Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
2. sayfa BirinciBirinci 12

motoru uzun yolda hangi devirde kullanmalı?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #21
    Mengu16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Aralık 2004
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Bajaj 200NS, Mondial 210MX
    Alıntı MD.Murat adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    valla ben de inanmazdım ama , geçen araba aldık expertizle. 2014 berlingo. izmirden alıp adapazarına götürdüm evdekilere aldık.
    dyno da çıkan max. tork devrinde sürdüm , 4.2lt yaktı. izmirden adapazarına 75 tl lik mazot yaktı sadece. (depo fullenerek çıkılıp fullenerek ölçüm.)
    Ama o bir turbo dizel araç. Benzinli araçlarla kıyaslanamaz. Mesela benim arabam maksimum torkunu 4400 devirde veriyo ancak gerçekte 2000-2500 devir aralığında az yakıyor.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #22

    Üyelik
    02 Nisan 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Şu an yok..
    Alıntı Tundzhay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    2.viteste git sen
    Bu nasıl bir cevap

  3. #23
    MD.Murat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Temmuz 2013
    Şehir
    İzmir / Sakarya
    Motosikleti
    yok
    Alıntı Mengu16 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ama o bir turbo dizel araç. Benzinli araçlarla kıyaslanamaz. Mesela benim arabam maksimum torkunu 4400 devirde veriyo ancak gerçekte 2000-2500 devir aralığında az yakıyor.
    şimdi bilemedim ama , motorun en yüksek torkunu verdiği değerde motor en verimli çalışıyor diye düşünüyorum.

  4. #24

    Üyelik
    12 Aralık 2015
    Şehir
    Eskişehir
    Motosikleti
    Pulsar 200NS
    Arkadaslar, az yakmakla yaktigini verimli kullanmak arasindaki farki bilin lutfen. Maksimum torkla motordan en fazla verimi alirsiniz. Ancak bu az yakacagi anlamina gelmez. Motor ihtiyac duydugun itme gucunu saglayabilmek icin tork farkini kapatmaya calisarak devir yukseltir. Buda daha cok yakmasi demektir. 100km de ne kadar yakacagi nekadar surede o 100km yi yapmak istediginize gore degisir. Ancak bastan sona ayni hizda ayni devirde kalmaniz cok mumkun degil. Bu sebepten dolayi yavaslayip hizlanma anlarinda ki kaybi minimuma indirmek adina yuksek torkta kalmanizi tavsiye edilir. Bu sadece motosiklet icin degil butun motorlu tasitlar icin gecerlidir. Arabada artik 1.5 2 araliginda vitesini yukselt demeye basliyor sabit hizdayken. Cunku torka ihtiyacin artik yok. Deviri dusurebilirsin. Neyse cok konustum. Umarim bos degildir.
    GezeGeze bunu beğendi.

  5. #25
    LynXMaSTeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Ağustos 2014
    Şehir
    Balıkesir
    Motosikleti
    Honda CBR 650F | Honda CB750 Hornet
    titreşimin en az olduğu devir aralığı, yakıt tüketiminin en az olduğu aralıktır diye biliyorum.

  6. #26

    Üyelik
    15 Aralık 2014
    Şehir
    Isparta
    Motosikleti
    Yeşil Kubazaki CR1
    İlginç konu olmuş; hani insanın aklında olur da bir denk getirip sorsam, bulup okusam der...

    Bilgilerini paylaşan arkadaşlar; yok boşa gitmiyor; okuyoruz, öğreniyoruz; teşekkürler.

    Bu hamur daha çok su kaldırır; okumaya devam ...

    Benim anladığım; vites değiştirmekten çekinmemek, daha doğrusu üşenmemek gerekiyor. Sıralı inip, sıralı çıkacaksınız; hızlanıp yavaşlamanız kısa mesafelerde dahi olsa ...

  7. #27
    KYorulmaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Temmuz 2014
    Şehir
    Essen
    Motosikleti
    CBR 250r 2014(satıldı)
    Devir saatinin yarısı yada bir tık üzeri olacaktır benim tavsiyem.

    Kendi motorumdan örnek vermek gerekirse;

    Cbr 250r 12bin devir mevcut göstergede.

    6bin devir 100 km
    7bin devir 115 km

    Uzun yolda beni de motoru da yormamıştır şimdiye kadar.

  8. #28
    Felis Leo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mart 2013
    Şehir
    BURSA
    Motosikleti
    HHH
    6000 devirip geçmez isen hem az yakar hem motor yıpranma

  9. #29

    Üyelik
    18 Kasım 2015
    Motosikleti
    Mondial Rx3i evo
    motor bloğu içinde gelişen olaylara baktığınız zaman arkadaşlar bir zaman kıskacı altında kalan hava yakıt karışımının, tork devrinin altında kalan devirlerde hareketli parçaları bir sonraki zamana yetiştirmek için (sürtünme kuvvetini yenebilmek, mekanik parçaların ataletini aşabilmek, supap açılma ve kapanma zamanlarına uyum sağlayabilmek adına) fazladan yakıta ihtiyacı vardır. Tork devrinin üstünde devirlerde ise adeta bir brulör gibi yanmanın motora yetişemediği, supapların henüz yanma bitmeden açıldığı alevin katalitik konvertöre kadar devam ettiği (eksozun kıpkırmızı olması gibi) enerji kayıpları oluşur. Motor mekaniği adeta bir kurmalı saat gibidir. Onun zamanın ne olduğundan haberi yoktur. Siz ona 60 saniyede 1 tur at dersiniz o da 1 tur atar. İşte motor için tork devri de böyledir. En iyi yanmayı yakaladığınız ve o yanmadan en iyi verimi aldığınız, yakıtınızda saklı enerjinin kayıplarını en aza indirip zincire ve arka lastiğinize verdiğiniz en verimli devir tork devridir.
    Onun haricinde diğer bir soruya gelirsek 50 ile gidersem daha az mı yakarım. Burada başka etkenler giriyor araya arkadaşlar. Şimdi bu etkenlerden biri rüzgar direncidir. Diyelim ki tork devriniz 100 km/sa. te denk geliyor. Motosikletinizin rüzgar direnç katsayısı düşük ise evet 50 ile gittiğinizde daha fazla yakarsınız. Ancak hızınızı 100 km/sa. ya çıkardınız arkanızda çanak anten gibi duran bir çadır yada topcase var. Yada önünüzde rüzgara karşı direnen baklava tepsisi gibi bir tur camı. Bu noktada rüzgar direncini kırmak için ihtiyacınız olan fark enerji sizi aldatıyor arkadaşlar. Bu değişkenlerden bir tanesi bir kaç örnek vermek gerekirse lastik hava basınçları, yolun muhtevası (asfalt, toprak sert yada yumuşak zemin) aracınıza yaptığınız dengesiz yada hatalı yükleme (ön lastiğe gelen yük ne kadar fazla ise sürtünme yüzeyi o kadar artar )aracınızda yaptığınız ani devir ve hız değişiklikleri de yakıt sarfiyatına sebep olan unsurlardır.
    Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yukarıda birkaçını yazdığım şartlar uygun olduğunda evet 50 ile giderseniz daha fazla yakarsınız. Çünkü enerji =kuvvet x yol' dur. Bu konularda bildiğimi anlatmakta biraz güçlük çekiyorum ama umarım bildiklerimi aktarabilmişimdir.


    REKLAM ALANI
2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)