ben yurt dışında kısa sürelerde çalıştım. Hiç tavsiye etmem. Sabah kilise çanları ile uyanmak hiç hoşuma gitmezdi. almanca dilini öğrenirsen çalışma izni alabilirsin. ama onun için bir yetenek göstemen gerek. orada bahçelik aşçılık gibi meslek lisesi tarzı okullar var. onun muadili bir ustalık belgesi alırsan türkiye den almanyada çalışma izni alıyorsun. sana 90 günlük iş bulman için vize veriyorlar. tanıdık falan varsa işe girersen çalışma izni veriyorlar. asgeri ücret yanlış bilmiyorsam 1350 euro. tek göz oda evlere 400 euro kira istiyorlar. eğer şehir merkezinde istersen tek oda 1000 euro olabiliyor. araba fiyatları ucuz ama ehliyetin orada geçmiyor. onun için 2000 euro gibi bir rakamı gözden çıkarman gerek. ayrıca sınava giriyorsun. Türkiye de ki gibi kurallara uymazsan canını yakıyorlar. şehir içi hız limiti 50. 54 ile hız cezası yersin. ayrıca sokaklara girince hızın yürüme hızında olmak zorunda. yaklaşık 15-20 km/sa. daha hızlı sokaktan geçersen gene arkandan ceza gelir. her sabah evinin önünü bahçeni süpürmelisin. çimleri biçmelisin. bunun cezsı varmı bilmiyorum. ama evin önünde sonbahar yaprakları olursa komşuların ters ters bakıyor. sende mecbur temizliyorsun. çöplerini kapıt-plastik-cam ve diğerleri diye ayırıp koyman gerek. böyle yapmazsan ekstra temizlik vergisi ödüyorsun. Aldığın arabanın cevreye attığı gaz belli bir oranın altında olmalı. 100 euro aldığın araba bu imkanları sağlamadığı için onunla şehiriçine giremiyorsun. orada en iyi ulaşım bisiklet. ama onlar arabadan daha pahalı.
İyide bu saydığın şeyler zaten her medeni toplumda olması gereken şeyler ki? Neresi kötü anlayamadım? :silent:
Bizim millet alışmış totosunu yan devirip yatmaya, çöpü geri dönüşüm malzemesine göre ayırır mıyız hiç? Salla sokağa gitsin ne gerek var yahu !!!
Şehir içi hız sınırı da varmış. Demek ki orada şahine açık egzoz takıp gazlayan kesim ayvayı yiyecek. Eee, arabalar yavaş giderse mahalle arasında yoldan geçen çoluk çocuğu da kimse ezemeyecek demektir. Hmmm buldum, çocukları ezme hakkımız elimizden alınmasın, gazlamak insan ezmek bizimde en doğal hakkımız diyorsun yani. Evet bak bu özgürlüğün kısıtlanması da kötü olmuş.
Evinin önünü süpürmek mi? Hmmm, her sokak tertemiz olur ama o zaman? Bu çok kötü bir şey miydi iyi bir şey miydi yine kafam karıştı bak.
Bizim memlekette asgari ücret 1400tl. İstanbulda 400tl ye kiralık ev? kıyaslamak istedim de beynim durdu yine :santa:
Bence de yurt dışı çok kötü bir yermiş, bizi neden kıskandıklarını şimdi daha net anlamış olduk.
Son düzenleme: