Yüksek Hızlarda Stabilite

Motosikleti
GSX8S
İki farklı hissi sormak istiyorum size cevapları ve sebepleri aynı olabilir belki.
Motosikletle kuvvetli ivmelenirken malumunuz ön tekerdeki yük azaldığı için hissiyatı azalıyor. Benim motosikletin 150 km gibi hızlarda yola yapışma hissi azalıyor hatta ön tekerlek oynama hissi veriyor. Merak ettiğim şey şu:

Biniciler bu hisse yavaş yavaş alışıp kademeli olarak görmezden gelerek mi bu hissi aşıyorlar? (Örneğin motora ilk başladığımda üstünden geçtiğim her küçük tümsek, her farklı asfalt rengi motoru kaydırıp altımdan atacak gibi hisseder korkardım. Yola bakamazdım önüme bakmaktan. Zamanla düzeldi.)

Yoksa yanlış olan başka bir şeyler var da onu düzeltmeden ne kadar tekrar da yapsam boşa mı? (örneğin yine ilk motosiklete başladığım zamanlarda gidonu yanlış tutmaktan kaynaklı olarak ellerimi kasıyor, virajlarda zorlanıyordum. İnternetten bilgilenip sorunu anlayana kadar ne kadar sürdüysem bu konuda bir faydası olmamıştı.)

Arka süspansiyonu çeşitli ayarlarda denedim. Fark var ama çözülmedi.

Şimdi tabii ki iki cevap da aynı zamanda geçerlidir. Zaten yarışçıların POV görüntülerinde motosikletlerin nasıl hareket ettiğini görüyoruz. Ama benim bahsettiğim hızlar o kadar yüksek değil ve ben limitlere hiç yaklaşmıyorum (tamam istesem de yaklaşamıyorum zaten 🙃 ). Ağır basan yöntem hangisidir. Siz sürerken nasıl aşıyorsunuz stabilite konusunu, sadece tecrübe mi, yoksa kaçırdığım bir şeyler mi var.

150 km hızlara çıkma. Gerek yok. Motosiklet hızlandıkça stabil hale gelir. Yapısı gereği bu şekildedir. Kullandıkça beynin ve algın gelişir. Eğitim de katalizör etkisi yapar. Eğitimini al. Ne yapığını bilerek kendini gözlemleyerek sür.
Eğitimde hocamdan öğrendiğim bir bilgiyi burada tekrar edeyim. Hiç bir makineyi özellikle de motosikleti limitlerinde kullanma. Limitlerinin %25 altında kullan ki o % 25 sigortan olsun.
Hissiyata zamanla alışırsın.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Burada temel olarak 2 değişken var...

1. Motosikletin teknik sınırları (şase, güç, aerodinami, tasarım, lastikler, vb)
2. Sürücünün teknik sınırları (vücut yapısı, eğitim durumu, deneyim, yetenek, algıları vb.)

Teknik olarak bu iki değişkenin kesiştiği optimum noktada, yukarıdaki sorunuzun yanıtına da ulaşabiliyor olmanız gerek. Böyle yazınca kolay gibi duruyor ama gerçekten zor bir kombinasyon. Eminim forumda çok iyi motosiklet kullandığını düşünenlerin çok azı bu optimum noktaya ulaşıyordur. Ya, var olduğunu sandığı yetenekleri ve bilgisi buna elvermiyordur, yada motosikletinin teknik kapasitesi ile uyumlu bir profil değillerdir. Bizler daha çok, hayatta kalmaya çalışan amatör kullanıcılarız. Bir üst level için gerekli şartların sağlandığı koşullar nadirdir yani.

Benim nacizane önerim, motosikletinizle bütünleşmenizi kolaylaştıracak iyi bir temel eğitimin üzerine, yine ciddi bir yol eğitimi alarak bu optimum noktaya yaklaşmaya çalışmanızdır. Bu kazanımlarınızı sonradan yapacağınız km'lerde zihninize kazırsanız da ne ala. Tabii yine motosikletinizde yol tutuşuna katkıda bulunacak lastik değişimi, amortisör ayarı, gidon ayarı, varsa aerodinamiği bozan eklentileri çıkarmak gibi teknik değişikler de yardımcı olabilir.

Tabii GSX8S'in de sınırları belli. Bir CB750 Hornet kullanıcısı olarak, yüksek hızlarda sizinkine benzer stabilizasyon problemlerini yaşıyorum. Bizimkiler gibi daha çok şehir içi kullanımına yönelik, güçlü ve torklu ancak bir o kadar dik oturuşlu çıplak motosikletlerde yüksek hızlarda bu sıkıntıları yaşamak sürpriz değil zaten. Ne yaparsanız yapın, yüksek hızlarda yol tutuşunun hissedilir derecede azalmasına engel olamıyorsunuz. Sizi döven bir rüzgar da cabası. Bana sorarsanız da, 150 km/h üzeri hızlar bizim makinalar için pek de güvenli değil zaten. Arada gaza gelip deniyoruz tabii ama inanın hiç elzem değil bu hızlar. Şehir içinde vızır vızır gidip, güçlü bir naked motosikletin avantajlarından yararlanmak çok daha keyif verici geliyor bana. Yoksa çevreyoluna çıkıp +200 km/h hızlar denenecek makineler değiller. Bunun için bambaşka alternatifler var.

Güvenli, keyifli, kazasız sürüşler dilerim.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Şimdi asıl konu motosiklet ile yapmak istediğimiz şeyin, aldığımız motosiklete uymamasından kaynaklanıyor. Hızdan hoşlanıyorsan naked, şehir içi kullanım için ss, uzun yol için enduro almak gibi hatalarımız yapmak istediğimiz şeyler kısıt getiriyor. Tam olarak istediğine odaklı bir makine ile daha mutlu olabilirsin.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Oturuş pozisyonu gerçekten önemli, reyzing motorlardaki oturuş pozisyonu boşa değil. Naked motorla düz yolda hızlanırken bile motorun üstüne kapanmakla kapanmamak arasında ayrodinamik ve yol tutuşu farkı var. Kendimce reyzing tiplerine girip ön camın arkasına kapanınca benim nazlıyı tüpçü fikretten bir tık daha iyi döndürebildiğimi fark ettim. Ancak görüş açısını daralması ve aynaların kullanışsızlığı nedeniyle tehlikeli ve dar virajları uygun değil yani denemeyiniz.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
YOutubedan ogrenilseydi bu isler egitmenlere gerek kalmazdi. Bir sonraki asamasi youtubedan doktor, muhendis olmak vb olabilir.
Mesela kollari kasma olayini kapali alan efitiminde daha ilk yarim saatindd vurgularlardi, motora nasil oturacagini da anlatirlardi. 150kmnin neden tehlikeli oldugunu da anlatirlardi.

bilek kontrolü önemli. ön tekerin havalanmaya başlıyorsa ani gaz çeviriyorsun demektir. gazı yedire yedire çevirince iki teker de gayet sağlam basar yere ve en iyi ivmelenmeyi de yakalarsın. zamanla motora alıştıkta gelişecek bir durum. başka bir motora geçince yine alışmanız gerekecek, her motor aynı şekilde tepki vermiyor.

Motosikleti
GSX8S
Daha önce duke 390 sürerken motosikletin kısa aks mesafesi sebebiyle böyle olduğunu düşünüyordum. Gsx8s sınıfına göre aks mesafesi uzun tekerlekleri de görece kalın bu yüzden beklentim yüksekti. Bir de 400 lük scooterlar dahil çeşit çeşit motoru bu hızlarda seyrederken görünce "acaba aynı şeyi yaşayıp sadece riski mi göze alıyorlar yoksa benim sürüşümde yaşanmaması gereken bir istikrarsızlık/bozukluk mu var" diye düşünüyordum.
Yanıtlar için çok teşekkürler, kafam daha netleşti. Tavsiyelerinize de dikkat edicem.

Motosikleti
apec apx7
Burada temel olarak 2 değişken var...

1. Motosikletin teknik sınırları (şase, güç, aerodinami, tasarım, lastikler, vb)
2. Sürücünün teknik sınırları (vücut yapısı, eğitim durumu, deneyim, yetenek, algıları vb.)

Teknik olarak bu iki değişkenin kesiştiği optimum noktada, yukarıdaki sorunuzun yanıtına da ulaşabiliyor olmanız gerek. Böyle yazınca kolay gibi duruyor ama gerçekten zor bir kombinasyon. Eminim forumda çok iyi motosiklet kullandığını düşünenlerin çok azı bu optimum noktaya ulaşıyordur. Ya, var olduğunu sandığı yetenekleri ve bilgisi buna elvermiyordur, yada motosikletinin teknik kapasitesi ile uyumlu bir profil değillerdir. Bizler daha çok, hayatta kalmaya çalışan amatör kullanıcılarız. Bir üst level için gerekli şartların sağlandığı koşullar nadirdir yani.

Benim nacizane önerim, motosikletinizle bütünleşmenizi kolaylaştıracak iyi bir temel eğitimin üzerine, yine ciddi bir yol eğitimi alarak bu optimum noktaya yaklaşmaya çalışmanızdır. Bu kazanımlarınızı sonradan yapacağınız km'lerde zihninize kazırsanız da ne ala. Tabii yine motosikletinizde yol tutuşuna katkıda bulunacak lastik değişimi, amortisör ayarı, gidon ayarı, varsa aerodinamiği bozan eklentileri çıkarmak gibi teknik değişikler de yardımcı olabilir.

Tabii GSX8S'in de sınırları belli. Bir CB750 Hornet kullanıcısı olarak, yüksek hızlarda sizinkine benzer stabilizasyon problemlerini yaşıyorum. Bizimkiler gibi daha çok şehir içi kullanımına yönelik, güçlü ve torklu ancak bir o kadar dik oturuşlu çıplak motosikletlerde yüksek hızlarda bu sıkıntıları yaşamak sürpriz değil zaten. Ne yaparsanız yapın, yüksek hızlarda yol tutuşunun hissedilir derecede azalmasına engel olamıyorsunuz. Sizi döven bir rüzgar da cabası. Bana sorarsanız da, 150 km/h üzeri hızlar bizim makinalar için pek de güvenli değil zaten. Arada gaza gelip deniyoruz tabii ama inanın hiç elzem değil bu hızlar. Şehir içinde vızır vızır gidip, güçlü bir naked motosikletin avantajlarından yararlanmak çok daha keyif verici geliyor bana. Yoksa çevreyoluna çıkıp +200 km/h hızlar denenecek makineler değiller. Bunun için bambaşka alternatifler var.

Güvenli, keyifli, kazasız sürüşler dilerim.
konuda rüzgar görünce sormadan yapamadım, sizler açık yolda özellikle yan rüzgarlar vururken nasıl güvenle sürebiliyrosunuz? ben cumartesi laradan kemere gittim geldim sanki motor sürmüyorum yelkenli tekne idare ediyorum iskele sancak yalpa yapıyorum. rüzgardan korunmak için uzun tur camı taktığımdan beri yolda sanki daha çok geziyor motor. ama bu yan rüzgarlara rastlamadan sürdüğüm olmadı.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Daha önce duke 390 sürerken motosikletin kısa aks mesafesi sebebiyle böyle olduğunu düşünüyordum. Gsx8s sınıfına göre aks mesafesi uzun tekerlekleri de görece kalın bu yüzden beklentim yüksekti. Bir de 400 lük scooterlar dahil çeşit çeşit motoru bu hızlarda seyrederken görünce "acaba aynı şeyi yaşayıp sadece riski mi göze alıyorlar yoksa benim sürüşümde yaşanmaması gereken bir istikrarsızlık/bozukluk mu var" diye düşünüyordum.
Yanıtlar için çok teşekkürler, kafam daha netleşti. Tavsiyelerinize de dikkat edicem.
Valla bende Gsx8s kullanıyorum. Ama bu dediğini yaşamıyorum. Aksine sakız gibi yapışan bir motor. Senin lastiklerinde veya havasında bir problem olabilir mi?

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
konuda rüzgar görünce sormadan yapamadım, sizler açık yolda özellikle yan rüzgarlar vururken nasıl güvenle sürebiliyrosunuz? ben cumartesi laradan kemere gittim geldim sanki motor sürmüyorum yelkenli tekne idare ediyorum iskele sancak yalpa yapıyorum. rüzgardan korunmak için uzun tur camı taktığımdan beri yolda sanki daha çok geziyor motor. ama bu yan rüzgarlara rastlamadan sürdüğüm olmadı.
Ankara koşullarında yanal rüzgarlar Ege, Akdeniz gibi rüzgarı bol coğrafyalara göre problem bile sayılmaz. Burada öyle bir doğal rüzgar problemi yok. Benim bahsettiğim, motosikletin hızıyla beraber karşıdan artarak gelen rüzgar direnci. Hornet veya GSX8S gibi çıplak ama bir o kadar hızlı motosikletlerde kaçınılmaz problem. Hornet'e falan da büyük ön cam takan var ama bana göre hem çok çirkin, hem de naked motorun ruhuna aykırı bir aksesuar.

Ama Ayvalık'ta sürerken, hele bir de sert poyraz varsa, ne sürersen sür adamı beşik gibi sallar. Motosikletin aerodinamiğini bozan çanta, demir, tur camı, vb. aparatlar varsa, rüzgara maruz kalınan alan yüzeyi de arttığından iyice problem oluyor. Size özel bir problem değil yani.

Motosikleti
apec apx7
Ankara koşullarında yanal rüzgarlar Ege, Akdeniz gibi rüzgarı bol coğrafyalara göre problem bile sayılmaz. Burada öyle bir doğal rüzgar problemi yok. Benim bahsettiğim, motosikletin hızıyla beraber karşıdan artarak gelen rüzgar direnci. Hornet veya GSX8S gibi çıplak ama bir o kadar hızlı motosikletlerde kaçınılmaz problem. Hornet'e falan da büyük ön cam takan var ama bana göre hem çok çirkin, hem de naked motorun ruhuna aykırı bir aksesuar.

Ama Ayvalık'ta sürerken, hele bir de sert poyraz varsa, ne sürersen sür adamı beşik gibi sallar. Motosikletin aerodinamiğini bozan çanta, demir, tur camı, vb. aparatlar varsa, rüzgara maruz kalınan alan yüzeyi de arttığından iyice problem oluyor. Size özel bir problem değil yani.
teşekkür ederim, bende söylediklerinizin hiçbiri yok salt scooter ama iyi sallıyor neredeyse şeridin içinde gezdiriyor. bu koşullarda insanlar nasıl uzun yol yapıyor aklım almıyor.

Motosikleti
GSX8S
Valla bende Gsx8s kullanıyorum. Ama bu dediğini yaşamıyorum. Aksine sakız gibi yapışan bir motor. Senin lastiklerinde veya havasında bir problem olabilir mi?
Ara ara kontrol ederim lastiği o yüzden zannetmiyorum ama yine bakarım hocam. Bu motorla henüz 2500 km oldu yukarıda denildiği gibi alışmayla alakalı galiba. Aerodinaminin öneminden bahsedildi. Ben bol giyinirim biraz, etkisi olur mu bilmem ama farklı kıyafetlerle denicem iyice gidona eğilerek. Bir de arka süspansiyonu 7/10 ayarına getirdim. 90 kiloyum. Bu ayarla motosikleti yönlendirmek çok kolaylaştı ve aslında memnunum ama iyi mi sizce? siz kaçta kullanıyorsunuz? Fabrika çıkışı ayarıyla (3/10) 100'ü geçince başlıyordu sallamaya.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Lastiklerin basınçları, suspansiyon ayarları, zincirin doğru gerilmemesi, ön takımdaki ayarsızlık ve sorunlar, janlarda eğrilik vs yoksa; mevcut topcase varlığı ya da arka tarafa fala yük konulması, gidonun fazla sıkı tutulması da ön tarafın stabilitesini bozabilir. İki kişi ile ( ön yükleme ayarı uygun yapıldığı durumda) aynı hissiyat oluşuyor mu? Bir de gidonu sıkı tutmadan gevşekçe kavramayı denemek fark edebilir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

90 kg iseniz süspansiyon ayarını sertleştirmek mantıklı olabilir. Normalde muhtemelen daha düşük kilolu sürücülere göre ayarlanmıştır varsayılan olarak.

Motosikleti
GSX8S
Hiç iki kişi binmedim bunu aldığımdan beri. Gidonu gevşek bırakmayı denedim hata özellikle dikkat ettim o sebepten değildir. Zincir gerginliğine bakayım aldığımdan beri bir defa bakmıştım üztüne bin km geçti en az. Motor yeni olduğu için ön takımda vb. sorun olacağını sanmıyorum zaten o hızlara kadar herşey normal ve dengesi yerinde.
Lastiklerin basınçları, suspansiyon ayarları, zincirin doğru gerilmemesi, ön takımdaki ayarsızlık ve sorunlar, janlarda eğrilik vs yoksa; mevcut topcase varlığı ya da arka tarafa fala yük konulması, gidonun fazla sıkı tutulması da ön tarafın stabilitesini bozabilir. İki kişi ile ( ön yükleme ayarı uygun yapıldığı durumda) aynı hissiyat oluşuyor mu? Bir de gidonu sıkı tutmadan gevşekçe kavramayı denemek fark edebilir.

90 kg iseniz süspansiyon ayarını sertleştirmek mantıklı olabilir. Normalde muhtemelen daha düşük kilolu sürücülere göre ayarlanmıştır varsayılan olarak.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bu tür derinligi olan teknik sorularin, ne sorulacagi ne de saglikli olarak cevaplanabilecegi yer maalesef bu ortam degil.

Doktorunuza mesajla "basim agriyor , hastaligim nedir" sorusunu sormaniz kadar anlamsiz bu durum.

Gercekten destek olmak isterdim ama , ne sizin sürüsünüzü ne de motorunuzu görmeden verilebilecek cevabim yok.

Sevgilerimle

F54

benimde eski 660 ımda ön teker hissi bazen azalıyordu kamp malzemeleri yüklüyken virajda sonra virajlarda hızımı olabildiğince düşürüp sağ sağlim gideceğim yere varmak seçeneğini keşfettim

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
O kadar fazla neden var ki yüksek hızlarda ön tarafta yere basmayı etkileyen. Bir tanesi ya da birden fazlası bu duruma yol açıyor olabilir. Başlıca ilk akla gelenler motosikletin aerodinamisi, amacına uygun kullanılıp kulanılmadığı, rüzgar, yolun kalitesi, lastiklerin durumu, lastik basınçları, ön amortisörün durum, tteker rulmanları, gidon rulmanları ve boşluk durumu, zincir dişli, var ise amortisörlerin rebound ve pre-load ayarları, ön cam, varsa arka ve yan çantalar, sonradan takılan aksesuarlar...

Motosikleti
apec apx7
şöyle sorsam, benim scooter a üniversal tur camı taktım ondan sonra sanki yol tutuş bir nebze zayıfladı. bugün de kontrol amaçlı 40 km/s civarında giderken gidonu bıraktım motor hep sağa yatıyor düz gitmiyor bunun nedeni ne olabilir?

Yarışlardaki POV görüntülerdeki gezmeyi unut, bambaşka bir şeyden bahsediyorsun =)

GSX8S'te nasıl bir gezme hissettin orasını tam çözemedim ben. Baya 200'de falan bana bir gariplik, hafifleme dağılma hissiyatı vermedi. ki ben de 110kg'yum yani hafif falan değilim, dağılsa bende daha çok dağılması lazımdı. lastikte bir problem olmasın?

ama yine de sorduğun şeyin de yanıtı aslında, evet. zamanla pratik yaptıkça bazı hislere alışırsın. bu yüzden artık başlangıç gelişim seviyesinden sonra ilerlemek isteyen bir çok insana toprakta eğitim önerilir. motorun "gezmesi" / "kayması" diye anlatılan şeylere biraz daha alıştırılır zihin, en başta mental rahatlama için. bir de tabii ki usturuplu şekilde, salak gibi bir anda çok fazla kademe artırmadan, bu tip şeyleri deneyimlemekten de zarar gelmez. Tuareg'e topcase takılırken düzlükte 180-185 gibi, virajda 165-175 arası gidon sallanmaya başlıyor. hemen o noktada tutarak gidebiliyorsun

Limitlerinin %25 altında kullan ki o % 25 sigortan olsun.
Hissiyata zamanla alışırsın.

%75'in nerede olduğunu bilmeyen birine göre çok daha güvenlidir bence %85'te süren.
İyi niyetli kaygınızı anlıyorum, ama motosiklet ve "ön his" ile ilgili konuşmak isteyen adama şak o hıza çıkma, yok bunu yapma demesek mi acaba? motosiklet bu hani =)

şöyle sorsam, benim scooter a üniversal tur camı taktım ondan sonra sanki yol tutuş bir nebze zayıfladı. bugün de kontrol amaçlı 40 km/s civarında giderken gidonu bıraktım motor hep sağa yatıyor düz gitmiyor bunun nedeni ne olabilir?
kendin yanıtlamışsın sorunu mesajın ilk cümlesinde =)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar