Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklet aşkı yasak dinlemez / Menderes ÖZEL

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Şehir
    Rize
    Motosikleti
    F 650 GS
     
    Kadınların motosiklet ehliyeti alamadığı İran’da, 20 yaşındaki Nora Araghi çamurlu motokros parkurlarında zaferden zafere koşuyor
    Bunun için doğmuştum. Bir motosiklet şampiyonu olan babamın beni küçük bir Montesa’nın üzerine oturtup, onun motosiklet dükkanının önünde daireler çizmeme izin verdiğinde 4 yaşında olduğunu hatırlıyorum...”


    20 yaşındaki Nora, kadınların caddelerde motosiklet kullanmasına izin verilmeyen bir ülkede, İran’da yaşıyor. Motosiklet ehliyeti alması kanunen yasak ama dağ, bayır yarışmasını engelleyen bir yasa yok. O da motosiklete olan açlığını yarışarak bastırmaya karar veriyor. Bundan sonrası artık bir başarı öyküsü.

    Fransa Basın Ajansı’na konuşan motocross şampiyonu Nora Naraghi şunları anlatıyor: “Tutkumu izlerken ailemden bir baskı görmedim. Babam bir zamanlar İran motokros şampiyonuydu, annem motosiklete biniyor, ben biniyorum, küçük kardeşim biniyor ve tabii ki kocam da motosiklete biniyor... Heyecanıma duyduğum açlığı gidermek çok basitti, ekipman ve motorlar orada duruyordu. Motosiklete binmek benim için at binmek gibi bir şeydi, bunu bir hobi olarak görüyordum.”
    İran caddelerinde kadınların motosiklet kullanması yasak olsa da motosikletlerde pilyon olarak yolculuk eden kadın görüntüleri alışılmadık değil. Ve kadınların otomobil kullanmasının bile yasak olduğu Suudi Arabistan’ın aksine, İran’da ironik bir şekilde kadınların otobüs, hatta tır kullanmasına bile izin veriliyor.
    Yarışlara Azadi Stadyumu’nda hazırlanan ancak bu kompleksin motosiklet antrenmanları için yetersizliğinden yakınan Nora, “Kalıcı bir eğitim parkurumuz yok. Bu yüzden babamın temel teknik düzenlemeleri yaptığı Tahran’ın kuzeybatısındaki tepelere gidiyoruz” diyor.
    Nora’nın kocası Hadi Mukaddes ise motosiklet yüzünden “eşinin dırdırından” çok çekenlere şu yüce açıklamayı yapıyor: “Evlendikten sonra erkekler genelde motosikletlerine onları öperek veda ederler. Ben kendimi motoruma daha çok adadım.”

    4 bin metrelik dağa çıktılar
    Eşine onay istercesine bakan Hadi, “Çocuklarımızın da motosiklet yarışçısı olmasını istiyoruz” diyor. Hadi, Nora ile eskiden karşılıklı yarışıyormuş. Hadi düştüğünde Nora durmuyor, yarışın doğası gereği bitiş çizgisindeki görevlilere “Parkurda zaiyat var” demekle yetiniyormuş.
    Nora’nın bugünlerde en büyük hayali becerisini ülkesinin sınırları dışına taşımak. Nora şunları anlatıyor: “Amerikalılar bu sporda en iyileri. Rol modelim Ashley Foilek (2008, 2009 ABD Kadınlar Motokros Birliği Şampiyonu). Tarzını seviyorum ve benim gibi o da genç. Ancak onunla yakın bir zamanda yarışacağımı düşünmüyorum.”
    Ekim ayının son gününde Nora, annesi Şehrazad Nazifi ile birlikte 8 kadın daha İran’ın MX2 kategorisindeki tek yarışında boy gösterdi ve kazandı.
    Nora’nın 22 yıldır motosiklet kullanan 38 yaşındaki annesi, kızına karşı yenilgisine mazeret ararken, “Tabii ki o daha genç, daha fazla potansiyeli var ve o benden daha teknik. Yarışı bu yüzden kazandı” diyor.
    Bir not daha: Bahsettiğim bu aile İran için bir başka ilke daha imza atarak 3 bin 900 metre yüksekliğinde bir dağın zirvesini kros motosikletleriyle fethetmeyi başarmış.

    Onlar da kadın

    Harley Davidson geçen yıl mayıs ayında ilk kez Vanity Fair sayfalarında başlattığı kampanyasında ABD’nin en popüler ve en zinde kadın figürleriyle Amerikan kadınlarına iki tekerleklerle kendilerini yola vurmaları ve “yaşamı pişmanlık duymadan tecrübe etmeleri” çağrısında bulunmuştu. Harley’in kampanyasında “fitness tanrıçası”, sağlık uzmanı Jillian Michaels, Grammy ödüllü şarkıcı Jewel, oyuncu Tricia Helfer ve Los Angelesli motosikletçi Deborah DiMiceli yer alıyor. Bazısı kendi çapında, bazısı dünya çapında belli bir üne sahip bu dört ismin de kendi motosiklet öykülerini anlattığı kampanyanın amacı ABD’de 100 bin kadını motosiklet öğrenmeye teşvik etmek. Onlar galiba başka dünyanın kadınları...

    Motosiklet serbest ama...

    Endonezya’nın Banda Açe bölgesi, dünyanın yaşam ritmini dini kuralların belirlediği diğer bir köşesi. 234 milyon nüfusuyla en kalabalık Müslüman ülke Endonezya’nın içinde özel bir otonomiye sahip olan Banda Açe’de şeriat yasaları geçerli. Kadınların caddelerde motosiklet kullanması yasak değil ama dar giysiler giymeleri yasak. Polis, fotoğrafta görülen skuterli kadını bu kuralı ihlal ettiği için durduruyor. Birkaç dakika sonra kendisine cezası tebliğ edilecek



    Menderes ÖZEL
    mozel@milliyet.com.tr
    Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    mrock - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Ağustos 2005
    Şehir
    TURK CHOPPER MK-Kütahya
    Motosikleti
    Shadow VT750
    Zaten ufak bir yerel yarışta derece almış kadıncağız daha çok ekmek yemesi ve yedirilmesi lazım...Hangi devirde yaşıyor bu adamlar.

    İran direk şeytan icadı gözüyle motoru yasaklamış,Endonezya da kadınlar koruma kıyafetlerini uzun pardesülerden yapmaları gerekcek.Kasksız zaten çıkmasalar iyi olur rüzgardan uçar gider türbanı.Amerika olayı baya bi aşmış harley=seksi mankenler olmuş.

    Ülkemi sevmem için bir neden daha var... şükürler olsun...=)
    [COLOR="Red"]motorcu değil choppercı olmak.....kıvırtmak değil kafa sallamak::xrock::.... varmak değil yolda olmak.... boyun eğmek değil özgür olmak..... hevesle değil tutkuyla bağlanmak...[/COLOR]
    [IMG] http://www.allstategarage.com[/IMG]


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler