Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
2. sayfa BirinciBirinci 12

ABS fren sistemi panik frenlemede yapılan kazaların önüne geçer mi?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #21
    shruikan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Nisan 2015
    Motosikleti
    turuncu
    ben bu tartışmayı görmekten bıktım artık


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #22

    Üyelik
    10 Mart 2017
    Alıntı sessizsakin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Öncelikle, abs tekerin kilitlenmesini önleyen bir sistem. Dolayısı ile teker kilitlenmelerinden kaynaklı kayma ve düşmeleri büyük oranda önleyebilir. Ancak unutmamak lazım ki, Tekerin sadece kilitlenmesi değil, hız değişiklikleri de tekerin kaymasına sebep olur.
    Örneğin virajdasınız. Aniden freni sıktınız. teker kilitlenmese bile süratiniz eğimli iken çok hızlı değişeceğinden bütün fizik dengesi alt üst olur. Artık orada şans allahın lütfuna, sizin erdemli kabiliyetlerinize veya bir takım mucizelere bakabilir.

    Yine de şunu diyebiliriz. Abs'li bir motosiklet " Teker kilitlenmesinden kaynaklı " kazaları büyük oranda önleyebilir. Yine de %100 garantisi yok.

    Motosiklet yolda bir sürü fizik değişkenine maruz kaldığından tek bir konuyu ele alıp "önler" demek saçma olur.

    Sonuçta bence her türlü abs'li motosiklet abs'siz motosikletten iyidir. Örneğin yağmurlu havada lastiğin yol tutuş performansı ve frenlerin kilitleme noktası çok değişir. Abs'siz bir motorda, normalde çoğu zaman kuru havada süren birisiyseniz refleksiniz ıslak havada da kuru havadaki gibi tepki verirse tekeri kilitleyebilirsiniz. Abs bunun önüne geçer.

    Virajlarda bu belirsiz. Mantıken virajlarda yumuşak devir ve hız değişimleri dışında tepkiler zaten tehlikelidir. Agresif hız ve devir değişiklikleriyle motoru ayakta tutmak tecrübe hızlı refleksler ve epey özgüven isteyecektir. Abs bu noktada biraz yardımcı olabilir belki.

    Benim şu an bi motorum Abs'li bir motorum Abs'siz.
    Abs'li motoru çok kullanmasam da, kullandığım kadarıyla henüz hiç abs'lik urum olmadı.




    Bence Abs'li motor almalı, ama hiç abs yokmuş gibi sürmeli. Viraja kaçla girerseniz girin. karşınıza lap diye birşey çıkmaması gerekir. lap diye birşey çıkıyorsa çok hızlısınızdır.

    Örneğin, kel alaka bir yerde virajın ortasına lap diye 5 yaşında bi çocuk fırlar. Siz de çocuğu biçebilirsiniz. Algılayabildiğiniz mesafede güvenli durabilecek veya manevra yapabilecek bir süratte viraja girmek, motorunuzun abs'li olup olmamasından kesinlikle daha önemli. Yani bence.

    Önünüzdeki araç aniden diye durdu için de aynı şey geçerli. Ben şöyle komik bir manzarayla karşılaştım. Ana yolun ortasında 4 - 5 araç ilerideki araba çok sert ve keskin ani acı bir frenle durdu. Arkasındaki adam ona çarptı. ben de güvenli bir noktada parkedip yardım gerekiyor mu diye gittim.
    Arkadan çarpan adam : yolun ortasında böyle acı frenle durulur mu arkadaş!
    Aniden durup çarpışmaya sebep olduğu sanılan adam : abi yolun ortasında kaplumbağa vardı. tam da tekere geliyodu. Ezse miydim hayvanı?
    Şimdi bazıları şunu diyebilir. Bir kaplumbağa mı bir insan mı değerli diye. Kaplumbağaya o yolu yaparken sormadık. Hayvan geçmekte haklı bence.
    Ayrıca arkadan gelenin takip mesafesini korumayıp tehlikeye attığı yaşamların sorumlusu da kaplumbağa olamaz. Öndeki arabanın üstüne meteor da düşebilir nihayetinde.

    Bu sorular siz öyle düşünmeseniz bile şu etkiyi yaratıyor " Abs'm var oh basar frene dururum istediğim gibi. açayım gazı 90 - 200 :D " Elbette böyle değil. Ancak Abs'nin gereksiz bir ek özgüven vermemesine dikkat etmek lazım.




    ABS FREN MESAFESİNİ UZATIR. Asla kısaltmaz. Ama freni iyi kullanamayan birisi yeterince hızlı duramadığından, abs ile durduğunda kısalmış sanabilir. Acemi işidir kısmını kim söyler bilemem. Umarım abs'ye ihtiyaçları hiç olmaz

    Ancak şunu bilmekte fayda var. Tecrübeli ve freni iyi kullanan birisi ABS olsun olmasın teker kilitlenmeden motosikleti durabileceği en kısa mesafede durdurabilir. Bu şekilde iyi fren yapabiliyorsan ( ki her defasında %100 başarmak ne kadar mümkündür tabi ) o şartlarda ABS fren mesafesini uzatır tabi.

    Burada zaten şu devreye giriyor. kask dizlik vs gibi. Abs olsun zaten. Ama sen ABS devreye girmek durumunda kalmadan durmasını bil. Freni öyle kullan. öyle kullanmasını öğren. Bırak işi bilsen bile, 100 defa dikkat edip bir kere dikkat etmediğinde de ABS işini yapsın.

    Bence elzem ve olması önemli bir donanım. Hatta abs 90'larda bile bence zorunlu olmalıydı. çok geç kalmış bir teknoloji.
    Formda okuduğum en mantıklı yazılardan birisi.

  3. #23
    yusufkalaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Nisan 2017
    Şehir
    İstanbul/Kağıthane
    Motosikleti
    YAMAHA MT 07
    Ya abiler bende mesela viraj da motor yatıyor ya hani o zamanda abs aynı etkiyi gösteriyormu hani tekerin dağa az bir kısımı yere temas ediyor ya yinede kitlenmeyi engeliyormu ?

  4. #24
    Nikkfurie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Şubat 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    BMW R1200GS / Piaggio Medley / Peugeot Tweet
    Alıntı yusufkalaz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ya abiler bende mesela viraj da motor yatıyor ya hani o zamanda abs aynı etkiyi gösteriyormu hani tekerin dağa az bir kısımı yere temas ediyor ya yinede kitlenmeyi engeliyormu ?
    evet virajda da motor yatarken kilitlenmeyi engeller, çok hızlıysanız abs nin müdahalesi de yetmeyebilir yani 160 ile sert bir viraja girip frenlere abanırken abs ye guvenmek hata olabilir, ayrıca abs devreye girdiğinde motor dik pozisyona gelmeye çalışır ve çok hızlıysanız viraj çizgisini tutturamassınız, tabi teknoloji ilerledikçe abs ninde hızı ve viraj içindeki performansı artmakta, belki 10 yıl sonra çok daha yüksek hızlarda da güvenle freni kullanabileceğiz..

  5. #25
    Kızıl pars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Ekim 2016
    Şehir
    Londra
    Motosikleti
    Bisiklet
    Ya abiler bende mesela viraj da motor yatıyor ya hani o zamanda abs aynı etkiyi gösteriyormu hani tekerin dağa az bir kısımı yere temas ediyor ya yinede kitlenmeyi engeliyormu ?
    Maalesef tecrübe etmek zorunda kaldım.
    Kelebek tabir edilen döner kavşakta sulama yapılmış ve aynı zamanda da gölge olduğundan çok geç farkettim.
    Ön frene değil, arka frene bastım ve hafif yalpaladı, ben ise ani bir kararla debriyajı sıkıp motoru düzleştirerek kurtuldum.
    Elbette çok hızlı değildim ve dizlerim yerde falan değildi, hız muhtemelen 50 km saat civarıydı.

    Sonuç : Evet teker kilitlenmiyor ama yatay düzlemde kayıyor, denge yine bozuluyor.
    Daha hızlı olsaydım muhtemelen arkayı kaydedip tekrar yakalayacaktı ve high side olacaktı.
    Hamdım, piştim, hala hamım.

  6. #26
    Salurbey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Nisan 2016
    Motosikleti
    Triumph Streettriple 765
    Yarış ABS'si denilen daha ileri teknoloji bazı modellerde mevcut (r1,s1000rr...).

    Nedir bu yarış abs'si ? Motorun o anki eğimini , yatış açısını ölçerek o verilere göre frenlemeyi ayarlayan sensörler ve beyin var. Düz abs'den ilerde artık.

    Buda viraj içi vs. çok daha güvenli frenleme sağlıyor.

    Elektronik destek sistemleri motogp'de uygulanıp sonra seri üretim motorlara aktarılıyor. Tüm sistemler çok daha güvenli sürüş yapmamıza imkan veriyor.

    Youtube da abs ve abs siz ıslak zemin testleri var. Forumda defalarca bu linkler verildi.

  7. #27
    BatuhanK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Ekim 2009
    Şehir
    İzmir
    Alıntı Emre Fırat adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hangi kazanın oranının olduğu önemli değil
    Yanlış veya kaynağı olmayan bir bilgi veriliyorsa bunu sorgulamak ve eğer yanlış ise bu yanlışı düzeltmek-kabul etmemek, 2017 de abs faydalı mı değil mi diye konuşmaktan daha çok ilgimi çekiyor
    Az silindir, çok iş

  8. #28
    hknzrdm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Ekim 2016
    Şehir
    Antalya <-> İstanbul
    Motosikleti
    Honda NT700V Deauville
    Yine mi şu "ABS cidden işe yarıyo mu yhaaaa!" tartışması?
    Analogue at birth, digital by design. The fat on my body is the designer and the brain is trying to be the coder.

  9. #29
    Salurbey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Nisan 2016
    Motosikleti
    Triumph Streettriple 765
    ABS'siz motor kalmadı artık. Euro 4.

  10. #30
    sessizsakin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Ekim 2007
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    benelli tnt25
    Alıntı Emre Fırat adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim ilgi ve alakanızdan dolayı çok sağ olun Benim asıl merak ettiğim olasılıkları da bir kenara bırakalım işleyiş olarak acaba arabada ki ile aynı mı ? Şimdi ben aracımda dip fren yapıp absyi devreye soktuğumda sistem benim manevra yapmama müsade ediyor tekerler kızaklamıyor ve direksiyonu çevirdiğim tarafa gidebiliyorum. Motorda da bu durum aynımıdır yani manevra yapmamıza olanak sağlar mı sistem . belli bir hızda gidiyoruz , sağa sola daldık bakışı kaçırdık o sırada önümüze bir baktık acı bir fren lambası gördük birden freni sıktık panikle o sırada manevra yapıp aracın sağ yada sol arasına girmeme olanak sağlar mı acaba onu merak ettim ben En iyisi bir test sürüşüne gideyim bajajın
    İkisinin fizikle ilişkisi tamamen farklı. Aslında ilk yazımda bunun cevabı var. Abs tekerin kilitlenmesini engeller. Şimdi bence abs'yi çok zorlamayın. Temel bir güvenlik donanımı. Manevranızı abs kurtarır mı noktasına hiç bağlamayın bence. Siz tecrübenizi artırıp motosikletinize daha hakim olmaya bakın. Bu soruların cevapları kendiliğinden çözülecektir zaten...


    Alıntı hayabusaxs adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kaplumbağa kurtuldu mu
    Evet
    !?

  11. #31
    zekeriyaimam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Mayıs 2016
    Şehir
    Gebze
    Motosikleti
    simson
    Tekerlere çomak sokalım daha hızlı duralım


    REKLAM ALANI
2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)