Zincirin Kendiliğinden Gerilmesi Mümkün mü?

Evet zincirim ilginç olsa da kendiliğinden geriliyor. 3 gün önce üzerine binmeden önceki sıradan kontrolde çok gergin olduğunu fark ettim evimde uzak olduğundan bulunduğum yerde bagajdaki takımlarla bollaştırdım. Eve geldim yine gerilmişti yine bollaştırdım. (70 km lik bir yol katetmiştim.) Ertesi gün Honda Konşuk 'a gidip durumu anlattım zincir gerilmez iyi sıkamamışsınızdır milin civatasını dediler kendileri ayarlayıp yolladılar şimdi yine gerildi. Neden olabilir? Başına gelen var mıdır?

Bildiğim kadarıyla onun bir gevşetme payı var. Sen onu son kademeye getirdiğinde hala geriliyorsa diş eklemen lazım diye biliyorum.
Diğer arkadaşlar daha net bir cevap yazacaktır

Bildiğim kadarıyla onun bir gevşetme payı var. Sen onu son kademeye getirdiğinde hala geriliyorsa diş eklemen lazım diye biliyorum.
Diğer arkadaşlar daha net bir cevap yazacaktır

Arka tekerin üzerinde kaydığı milde boşluk var yani istesem yeniden ayar yapabilirim gevşetebilirim ancak sorun şu ki 35 km de bir zincir kaskatı oluyor. ( ayar 25mm 2.5cm ya da iki parmak olacak şekilde yapılıyor) zaten son ayar servisince 20 km önce yapıldı ancak yine gerildi.

Saka gibi valla, zinciri ayarladim temizledim yagladim eve girdim ilk cikan konu bu karsima.:mrgreen:

Zincirin yeni mi once bunu soriyim?
Ikinci sorum ise lastik milinin somununu sikarken zincirin gerildigini biliyor musun?
Ayrica sen ustune oturunca da zincir gerilir.
Yani somunu sikmadan ve ustune oturmadan once birazcik esneme payi birakman gerek.
Motorun zinciri oldugu yerde bol durabilir, ama eger sen bindiginde 25mmden fazla esnemiyorsa zincirin normal demektir.

Eger bu dediklerimden biri degilse zinciri temizle ve sprey zincir yaglarindan biriyle yagla.
Mili sikamamis olsan gerilmenin aksine bollasir, cok tehlikeli bi olaydir bu dikkat et.
Boyle bi durum oldugunu zannetmiyorum.

Dediklerimi yaptiktan sonra yazarsin.

Bir yanlışlık var bu işte.Zincir kendi kendine gerilmez.Tam tersine motor tarafındaki dişli arka teker dişlisini çevirdiği için öne doğru gelmeye çalışır yani bollaşır.:silent:

Zincir kendi kendine gerilir. O ringli değilse ve sen yaglayıp zincir ayarı yapıp motoruna biniyorsan zincir yagı attıktan sonra gerilmeye baslar. Senin zincirinde buyuk ıhtımalle O ringli degıl. Zincirini degıstırmenı tavsıye ederim.

ortadaki mili iyi sıkmamışın babacan. bi süre yükte gidince tekerlek az bişey geri kayıp zinciri geriyor.

bence o zincirde az biraz ajda pekkanlık var,gerim gerim geriliyor...:p

ne diyodu cem yılmaz...hayırdır?? gerginsiniz yine??:queen:

Saka gibi valla, zinciri ayarladim temizledim yagladim eve girdim ilk cikan konu bu karsima.:mrgreen:

Zincirin yeni mi once bunu soriyim?
Ikinci sorum ise lastik milinin somununu sikarken zincirin gerildigini biliyor musun?
Ayrica sen ustune oturunca da zincir gerilir.
Yani somunu sikmadan ve ustune oturmadan once birazcik esneme payi birakman gerek.
Motorun zinciri oldugu yerde bol durabilir, ama eger sen bindiginde 25mmden fazla esnemiyorsa zincirin normal demektir.

Eger bu dediklerimden biri degilse zinciri temizle ve sprey zincir yaglarindan biriyle yagla.
Mili sikamamis olsan gerilmenin aksine bollasir, cok tehlikeli bi olaydir bu dikkat et.
Boyle bi durum oldugunu zannetmiyorum.

Dediklerimi yaptiktan sonra yazarsin.

Hocam bunların hepsini biliyorum son ayarı zaten servis yapmıştı önceki yazılanları okuyalım lütfen...

---------- Mesaj ekleme zamanı: 01:39 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 01:35 ----------

Zincir kendi kendine gerilir. O ringli değilse ve sen yaglayıp zincir ayarı yapıp motoruna biniyorsan zincir yagı attıktan sonra gerilmeye baslar. Senin zincirinde buyuk ıhtımalle O ringli degıl. Zincirini degıstırmenı tavsıye ederim.

Doğrudur orjinal cbf 150 nin zinciri motorda 6000 de (her hafta temizleme ve yağlama işlemini bizzat kendim yapıyorum.) ama O-ringli olmasa da gerilme durumunu açılayamıyorum.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 01:41 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 01:39 ----------

ortadaki mili iyi sıkmamışın babacan. bi süre yükte gidince tekerlek az bişey geri kayıp zinciri geriyor.

Son ayarı servis yapmıştı. Demekki onlarda sıkamadı.

F54

allah allah işe bak sen gerçekten ilginç bende temizlik ve bakımı kendim yaparım ama hiç gerilmez kendim germeye uğraşırım

Bugün yeniden honda konşuka gittim sağolsunlar birçok usta kafa yordu ama mantıklı bir açıklama getiremedik arka dişli arka mil zincir tekrar yağlandı ve ayar yapıldı denemek için bir gebzeye gidip geldim 100 km geçti ve bu kez gerilmedi. Aklıma şöyle bir açıklama geliyor ama ne kadar mantıklı bilemiyorum.

1.) Arka teker milini tam sıkamadım.
2.) Tam sıkılmayan arka mil üzerine bindikçe kaydı ve zincir yeniden gerildi.
3.) Gerilen zincir arka ve ön dişlileri aşındırdı.
4.) Aşınan ve kopan mikro parçalar zincire yapıştı (zincire elimi sürdüğümde parlak simli bir boya gibi zincir yağı parlıyordu.)
5.) İki ayrı özellikteki metal parçalar esneme ve genleşme payları ayrı değerlerde olduğundan ısınma ve soğuma sırasında oluşan fark zincire etki etti. Böylece sonraki ayarı servis yapsada ayar tutmadı çünkü zincir temizlenmemişti.
6.) Bugün sökülüp temizlenen tekrar yağlanan parçalar sayesinde zincir eski haline döndü.

Yine de bu kadar faktörün birleşipp olması çok düşük ihtimal gibi geliyor. Sonraki gelişmelerden bu hafta içerisinde haberdar ederim ilginize teşekkürler.

Normaldir;
Hyosung varken bir günde 4-5 kez ustaya gittiğimi biliyorum :) Sıkılıyor; bollasıyor bişeyler oluyordu :)

markete giderken kask takmamıştım ve zincirden gelen sesi duydum, belli bir yere gelince tık tık ses geliyordu ve motor boşta giderken sanki bir yerde motor kasılıyor gitmiyordu. Orta sehpaya alınca farkettim zincir bir noktaya gelince geriliyor(tekeri durduracak kadar) sonra gevşiyor. zincir -dişli takım değiştirdim. 10000km sonra tekrar aynı sorun oldu yine değiştirdim şimdi problem yok. Zinciri yağlamayı ihmal ediyorum, aslında ihmal değil de motoru çok yıkıyorum, zincir yağı gidiyor:) Ara sıra zincirin sesini dinlememiz gerekiyormuş:) Bu arada aynı ölçüde bulabilseydim o-ringli zincir alacaktım. Değiştirirseniz tavsiyem o-ringli almanız.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Zincir,, arka mil sıkılmasa dahi gerilmemeli aksine bollaşmalı.çünkü arka teker her zaman öne doğru çekilir...Zinciri değiştir..

Arka teker milini sıktıktan sonra ayar vidalarının kontralarını sıkıyorsan ve mile yakın olan vidayı da döndürüyorsan,biraz yol aldıktan sonra mili kendine doğru farkında olmadan sıktıgın kadar çekecek zinciri de gerdirecektir.Zinciri ayarla kontrayı sık,zincirdeki boşlugu tekrar kontrol et,Ana mili sık sonra birdaha kontrol et gerginligi ve ana mil somununu iyi sık.İkinci bir ihtimalde dişlin eksenden kaçık ise yarımtur gevşek yarımtur sıkı zincir halini işaret ediyor.Kolay gelsin.

bu olay benim başıma da geldi. ama nedense yeni ayar yaptıktan sonra oluyor. en mantıklı açıklama ana mili yeterince sıkmadan yola çıkmaktan kaynaklanıyor olması, bir de iki kişi bindiysen motora. ama yine de tam emin değilim, arka teker gevşekken öne mi kayar, yoksa arkaya mı?

Mil gevşek ise zincirin karşı tarafı geriye kayar.Zincirin olduğu taraf öne kayar.Yani arka tekerlek hafif çapraz olur. Ama çok az.Gözle anlamak zordur.

Ancak...En son dururken fren yapıldığı için motorun kütlesi ileri doğru yığılmak isterken tekerlek tam tersi durmaya çalıştığından zincir gerilmiş gibi görünür.

Motosiklette bulunan somunlar arasında sıkma tork değeri en büyük olanı arka teker milinin somunudur.Ufak tefek anahtarlarla da pek iyi sıkılmaz.

Yardımcı olmaya çalışan herkese çok teşekkür ederim şuan zincirim normal haline döndü. Son ayardan itibaren 400 km oldu ve gerilmedi.

cbften çıkan anahtarlarla sıkmaya çalışmamak lazımmış onu çok net anladım 1 adet 22 ve bir adette 17 yıldız alıcam en yakın zamanda

zincirin ömrü tamamlanınca da kesinlikle o-ringle değiştiricem

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar