bikeroutfit.nl'den iki mont (kışlık ve yazlık revit), kışlık eldiven aldım. Gümrük vergileri ve posta ücretine rağmen toplamda TR'ye göre 2-3 bin TL daha avantajlı fiyata denk geldi (euro kurunun en yüksek olduğu dönemlere denk geldi). AB dışına alışveriş yaptığınız için KDV'yi ödeme sırasında düşüyor. %20 fiyat avantajı oluyor. Posta ücreti aldığınız ürünlerin boyut ve ağırlığına göre değişebiliyor. Yaklaşık 25€ civarı bir posta ücreti ödüyorsunuz. Gümrük vergisini postacıya kapıda ödemeniz gerekiyor. Benim paket için 500₺ civarında bir miktar tutmuştu.
fc-moto.de'den de Kriega us-10 ve us-20 çanta ile tank pad aldım. Çantalar TR'nin yarı fiyatına geldi. Yine burada da vergisiz alışveriş yapabilirsiniz. Yine AB ülkesi olduğu için %18 gümrük vergisi ve posta ücreti ödüyorsunuz.
bikeroutfit.nl, fc-moto.de, carpimoto.it, motoin.de gibi sitelerde özellikle indirimli ürünleri takip ederseniz çok uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. Eğer kıyafet alacaksanız TR'de bir mağazada o markanın bedenlerini denemenizde büyük fayda var. Firmalar iade konusunda sıkıntı çıkarmıyorlar genellikle müşteri hizmetleri başarılı ancak vergi ve posta ücretleri zararınız olacaktır. Ben iade durumunda gümrük vergisinin iadesine dair bir şey bulamadım.
Bir de son olarak https://saviorgloves.com adresinden ısıtmalı eldiven satın aldım. Ödemeyi kredi kartı ile PayPal üzerinden alıyorlar. Kargo da biraz gecikince dedim heralde göndermeyecekler, şimdi iade falan uğraşacağım. Mail attım, stok sıkıntısı olduğunu bir hafta sonra fabrikadan yeni ürünler geldiğinde kargolayacaklarını söylediler. Öyle de oldu. Avrupa firmalarının aksine 4,5$ farkla DHL ile gönderdiler. Çin'den Almanya üzerinden 3 günde TR'ye geldi ama TR'de İstanbul'dan Ankara'ya 4 günde ancak ulaştı

Çin firması olduğu için %20 gümrük vergisi vererek teslim aldım. DHL'in avantajı gümrüklemesini kendileri yapıyorlar siz internet sitesinden kredi kartı ile gümrük vergisini ödeyebiliyorsunuz. Böylece PTT gibi teslimatta nakit ödeme yapma derdi olmuyor.
Bundan sonra da ekipman alırsam yüksek ihtimalle yurtdışından alışveriş yaparım. Bu firmaların hemen hepsinin TR'deki site ve mağazalara göre çok daha geniş stok ve beden çeşitleri oluyor. Örneğin şişman bir insan olarak pantolon konusunda sıkıntı yaşıyorum. Beli uyan pantolonların dizleri çok aşağıda kalıyor

dizlikler kaval kemiklerime denk geliyor. Bunun için Revit'in kısa bedenleri var ancak TR'de istediğim modelin bedenini bulmak pek mümkün olmuyor. Diğer bir örnek de KTM 390 Adventure için çanta bakarken Givi'nin depo üstü çantalarını almaya karar vermiştim. 390 adv için depo üstü adaptörünü TR'de hiçbir yerde bulamadım. carpimoto.it sitesinde TR'deki tek çanta fiyatından daha uyguna adaptör+çanta olarak bulunuyordu.
Ya da bikeroutfit.nl revit'in teşhir ürünlerini satıyor. Zaten genel olarak uygun olan ürünleri bir de teşhir indirimi ile daha düşük fiyata tedarik edebiliyorsunuz.
Benim yurtdışı ekipman alışverişinde genel tecrübem hep olumlu oldu. Şimdilik hiç problem yaşamadım.
Özet olarak fc-moto ve bikeroutfit gibi tax-free alışveriş yapabildiğiniz siteler genelde daha avantajlı fiyatlar sunuyorlar. Kıyafette bedeninizden emin olup sipariş vermekte fayda var. Beden tabloları için de üreticilerin kendi sayfalarından kontrol etmek lazım.