Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Gazze’de motorcular için “uzun yol” / Menderes ÖZEL

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Şehir
    Rize
    Motosikleti
    F 650 GS
     
    İsrail-Mısır ablukasındaki Gazze’nin “easy rider”ları için en uzun yolun menzili yalnızca 45 km.

    Gazze Şeridi... Batı Şeria ile birlikte Filistin topraklarını oluşturan iki kara parçasından küçük olanı. Bu bahtı kara toprakların sınırları arasındaki mesafe denizden doğuya 10, kuzeyden güneye topu topu 45 kilometre...
    Ancak ne var ki, Gazze Şeridi, köktendinci Hamas hareketinin 2007 yılının haziran ayında bölgenin denetimini ele almasından bu yana İsrail’in yoğun kuşatması altında. İsrail ve Mısır arasında, her iki ülkenin de giriş-çıkışları bloke ettiği Gazze Şeridi’nde bir motosiklet tutkunu için uzun yol kavramı 45 kilometre ile sınırlı.
    Bu hafta Motosiklet Günlüğü’nün konuğu dünyanın nüfus yoğunluğu rekortmeni Gazze Şeridi’nin en büyük kenti Gazze’de yaşayan 42 yaşındaki motosikletçi Munzer Diyya... Munzer ve yol arkadaşları, motorlarını çalıştırıp kendilerini yola vurduklarında en fazla 45 km. yapabiliyorlar. “Motoruma bindiğimde kanatlanıyorum. Sanki uçuyormuş gibi hissediyorum” diyen Munzer, “Yavaş sürüyorum ki yol uzun sürsün” diyor.

    Gazze’ye giriş ve çıkış yasak
    İsrail’in Aralık 2008-Ocak 2009’da 1400 Filistinli, 13 İsraillinin ölümüyle sonuçlanan bir operasyonla vurduğu Gazze’ye giriş ve çıkışlar yasak. Halk yaşamını yabancıların yardımlarına bağımlı olarak sürdürebiliyor. Gazze’ye uygulanan abluka yüzünden, mesafelerin zoraki şekilde kısalması ve otomobillere kıyasla ucuz olması halkın ulaşım aracı olarak motosikleti tercih etmesinin nedeni. Akdeniz iklimi de bölgeyi motosikletli ulaşım için ideal kılıyor.
    Blokaj yüzünden Gazze’de yaşam biraz da Mısır sınırındaki tünellere bağımlı bir şekilde sürüyor. Ambargo yüzünden bölgeye giremeyen birçok mal kaçak tüneller aracılığıyla Gazze’ye sokuluyor. İsrail uçaklarının sık sık hedef aldığı tünellerden Hamas’a silah da geçiyor, motosikletlere parça da.
    Munzer, Hamas iktidarından önce Gazze’deki motosikletlerin sayısının bir düzineden biraz daha fazla olduğunu, onların da çoğunun İsrail’den geldiğini söylüyor. Ancak şimdi, çoğu Çin malı 10-15 bin motosiklet var. Mısır’da 1200 TL’ye satılan bir motosiklet Gazze’de 2 bin liraya müşteri buluyor. Bir otomobilin maliyetiyse bunun en az 10 katı.

    Mukavvadan conta yapıyor
    Bir tamirci olan Munzer, Gazze kentinin güneyindeki atölyesinde zamanının çoğunu motosiklet tamiriyle geçiriyor. Blokaj motosiklet parçası sıkıntısı anlamına da geliyor. Yaratıcılığını kullanarak, örneğin silindir contalarını mukavvalardan üreten Munzer, “Bunlar yalnızca bir yıl dayanıyor ama hiç yoktan iyidir. Ve maliyeti de sadece birkaç kuruş. Eğer tünellerden conta siparişi versem bu bana onlarca şekele (en az 5 TL) patlardı” diyor.
    1,5 milyon nüfuslu Gazze’de motosiklet sayısındaki artışla doğru orantılı olarak motosiklet kazaları da patlamış. 2007’de 147 Gazzeli motosikletçi kazalarda can vermiş. İşleri başından aşkın hastaneler motosiklet kazalarında yaralananları kabul etmekte isteksiz.
    Ancak yine de ekonomik iki tekerlekliler ambargozede Gazzelilerin en gözde ulaşım aracı. Gerçek motosiklet âşığı Munzer ve arkadaşları içinse ekonomi hiçbir şey; 450 kilometrekarelik Gazze klostrofobisi onların motosiklet tutkusunu ket vurmuyor. Son söz Munzer’in: “Her salı, arkadaşlarımla Sami’nin evinde buluşuyoruz. Kahvelerimizi içip kendimizi yola vuruyoruz. Gazze kentinden Refah’a bir deniz kıyısından, bir içeriden gidip geliyoruz. Motosikletin üzerinde başka bir dünyadasınızdır. Özgür hissedersiniz...”



    Uzun yol âşığı “Gazze Rider” Munzer Diya, ambargo yüzünden kask bulamıyor.



    BMW Rider Academy bu kez polis eğitiyor
    BMW Rider Academy 11-15 Ocak ve 18-22 Ocak tarihleri arasında Emniyet Genel Müdürlüğü Otoyol Polisi’ne iki grup halinde teorik ve sürüş eğitimi veriyor.
    Mekanik eğitim bölümünde motosikletin teknik özellikleri BMW Motosiklet Satış Sonrası Birim Yöneticisi Onur Üstem sunuyor. Eğitimde kullanıcıların dikkat etmesi gereken hususlar, bakım aralıklarının yanı sıra sürücü tarafından müdahale edilebilecek durumlar teorik olarak anlatılıyor. Teorik bölümün ikinci kısmındaysa güvenli sürüşün temel ilkeleri ve ilkyardım eğitimi anlatılıyor. Motosiklet tecrübesi bulunan katılımcıların bulunacağı eğitimin uygulamalı / sürüş kısmı ise İstanbul Park Paddock Alanı’nda gerçekleştiriliyor.


    Menderes ÖZEL
    mozel@milliyet.com.tr
    Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    enderkaptan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ağustos 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Kymco like 125
    Yaşasın Filistin ! Filistin'e Özgürlük !

  3. #3
    askon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Şubat 2009
    Şehir
    istanbul-gaziosman paşa
    Motosikleti
    pıoneer 200cc 2007
    butun dunyaya yazıklar olsun bu sorunu cözmeye yardımcı olamıyorlar .Eğer isteklerı anbargo ile insanları oldürmek olacaksa ve butun dünya bu çağda buna seyırcı kalacaksa bari kaba kuvvetlerıyle insanca değil hayvanca saldırsınlarda bu iş bıtsın NEDIR bu ya yazık değilmi

  4. #4
    Silverwing - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Mayıs 2009
    Şu dünyada zor durumda bir hristiyan veya yahudi devleti yok. Suçu birazda Müslüman ülkeler kendilerinde aramalı.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler