Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Türkiye'nin MotoGP ile imtihanı: 2008'de ülkemize gelecekler mi? / Menderes Özel

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Motosikleti
    Fazer

    Dünyada yarış başına ortalama 115 bin seyircisi olan MotoGP'nin 22 Nisan'daki İstanbul ayağına yeterli sayıda seyirci gelmezse, Grand Prix önümüzdeki yıl Türkiye'ye gelmeyebilir

    MotoGP 2007 sezonu geçen hafta Katar yarışıyla başladı. 2006'nın çaylağı 21 yaşındaki Ducati pilotu Casey Stoner, devleri geride bırakarak kariyerinin ilk Grand Prix zaferini kazandı. Yarışta Yamaha pilotu Valentino Rossi ikinci, Repsol Honda pilotu Dani Pedrosa üçüncü oldu.

    Takvim, pilotların İspanya'dan sonra GP'nin üçüncü ayağında yarışmak için, 22 Nisan'da İstanbul Park'ta olacağını gösteriyor; ki henüz ne bir heyecan ne de bir reklam var. Zaten bu "oluşma süreci" de hiç kolay olmadı. Gelecek yıl olur mu, o da bilinmez.

    MotoGP dünyada yarış başına ortalama 115 bin canlı seyircisi olan bir organizasyon. İstanbul'da 2005'teki yarışı, antrenman, sıralama ve yarış günlerinde, üç günde toplam 21 bin 420 kişi izledi. Geçen yıl İstanbul Park'a, yüzde 100'ün üzerinde bir artışla 43 bin 796 kişi geldi. Yine de yetersiz. Bu yıl yüzde 100'lük bir patlama daha olmazsa, MotoGP bir daha İstanbul'a gelmeyebilir.

    MotoGP'yi İstanbul'a getirmek milyonlarca dolarlık bir yatırım gerektiriyor. Bu paranın önemli kısmını İstanbul Büyükşehir Belediyesi karşılıyor. Murat Ağca'nın haberinden hatırlayın, paranın karşılanamayacağı anlaşılınca İstanbul yarışı takvimden çıkarılmıştı. Sonra uzun uğraşlar sonunda yine alındı.

    Hemen uyarayım; insan ve makine evliliğini ortaya koyan bu en iyi şovu her yıl İstanbul'da izleyebilmek seyirci düzeyinin artmasıyla mümkün olacak.

    "Viraj okulu" Cornerspeed İstanbul'da yarışçı yetiştirecek

    Ülkede motosikletin yükselişte olduğu bir gerçek; satışlar üç yıldır katlanarak artıyor. Kenan Sofuoğlu, Kemal Merkit, Kutlu Torunlar gibi isimler Türkiye'yi uluslararası motosiklet platformlarında başarıyla temsil ederken, onlardan daha çok yetiştirmek için birbiri ardına motosiklet okulları açılıyor.

    Suzuki'nin hafta içinde duyurusunu yaptığı Cornerspeed de bunlardan biri, belki de en seçkini. Çünkü Cornerspeed, İstanbul Park'ta profesyonel pist sürücülüğü eğitimi verecek, yarışçı yetiştirecek.

    Cornerspeed'i Türkiye'ye getiren Suzuki'nin Türkiye Genel Müdürü Edmondo Morigi "Suzuki olarak Cornerspeed işbirliği ile Türkiye'de motosiklet yarışçılarının sayısını artırmayı ve motosikletseverlerin ileri sürüş tekniklerini öğrenerek bilinçli biniciler olmalarını amaçlıyoruz" dedi. Hafta içinde Milliyet'e gelen Morigi, söylediklerini sponsorluklarının Türkiye'de motosiklet sporunu geliştireceğinden emin bir tavırla anlattı.

    Eğitmen pilotlarını ABD'den getirecek olan okul, İstanbul Park Pisti'nde MotoGP haftasında açılıyor. Edmondo Morigi okulun motosiklet kullanmayı öğretmediğini, motosikletçinin sürüş yeteneğini, kapasitesini artırmayı hedeflediğini söyledi. Eğitimi tamamlayan öğrenciler geçici yarış lisansı almaya hak kazanıyor.

    Rüzgarın Kızı gerçekten soyunmuş

    Doğruymuş; Rüzgarın Kızı dergiciliğe soyunmuş. Lütfi Kırdar'da "2Teker" tezgahının arkasında, onu tanıtıyordu. Ruhsuz fuarın belki de görülmeye değer tek şeyiydi, kendisi ve dergisi. Hürriyet Oto Yaşam'da yazan ve çok sayıda insanın dikkatini motosiklete çeken Ayşe Şule Bilgiç sonunda ermiş muradına; sağlam bir ekiple 2Teker'i hazırlamış. Dergiyi çok beğendim, ilanları bile. Darısı başımıza!

    Ne yaptın Yavuz abi?

    2Teker'in daha dokuzuncu sayfasında beynimden vuruldum. 25 yıllık komşum sevgili Yavuz abi (Balibaş) daha çıkacağını duyar duymaz Ayşe Şule'ye mektup yazmış; bir de torunu Pırıl hanım ile Harley Davidson'unun üzerindeyken fotoğrafını iliştirmiş.

    Mektup, "64 yaşında bir motorcuyum" başlığıyla dokuzuncu sayfanın dörtte birini kaplıyor. Beynimden vuruldum çünkü durup dururken atlatılmıştım. Abicim seni önce ben yazacaktım. Bırak bir çıksın; ondan sonra yazarsın mektubunu, ikinci, üçüncü sayıda. Kuşan donanımını, al Pırıl hanımı; röportaja geliyorum.


    Menderes ÖZEL
    mozel@milliyet.com.tr
    Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    the_cayman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Mayıs 2006
    Şehir
    İstanbul/Kartal
    Motosikleti
    Olsa da gururla R6 diye yazsak :P
    İstanbul Park pistini zaten F1 yarışları için yaptılar bu bir gerçek.
    Ama o kadar güzel bir pist ki Motogp yarışları da rahatlıkla yapılabiliyor...
    Motogp için yapılan özel pistler zaten çok az..

    Fakat şu bir gerçek ki F1'e gösterilen ilgi kadar ülkemizde motogp'ye ilgi gösterilmiyor..Halbuki geçişler F1'den daha fazla ve daha heyecanlı bir yarış

    Maalesef ilgi gösterilmiyor ve bu yüzden de her zaman seyirci sayısı F1'den az oluyor.. Zaten pisti neden yaptıklarına anlam veremiyorum.. Amatör yarışçılar pist boş olmasına rağmen yarışamıyor ..Motogp gibi organizasyonlar da yapılamama tehlikesiyle yüz yüze ...

    Sonuç olarak o piste yatırılan parayı çok kolay birkaç senede amorti edebilirler. Ama bu zihniyetle asla !!!!

    Kuşlar pisleteceğine pisti ; kiralamak daha akıllıca öyle değil mi

    Zaten pistin bakımı bile korkunç bir para ... Eee neden bu pist kiralanmıyor ya da neden büyük organizasyonlara yeteri kadar seyirci çekilmiyor ..

    Ya da neden pist kiralanmıyor .. İlla motogp konsepti mi olması lazım yarışacak motorların .. Diğerleri pisti mi kazıyor anlamıyorum zaten ..

    Yanlış politika, yanlış yönlendirme, amacından sapmış organizasyon..

    Bazen sadece F1 yarışları için yapıldığını düşünüyorum ben bu pistin
    [B][COLOR="Cyan"][COLOR="Purple"]Yarış kazanmak istiyorsan, ne hızda gitmen gerektiğini bilmeli ve o kadar hızlı gitmelisin; ne eksik ne de fazla...[/COLOR][/COLOR][/B]

  3. #3

    Üyelik
    07 Mart 2007
    Şehir
    antalya
    Motosikleti
    YAMAHA R6
    Hoooop Mİllet Menderes Abİyİ Duydunuz.. El Ele Moto Gp Ye........ Hay Deeeeeeee..gelmeyene Sikarim
    BABALAR ÖNDEN GİDER:cat: ...SUZUKİCİ

  4. #4
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Pist çok güzel ama işletmesi berbat.

  5. #5
    rEnE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ağustos 2005
    Şehir
    Denizli
    Eskiden, yani kücükken, basketbol oynamak icin saha arardık fıldır fıldır, buldugumuz sahalardada pota altlarında kurulu tastan kalelerle futbol oynayan cocuklar olurdu bir yıgın, müdahale edemez öyle izlerdik, hevesimiz kursagımızda..
    Benzer heves icerisindeki SS'cu arkadaslarım geldi aklıma, arıyor bulamıyor, bulsa kullanamıyor, limitlerini deneyemiyor güven icinde, hevesi kursagında..

    O geldi aklıma..
    Comfirmation Bias

  6. #6
    kraljames - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Mayıs 2006
    Şehir
    TÜRKİYE
    niye katarda bin kişi bile izlemiyor yarışlar her sene yapılıyor buna ne demeli?
    [ ELAZIĞ-MT ]

  7. #7

    Üyelik
    25 Kasım 2006
    Alıntı kraljames adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    niye katarda bin kişi bile izlemiyor yarışlar her sene yapılıyor buna ne demeli?

    dostum onların parası var ve yarışı bastırıp 5 milyon doları getiriyorlar ülkelerine.
    burada bence kimse bir motosiklet sporu için, ülke tanıtımı için olsa bile bu kadar para vermez.
    ben BUYUM işte :cherry:


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler