Kemal Merkit ve Kutlu Torunlar Afrika'nın kalbine doğru tehlikeli yolculuklarına 5 Ocak'ta Lizbon'dan başlıyor. Jim Beam Dakar Türk Takımı'nın hedefi klasmanlarında ilk üçe girebilmek.

Türkiye'nin "yarışkolik" sporcularından Kemal Merkit ve Kutlu Torunlar, bu yıl yine Dakar yollarında çöllerin kumunu alacak. Geçen yılki gibi Jim Beam Dakar Türk Takımı adı altında yarışan Merkit ve Torunlar, 30'uncu yılı şerefine parkurları zorlaştırılıp uzatılan Dakar Rallisi'nde Türk bayrağını finiş çizgisine ulaştırmaya çalışacak.

Merkit ve Torunlar'ın Dakar Rallisi'nde yarışabilmesini sağlayan sponsorlar Jim Beam (ana), Castrol, Ford, Intercity, Loctite, KTM Spor Moto, Adidas, EastPak, Mototaş, Num Num, MAC, Milliyet ve Power FM'i sıraladıktan sonra geleneksel Dakar haberimize geçelim.

Ralliye beşinci kez katılan "Çöl Kaplanı" Kemal Merkit ve geçen yıl çevresinde "Çöl Kartalı" diye anılmaya başlanan Kutlu Torunlar yenilenen KTM EXCR 450 motosikletlerle yarışacak. Maslak Sanayi'deki garajlarını geçen salı ziyaret ettiğimde ikili ilk kez bu mücadelede yarış arenasına çıkacak olan motorlarının modifikasyonuyla uğraşıyordu.

Dayanıklılık yarışı

"Motosiklet Günlüğü" takipçileri hatırlar; geçen yıl soru cevap yazmıştım; bu yıl sorularımı Merkit ve Torunlar motorlarıyla uğraşırken yönelttim ancak daha çok ikiliyi motosikletlerinin çıplak gövdeleri üzerinde bir cerrah inceliğiyle çalışırken izledim.

Kısaca yarış hakkında bilgi vereyim: Dakar Rallisi, 5 Ocak'ta yine Lizbon'dan start alacak. Bu yıl yaklaşık 1500 km'lik bir artışla 9 bin 273 km'ye erişen dünyanın en zorlu rallisi İspanya, Fas ve Moritanya'yı geçerek 20 Ocak'ta Senegal'de (Dakar) son bulacak.

2007'de ralliyi bitirebilen Merkit ve Torunlar'ın ilk hedefi yine yarışı tamamlamak. İkinci büyük hedefse genel klasmanda ilk 25, 450 cc kategorisinde ilk üç sırada yer almak ki Dakar Rallisi'nde yarışanların ancak yüzde 40'ı finişe ulaşabiliyor. Kemal Merkit bu konuda, "450 cc maratonda ilk üçte bulunmak istiyoruz. Takım olmanın avantajını kullanıp en azından birimizin kürsüye çıkmasını sağlamak istiyoruz" diyor.

Dakar, Kutlu Torunlar'ın da yaşam ritminde artık önemli bir yer tutuyor. Torunlar "Çok kolay olmuyor katılmak çünkü oldukça masraflı ve meşakkatli, bir sürü engelin aşılması gerekiyor. 'Hadi bunu da yapalım' diyerek seyahata çıkmak gibi bir şey değil. Fiziken ve maddi olarak hazır olmak gerekiyor. Aslında bizim bu işe devam etmemizin en büyük destekçisi sponsorlarımız. Biz kendi adımıza üzerimize düşenleri yapıyoruz. Bu işte olmamızın en büyük nedeniyse bu dünya yarışında Türkiye'nin temsil edilmesi" ifadelerini kullandı.

Dakar tam bir dayanıklılık yarışı. Çölde binlerce kilometre boyunca türlü türlü aksilikler yaşanabiliyor. Geçen yıl Merkit'in kazası ve o haline rağmen yarışa devam etmesi Fransız televizyonlarında haber olmuştu. Bakalım ne demiş Çöl Kaplanı: "Uykusuzluk, hastalık üstüne yıpranmışlık. Yaşanan sorunlar yüzünden insanın canı yanıyor. Kaza da böyle gerçekleşti."

Burada ikinci kez yarışacak olan Torunlar da artık bir Dakar bağımlısı olduğunu ilan ediyor: "Yarışı sevdim. Daha sonra da sürecek. 20 yıldır katılanlar var. Adı hep Dakar ama her yıl farklı ve insanı derinden etkileyen bir yarış."

Akıllarından neler geçiyor?

Torunlar yarışın sakin kısımlarında yol alırken aklına birçok şey geldiğini; hayat, arkadaşlar, aile, yarış gibi konularda yol boyunca fikir cimnastiği yaptığını söylüyor.

Dakar yarışçılar için aslında bir aileyi işaret ediyor. Torunlar en profesyonel fabrika test pilotundan, ilk kez yarışan en amatöre kadar herkesin o destek ve dayanışma duygusunu içinde hissettiğini vurguluyor: "Yalnız olmadığınızı biliyorsunuz, öyle körü körüne bir yarış değil. Bir yarışçının başına bir şey geldiğinde üzülüyorsunuz. Burada amaç Dakar'ı bitirmek. Tabii bu arada markaların müthiş bir rekabeti de var."

Sayılarla Dakar 2007


525 takım
250 motosiklet
187 otomobil
88 kamyon
43 ülke
25 kadın yarışmacı
12 bin şişe 50 cl'lik
su (günlük)
1,5 ton yiyecek (günlük)
54 doktor
27 ülkeden 895 gazeteci
300 medya kuruluşu
Sadece Avrupa'da
165 milyon televizyon izleyicisi
Eurosport'ta 45 saat yarış görüntüsü


Menderes ÖZEL
mozel@milliyet.com.tr
Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.