sakın şöyle bir hata yapmayın, 100€-1500€ arası ticari olmayan ürünlerde %10 vergi alınıyor.Eğer aldığınız ürün gümrük belgesinde ticariolarak görünüyorsa(ki mağazalardan satın aldıklarınız kesinlikle bu şekilde) 100€ nun üzerinde sizden beyanname açarak ithalat işlemleri yapmanızı istiyorlar ki, bu da bildiğiniz standart ithalat işlemi demek, müşavir+ergileri+garanti belgesi vs. şeyler istiyorlar ve sonunda astarı yüzünden çok çok pahalıya geliyor. Daha önceden başıma geldiği için biliyorum, 100€ nun üzeri ticari ürünlere hiç bulaşmayın derim :cat:
Üç dört defa gümrük vergisi gerektirecek kadar pahalı alışveriş yaptım, hiç böyle şey görmedim. Arkadaşım 85 model Porşe'si için defalarca parça getirtti, o da sorun yaşamadı. Gümrükten kağıt gelince paşa paşa verdik vergimizi, ki o da atla deve değildi, aldık eşyamızı. Ayrıca kargo ücretinin mal bedeline eklenip vergiye tâbi tutulduğunu da hiç görmedim. Ama olmaz olmaz, o gün yatağın ters tarafından kalkmış bir memura falan düşersiniz belki.
Yalnız, yurt dışından alışverişe ilk başlayacağımda biraz araştırma yapmıştım, senin dediğine benzer şeylere karşı uyaran bir iki yazı görmüştüm. Ama yanlış hatırlamıyorsam 100 avrodan fazla tutan malları UPS veya Fedex gibi pahalı ve özel kargo firmalarıyla göndertince olabiliyormuş böyle tatsızlıklar. "Konişmento ücreti" mi ne kalmış aklımda, ilk o zaman görmüştüm. Ben beş altı alışverişim hariç hep USPS kullandım, hiç başım ağrımadı. Ama malların gelme süresi çok fena oynayabiliyor. En çabuk gelen altı günde kapıma geldi, USPS Express'le getirtmiştim. USPS Priority ile getirttiklerimin varış süresi 10 günle bir buçuk ay arasında değişiyor, ortalaması üç hafta.
Hazır başlamışken, o beş altı alışverişimdeki tecrübelerimi de aktarayım:
Yurt dışından getirdiğim ilk motosiklet malzemem eldivendi galiba. Acemilikten, hızlı gelsin diye UPS'yle göndertmiştim. Hızlı da geldi, ama şimdiki aklım olsa üç beş gün daha beklemeyi göze alıp USPS'yle ucuza getirtirim.
Amazon'dan DHL ile kitap getirtmiştim. Daha doğrusu kolay kolay getirtememiştim. Bekle babam bekle! Takip numarası işe yaramadı, Amazon'la temasa geçtim, "Kargonuz kaybolmuş, yenisini gönderelim. Ama onun da parasını ödemeniz gerek, varınca iade ederiz." falan dediler. Çok dolambaçlı yani. Ama bu görüşmeden bir ya da iki gün sonra geldi kitap. Sonuç olarak memnun değilim.
Almanya'dan kaskıma vizör getirtmiştim. Süresini hatırlamıyorum ama çabuk gelmedi diye hatırlıyorum. Takip numarası da vermemişlerdi.
Şu yeni krizin yeni patlak verdiği dönemde Kanada'dan motosiklet sehpası getirtmiştim. Kanada doları ABD dolarına göre epey ucuzlamıştı falan. Ama nakliye ücreti Amerika'ya göre iki kat pahalıydı, "gemiyle gönderirsek yarı yarıya olur" dediler, "tamam, acelem yok" dedim. İki ayda falan geldi, numarasından falan da takip edemedim. Neyse, o ağır paketi adresime göndermediler tabii. Cevizlibağ'a gittim, açıp kontrol ettiler, fiyatına baktılar, düşük olduğunu görünce vergi mergi ödetmeden teslim ettiler.
İki defa İngiltere'den alışveriş yaptım. İlki ACF-50 adındaki pas önleyici spreydi. Gelmesi çok uzun sürdü, bir buçuk ay mı ne. Meğer sprey miprey gibi yanıcı parlayıcı şeyleri İngiltere'den uçakla göndermek yasakmış, o yüzden gemiye vermişler. İkincisi iki haftada falan geldi diye hatırlıyorum. Normal sayılır yani.
arkadaşlar 100 dolar ustunede vergi varmı hep 100 e yazmışsınız
100 avro kaç dolar ediyorsa sınır o. 125 dolar mı ediyor? 125 doları aşan bedellerden vergi alınır. 6300 Hint rupisi mi ediyor? 6200 rupilik alışverişten vergi alınmaz da 6400 rupilik alışverişten alınır mesela bu durumda.