artçı almak ciddi bir sorumluluktur. Trafikte herhangi bir olayda rider artçısından sorumludur. O yüzden artçı alırken lütfen önce artçınıza motosikletle ilgili bilgileri tam olarak verin. nerden inip binmesi gerektiğini, nasıl tutunması gerektiğini, virajlardaki hafif yatmanın normal olduğunu falan anlatın. sıcak bölgeleri özellikle söyleyin ve oralara dokunmamasını isteyin. tabi daha bir sürü madde var ama neyse.
onun dışında artçınız tecrübeli bir atçı değilse kesinlikle ve kesinlikle hız yapmayın. bu gibi durumlarda hız yapıp hem kendi hemde artçısının hayatını kaybettiği bir çok olaylarla karşılaştık. amn diyeyim önce emniyet
Evet, Wallace haklı. Hukuki olarak sorumlusunuz. Herhangi bir yaranlanma olduğu takdirde devlet ototmatikman size kamu davası açıyor ve sonucu hapis oluyor. Bunun dışında arkanıza aldığınız kişi açmasa bile ailesi size düşman kesilip maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Avukat değilim ama ben bir araba kazası olayına karıştım ve mahkemelerde sürtüyorum. Duyduklarımı ve yaşadıklarını açayım:
Maddi tazminat: Sakat kaldıysa sakatlık oranına göre eğitim durumu gözönüne alınıp emekli olana kadar kazanacağı parayı komple sizden alacaklar. Yani 20 yaşında 3. sınıfta mühendislik okuyan birisini %25 sakat bırakırsanız: 60 yaş-22 yaş= 38 yıl x 12 ay x 2,000 YTL/ay maaş x 0.25 maluliyet derecesi= 228,000 YTL kazanmasını engellemiş olacaksınız. Sizin de sosyal ve ekonomik durumunuz araştırılıp 2 yıl sonra büyük bir ihtimalle yarısını sizden isteyebilirler.
Manevi tazminat: 4,000 YTL falan çıkabilir.
Ceza davası (kamu davası): Büyük ihtimalle 1 yıldan az çıkar ve paraya çevrilir. Yine kafadan atayım, 3,000 YTL olsun.
Kendi avukat masrafınız: 1) Ceza davası için: 5,000 YTL isterler ama tanıdık ise
2,000 YTL'ye getirebilirsiniz.
2) Tazminat davaları için: 3,500 YTL isterler ama
dostluk sonucu 1,500 YTL'ye razı olabilirler
Karşı tarafın avukat masrafları: Henüz o tarafı öğrenmedim, yani daha
yaşamadım o yüzden aktaramıyorum.
Alkol aldığınızda ve arkadakini öldürdüğünüzde 10 yıl hapis cezası alabileceğinizi
de unutmayın. Birden fazla yaralama da olabilir.
Hala artçı almak isteyen varsa ÇOK dikkat etmeli. Ben ACİL durumlar (motoru yolda bozulursa falan, yaralıyı hastaneye yetiştirme, vs.) dışında hiç almam.
Bu işin maddi kısmı, bir de işin manevi kısmı var. Birisini sakatlamak çok acı verebilir.