Zincirden sesler geliyor

Arkadaşlar merhaba,

Benim 2005 model kanuni tiger motosikletim var. Motoru askere gitmeden önce almıştım. Teslim aldığım gün servise götürdüm herhangi bir problemi var mı diye. Sorun olmadığını motorun temiz olduğunu söylediler.

ASkerden geldim, binmeye başladım. Motorla hareket halindeyken zincirinden sürekli ses geliyor, sanki bi yere çarpıyomuş gibi, özellikle yavaşladığımda 2. vitesteyken, sanki çok bolmuş gibi. Tamirciye götürdüm. zinciri gerdirdi. fakat yine aynı durum var.

Vites değiştirirken, özellikle alt viteslere geçerken (2den bire geçişim en kötüsü), tak tuk ses geliyor.

Yeni öğrendiğim bi bilgiye göre motorun orjinal ön dişlisini değiştirmişler, daha seri olması için küçük dişli takmışlar.

Motorsiklet konusunda çok fazla bilgim olmadığından ötürü kötü anlatmış olabilirim.

yardımcı olursanız sevinirim

ön dişli küçültülmüşse muhtemelen küçük çap sebebiyle zincirin üst taraftan değiiyor.aşağı doğru sarktığı için...bunu kontrol et.ön dişliye doğru takip et.muhtemelen deydiği yeri bulursun..en azından iz bırakmıştır...

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ön dişlinin ufaltılması motoru daha seri değil daha hantal yapar, bayır aşağı yüksek hıza çıkabilmek için takmak isteyebilirler. Bu durumda motorun daha fazla zorlanacağı kesin.

Ön dişlinin ufaltılması motoru daha seri değil daha hantal yapar, bayır aşağı yüksek hıza çıkabilmek için takmak isteyebilirler. Bu durumda motorun daha fazla zorlanacağı kesin.

ters düşündün hocam..ön dişli ufalırsa hız azalır..çekiş artar..arka !!! dişli küçülürse hız artar ama çekiş düşer hantallık başlar...

Son düzenleme:
dişli somunu gevşek olabilir. iyice sıkılması lazım.yanlış hatırlamıyorsam 60 tork
ayrıyeten arkadaşların dediği gibi dişler zincire uyum sağlamamış olabilir.
"ön dişlinin ufaltılması kalkışı serileştirir,rampalarda rahatlatır fakat son hız düşer ve yakıt sarfiyatı artar"

Öncelikle ilgilenen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Şimdi bu dişlilerle vites arasında bir bağlantı var mı? 2. vitesten birinci vitese geçerken sanki birisi taşla vuruyomuş gibi çat diye ses geliyo. özellikle motorun arkasında biri varken , yani ağırlık fazla olduğu zaman daha çok yaşıyorum bu problemi.

Dişli dediğimiz ne işe yarar, vites sistemi nasıl işler bilen var mı?

açıkçası önümüz kış olduğu için şimdi değil de masrafımı bahar girişinde düşünüyorum. sizce bu problem ilerde daha da aşılmaz olarak mı karşıma çıkar , yoksa idare eder miyim?

bahsettiğimiz dişli zincir dişlisi. bu dişlinin şanzıman kısmında olan milin üzerinde vites dişlileri bulunur.
yani ayni mil üzerindeler.yapacağın iş zincirin motora giren kısmındaki kapağı açmak.
orda dişliyi görürsün zaten.orjinalini alırsan iyi olur.15 diş olanı 77 tl,13 diş olanı 38 tl
dişliyi tutan somunu kontrol etmende fayda var gevşek olabilir

bahsettiğimiz dişli zincir dişlisi. bu dişlinin şanzıman kısmında olan milin üzerinde vites dişlileri bulunur.
yani ayni mil üzerindeler.yapacağın iş zincirin motora giren kısmındaki kapağı açmak.
orda dişliyi görürsün zaten.orjinalini alırsan iyi olur.15 diş olanı 77 tl,13 diş olanı 38 tl
dişliyi tutan somunu kontrol etmende fayda var gevşek olabilir

Anladım. Peki bu şekilde gitmesi motora bi zarar verir mi? idare eder mi yani beni bahara kadar?

dişli gevşek ve boşuk varsa,gişli göbeği ve milini aşındırır
dişli çapı zincire uymuyosa, yine dişlini ve zincirini aşındırır
olacağı bu kullanıp kullanmamak senin elinde.
burda bi tiger var 2 aydır motorun süpap sesini 200 metreden duyuyom ama hala kullanıyo.
basagazda gidiyo.bilmem yani. en temizi bi motorcuya göster o sana masrafı söyler
duruma göre yaptırırsın veya ertelersin

Anladım, bi götürmekte fayda var doğru söylüyosun. çok teşekkür ederim yardımların için.

güzel arkadaşım soruyosun beni bahara kadar idare eder mi diye!!!
örnek veriyorum bi futbolcu ayağı kırıldığı zaman doktora mı gidiyo yoksa aman boşver kendiliğinden kaynar mı diyo???
yani tak tuk ses geliyosa bi baktır derim ben!!!
sonuçta mal canın yongasıdır makinanı üzme ki o da seni üzmesin zor durumda bırakmasın...
nacizane fikrimi belirttim sürç-ü lisan ettimse affola...

güzel arkadaşım soruyosun beni bahara kadar idare eder mi diye!!!
örnek veriyorum bi futbolcu ayağı kırıldığı zaman doktora mı gidiyo yoksa aman boşver kendiliğinden kaynar mı diyo???
yani tak tuk ses geliyosa bi baktır derim ben!!!
sonuçta mal canın yongasıdır makinanı üzme ki o da seni üzmesin zor durumda bırakmasın...
nacizane fikrimi belirttim sürç-ü lisan ettimse affola...

Doğru söylüyosun, en makulü götürüp baktırmak. Ben sadece fikrim olsun diye söyledim, motoru kendi haline bırakcak da değilim.

Bahara kadar fazla binmeyeceğim için ve baharda götürdüğüm zaman komple bakım yaptıracağım için (aksesuarlardan, tüm parçaları kontrol ettirecem) şimdiden gitmek istemedim. Bide bulunduğum yerde güvenilir bi tamirci olmadığıdan dolayı denizliye gitmem lazım. O yüzden de söylüyorum, bedavaya o kadar zahmet çekmek istemiyorum. zaten martta gidecek bu motor bakıma.

Sürç-i lisan edip etmeme konusunda kararsızım:D çocuğunu aşağılar gibi yazdığını hissettim, tabi sadece bir his benimkisi, jest ve mimik olmadan yazılardan ne kadar bu sonuç çıkar onu da bilemeyecem :D:D

Konu epeyce tartışılmış ama esas probleme parmak basılmamış galiba

3 yıldan beri zircir dişli takımından çekmediğim kalmadı benim tecrübeyle sabit olduğundan 2 konuya dikkat çekmek istiyorum
belki arkadaşımız problemini halletmiştir ama başkaları istifade eder diye not düşme gereğini duydym kısacası

arka tekerlek cantı ile arka dişli arasındaki bağlantıyı 4 adet dişli saplaması ve lastik takozlar oluşturur. zincir gevşek olsada olmasada takozlar çok adi yapıldığından tasarım hatası nedeniyle çabuk bozulmaktadır. Takoz dediğim şey çapları birbirinden farklı 2 metal silindirin arası sert esnek lastik ile doldurulmuş nesnelerdir.

iç boruya arka dişli saplamaları oturur. Dış boru ise jant içindeki oyuklara oturur. kısacası zincirden gelen sert darbeleri yumuşatıp aksamlara binen yükü hafifletmeye yarar. ama lastik doku bozulduğunda iki metal boru birbirine çarpar ve çok kötü ses çıkarır hatta öyleki kuş parmak kalınlığındaki 4 saplamayı kökünden keser.

bazen bazı saplamalar kesilir ve yük diğer kesmeyen saplamalara kalır ve dahada kötü ses çıkarır.

ne kadar saplama yaptırdım takoz değiştirdiysem önünü alamadım tornacılardan kurtulamadım. arka cant ve dişli aksamını tamamen değiştikten sonra fazla ani kalkış duruşlardan kaçınıyorum. hızdan daha ziyade ani yüklenmeler problem oluşturduğundan servise gitmeden dediğimi bir kontrol etmenizde fayda wardır.

inşallah problemlerinizi çözersiniz. :cat::wiinkk:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar