekilde terörist ilan etme hakkınız yok. Bizler korumalı kıyafet giymeden yola çıkmayan ( bu kıyafetlerin fiyatlarını ve ne kadar pahalı olduğunu araştırın lütfen , tepeden tırnağa giydiklerimiz en az 2500 – 3000 tl civarında tutar ) ,
    günlüğü 800 – 1000 tl tutan sürüş eğitimleri alan insanlarız . Parasını özellikle vurguluyorum çünki bu işi hakkıyla bilinçle eğitimle ve ciddiyetle yaptığımızı anlayabilin istiyorum . İçimizde sizin gibi gazeteci , bankacı , doktor avukat mühendis vs.
    Yüzlerce eğitimli , yurtsever insanlar var. Tanımıyorsunuz bizi ama tanımadan bizi de terörist ilan ettiniz. Kurunun yanında yaşı göz göre göre yaktınız .

    Siz bu yazıyı kaleme aldığınız gün ;
    kadıköy hasanpaşada bir servis minibüsü duran araçların içine daldı ,
    Minibüsler kuralsızca ağzına kadar insan doldurdukları halde kırmızda geçtiler , aşırı hızlı gittiler ve diğer sürücülerin hayatını tehlikeye attılar , atmaya devam ediyorlar
    Sarı damperli kamyonlar şehir içinde cirit atıp insanları ezdiler, kazaya sebebiyet verdiler ve vermeye de devam ediyorlar.
    Bunların hiç biri terörist değil ama biz terörist olduk öylemi ?

    Dürüst gazeteci ; araştırmadan yazmaz , anlık kişisel öfkelerine yenik düşmez ve kalemini insanlara karşı intikam silahı gibi kullanmaz diye biliriz , yoksa yanılıyor muyuz ?
    selsa, MrMud, Olcay Avşar ve 1 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    MrMud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2016
    Şehir
    İSTANBUL
    Motosikleti
    Husqvarna TE250
    Hocam elinize sağlık ama...
    Okuyacaklarina inanıyormusunuz...

  3. #3
    ernaltnts - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Şubat 2016
    Şehir
    İstanbul 03
    Motosikleti
    Honda pcx
    Siz yazdınız açıkladınız ellerinize sağlık ama ben karşınızdaki insanda bu yazdıklarınızı idrak edecek kapasite olduğunu düşünmüyorum.

  4. #4
    kefkes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Temmuz 2015
    Çabanı takdir ettim arkadaşım fakat değmez buna, meraklısı varsa bu forumdan bulup okur zaten..

  5. #5
    hachiko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Şubat 2017
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    Piaggio X9 500
    Yazıyla olmaz o iş..

    100 tlye 1300 km yol giden Volta vs5im

  6. #6
    MrMud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2016
    Şehir
    İSTANBUL
    Motosikleti
    Husqvarna TE250
    Biz kimin doğru kimin yanlış motorcu olduğunu bilmeliyiz Hocam, ben mesela tepkimi selam vermeyerek koyuyorum.

    Üzerinde iyi kotu bir montu yoksa, veya dirsekligi dizligi yoksa selam verip selam almıyorum.
    Arkasındaki artçı ekipmansizsa selam almıyorum.
    Egzozu kulak tecavüzü ise selam almıyorum.

    Aksine düzgün bir şekilde kendini korumak için çaba sarf eden bir motorcu gördüğümde yanına yaklaşırsam, nasılsınız diyorum, merhaba diyorum, hayırlı yolculuklar dikkat edin diyorum.
    Çünkü bi çift güler yüz, karşıdaki insanı yaptığı güzelliğe daha fazla teşfik edebiliyor.

    Düzgün motorcu ile saçma sapan motorcuyu biz ayırt etmezsek kimse etmez..
    ersinisdj bunu beğendi.

  7. #7
    hknzrdm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Ekim 2016
    Şehir
    Antalya <-> İstanbul
    Motosikleti
    Honda NT700V Deauville
    Bu adamı kaale almak dahi yanlış, yine de şu bilgiyi ekleyeyim isminin geçtiği yerlere.

    Rıza Zelyut dediğiniz, "En büyük milliyetçi Fethullah Hoca" yazısı yazıp, FETÖ'den ödül alan şu tip mi?
    http://www.gunes.com/yazarlar/riza-z...lah-hoca-43488

    Yoksa yazdığı kitapta "oğlancılığı ARAP geleneği" olarak göstermeye çalışıp, üstüne neredeyse tüm Osmanlı padişahlarını "oğlancı" ilan eden zerzevat mı?
    http://www.kaynakyayinlari.com/osman...k-p364159.html
    Analogue at birth, digital by design. The fat on my body is the designer and the brain is trying to be the coder.

  8. #8

    Üyelik
    01 Ağustos 2016
    Şehir
    Istanbul Ataşehir-Levent
    Motosikleti
    Honda PCX150 >>> PULSAR NS200
    Sizi görünce ben de yazdım Önceden bu formuda paylaştığım yazıyı aşağıdaki şekilde gönderdim. Ama Aydınlık gazetesinin Okur şikayetleri için olan email adresi ile genel yayın yönetmeninin adresini de ekledim. Okur email adresinin kapasitesi bittiği için emailimin gitmediği uyarısı aldım Heralde pek bakılmıyor o adrese !!!

    Sayın Rıza Bey Merhaba,

    Motosiklet kullanıcılarına yönelik olumsuz algıya katkıda bulunan yazınız karşısında hayal kırıklığına uğradım. Yazdığınız gazeteyi düşününce bu hala kırıklığım daha fazla oldu, çünkü bu kadar dar kapsamlı bir bakış açısını ve bir gurubu veya bir topluluğu olduğu gibi hedef gösteren bir yazıyı A Haber’de görsem şaşırmaz ve üstünde de durmazdım. Ama sizin de algınız bu şekildeyse durum gerçekten çok vahim. Bu nedenle konuyla ilgili aşağıdaki yorumumu dikkatinize sunar, umarım bizim gibi eğitimli, kültürlü ve güvenli sürüş yanlısı motosiklet kullanıcılarından bir özür dilersiniz !

    “Son zamanlarda motosiklet kullanıcılarına yönelik oluşturulan bu algı bence hiç hoş değil. Çünkü bu tip algı ve genellemelerle çok çabuk gaza gelen bir milletiz. Zaten eksik değillerdi ama yarın motosiklete yol vermemeye çalışan, sıkıştıranların sayısı bu algılar yüzünden gittikçe artacak diye endişe ediyorum.

    Bizde şöyle bir gelenek var ! Herşeyi genele yaymayı seviyoruz. Mesela Çorum'lu İzmir'e gidiyor. Kendisine göre uygunsuz bir harekette bulunan birini görüyor ve algı doğrudan "İzmir'liler şöyle de böyle de" şeklinde negatif ve geneli kapsayacak şekilde oluşuyor. Aynı şey Adana'lının Konya'ya, Konya'lının Kastamonu'da ki olumsuz bir tecrübesinde de oluşuyor. (Şehirler ve örneklere takılmayın, o an aklıma gelenleri yazdım http://www.motosiklet.net/forum/images/smilies/eskiler/icon_razz.gif)... Ya da bir bisikletli ile çatışan biri, "şu bisikletliler de şöyle de böyle de" diye genelliyor.

    Oysa anlamamız gereken şey şu; biz de genellenebilecek tek şey toplumumuzda iki laf edilmeyecek kadar cahil, bencil, düşüncesiz insan sayısısının maalesef çok fazla olduğudur. Makaslar atarak ilerleyen apaçi bir maganda Audi'li sürücü ile, şeridinde düzgünce giden otomobil sürücüsü nasıl aynı kefeye konulamazsa, apaçilik yapan motorcu ile, kültürlü, eğitimli, gezisini ve seyahatlerini her türlü güvenlik önlemini alarak yapan düzgün motorcular da aynı şekilde değerlendirilemez. Zaten aynı apaçi araba kullanınca da arabayı olabileceği en tehlikeli ve düşüncesiz şeklinde kullanacaktır.

    Aslında bu konuda bir topluluk örneği (mesela motorcular, veya otomobilciler, taksiciler, dolmuşçular vb.) ele alındığında ortaya çıkan oran değişmeyecektir. Ama sizin o topluluğa ait olup olmadığınıza göre algınız değişecektir. Mesela bu gazeteci, eğer hayatının bir döneminde motor kullansaydı eminim ki yazıyı bu kadar olumsuz yazmayıp düzgün motorcular olduğundan falan da bahsedecekti ! Ama o topluluğa ait değilsek direk genelleme ve olumsuz örneği herkese yamama kültürü hakim maalesef.

    Peki bu algıyı nasıl kıracağız? Bizzat yakın çevremizden başlayarak. Herkes çevresindeki insanlardaki olumsuz motorcu algısını kıracak şekilde davranarak, sürerek ve konuşarak anlatacak. Yapacak başka birşey yok.

    Ayna kıran popüler olma açlığı çeken asosyal apaçi blogerlar ile de hiçbir şey olmaz! Bu tip tepkiler sadece o olumsuz algıyı pekiştirir. Hatta aynası kırılan zaten düşüncesiz ve bencil sürücü o an sana bir cevap veremeyip, intikam alamazsa, gider bu olumsuz algı yüzünden gayet düzgün ve masum bir motorcuyu bile sıkıştırabilir. Bu nedenle önce adam olacağız, sonra adam gibi sürdüğümüzde, adam gibi süren otomobilcilerden bir farkımız olmadığını ama durumdan dolayı daha dezavantajlı olduğumuzu da gözlerine sokarak yavaş yavaş olumlu bir algı oluşturacağız.”
    ozkan_askan bunu beğendi.

  9. #9
    anafartas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Mayıs 2016
    Şehir
    Çankaya/Ankara
    Motosikleti
    Aprilia SR GT 200 S
    İyi cevap olmuş, bende altına imza atarım, teşekkür ederim...


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)