ketchup' Alıntı:
Arkadaşlar, başlıkta korkunç bir bilgi paylaşımı oldu. Motoru yeni alan veya alacak olan arkadaşlar yapmaları gerekenleri kafalarında daha kolay toparlayabilsinler diye birkaç hatırlatma yapalım. Aşağıda yazacağım tüm bu bilgileri veren arkadaşlara sonsuz teşekkürler! Bana sorarsanız bu yapılacaklar listesini sizin de yardımlarınızla tek bir büyük liste haline getirelim ve başlık altındaki ilk mesaj sahibi bu listeyi copy paste etsin, böylece başlığa giren kişiye kolaylık olur. Yanlışlarımı ve eksiklerimi düzeltin lütfen, o kadar çok bilgi vermişsiniz ki, aralardan aklımda kalanları toplayabiliyorum sadece.
Zealsun Zs150-19 Alacak Arkadaş:
- Motoruna NGK marka, DPR8EA model bir buji tak çünkü üzerindeki çin malı bujiden daha kaliteli, rezistanslı ve motorun teklemesini-stop etmesini büyük oranda önleyecek.
- Bayi veya servisten rica et, rölanti ayarını biraz yüksek tutsun (1100 devir/dakika gibi)
- Motoru servisten/bayiden çıkartmadan önce veya hemen sonra lastik basınçlarını rahat edeceğin seviyeye düşür Pek çok motorlu aracın fabrika çıkışı lastik basıncı tehlikeli derecede yüksek oluyor. Bir darbede yarılıp kazaya sebep olabilir!
- Motoruna 95 oktan kurşunsuz benzin koy.
- Depoyu ağzına kadar doldurma! motoru ayağa yatırdığında benzin akar ve boyaya, kapak contasına zarar verir.
- Akü tahliye borusunun biraz uzun olduğu farkedildi ve bazı arkadaşlar bu konuda sorun yaşadı, bayiden rica et veya kendin bu boruyu biraz kısalt. Akü asidi kromaja akarsa bozar.
- Egzoz sesini arttırmak için son susturucuyu çıkartabilirsin, çok güzel bir ses elde edersin fakat motorun garantisi yanar. Bir tercih yap.
- Rodaj yağının ardından (800-1000km arasında) Castrol Magnatec veya muadili kaliteli bir yağ koy.
- Frenleri bayiden çıkmadan önce kontrol et ve istediğin sıkılığa getirt, bayiyi öyle terket.
- Bu motorların montajları bayilerde ve servislerde yapıldığı için ufak hatalar olabiliyor, bayiden uzaklaşmadan önce kilometre teli, benzin göstergesi, sinyal lambaları ve ikaz sesleri, devir göstergesi düzgün olarak çalışıyor mu kontrol et. Sonra tekrar servise git-gel olmasın. Ayrıca fren yağı, motor yağı seviyesi gibi hayati ayrıntıları mutlaka kontrol et. Motor yağ soğutmalı olduğu için devridaim için de yağ kullanılıyor bu nedenle yağını biraz fazla koydurt.
- BU MESAJDA detaylı bir şekilde anlatıldığı gibi sinyal rölesini su alma ihtimaline karşı yalıt veya servise durumu anlat, onlar yalıtsın.
- BU MESAJDA detaylı bir şekilde anlatıldığı gibi çamurluğun iç tarafını, lastiğin değmesi ihtimaline karşı taşla veya servisle konuş taşlasınlar. Ya da taşlama yapabilecek bir yere götür.
- 400 kilometrede bir zincirini uygun bir yağ ile yağla.
- Bir nazar boncuğu al
- Motosikletinin erkek mi kız mı olduğuna karar ver ve ona yakışacak bir isim koy.
böyle bir liste yapman harika olmuş,şu ana kadar tespit ettiğim şeylerden bir kaçını da ben yazayım ( :
* benzin filtresinin bağlı olduğu hortumun motor bloğuna yakın durmasını engelleyin,gerekirse sabitleyin,dilerseniz kaliteli bir filtre takın. (araba filtresi harika oluyor)
* Aynalar biraz küçük,dilerseniz daha büyük kromajlı aynalardan alabilirsiniz,(sirkeci tarafında satılıyor,4 ytl ye bir çift honda titan aynası almıştım

)
* Korna biraz güçsüz , herhangi bir aksesuarcıdan 6 ytl'ye güçlü araba kornalarından alabilirsiniz,görülmek kadar duyulmak ta önemli
* Motorunuzu almadan önce akü hortumunun takılmış olduğuna mutlaka bakın,uzunluğu önemli değil makas ile kesersiniz benim motordaki gibi hortumsuz olursa asitli su olduğu gibi metal aksama gelir ve çürütür,neyse ki ilk aklıma gelen şey oldu ve kontrol ettim ertesi gün hortumu taktım.
* Motorunuzun krom kısımlarının paslanmasını engellemek için WD-40 isimli mücizevi icadı kullanmanızı öneririm,hem pası çözer hem de sürüldüğü yeri yağladığı için uzun süreli bırakmalarda paslanmayı önler :cat:
* Kesinlikle yola çıkmadan önce yan ayağın kapalı olduğundan emin olun. (viraj alırken kıvılcım çıkarmak istemiyorsanız

)
* Gaz telinde en az 1-2cm lik boşluk olmasını sağlayın,aksi takdirde gaz teli çok hassas olur,kaza yapmanıza sebep olabilir..
* direksiyon ağır ve çok az döndüğü için rahat manevra yapabileceğiniz bir yere bırakmanız tavsiye olunur
* Ön fren levyesinin menteşe kısmında 4 kademeli sertlik ayarı vardır,sert olmasını isterseniz(anında tepki veriyor) 4'e yumuşak olmasını isterseniz (bisiklet freni gibi oluyor) 1'e ayarlayın.Ayarı 4'e aldığınızda aniden fren sıkarsanız tekerleği kilitleyebilirsiniz dikkatli olun.
* 20-30 km gezdikten sonra durup arka tekerin göbegine elinizle dokunun,eğer çok sıcaksa arka freni biraz gevşetin,balatanızı erkenden bitirirsiniz
Aklıma gelenler şimdilik bunlar,benim motorda da bazen 1 den 2 ye alamama sorunu yaşıyorum,motor boşa alıyor ama geri bastığımda 2 ye girmiyor,tekrar 1 e alıp 2 ye almaya çalıştığımda giriyor acaba debriyaj tam ayırmıyor mu sizce?