Anladığım kadarıyla Ni-Mh şarjlı pilleri jel akü yerine kullanmak istiyorsunuz. Aynı ağırlık için daha fazla enerji depolamak istiyorsunuz. Küçük güçlü uygulamalar için gayet uygun. Fakat 3kwh veya 5kwh gibi enerjileri depolamak istediğinizde hücre sayısı birden üç basamaklı hanelere ulaşıyor. Yaşadığım bir olayı anlatayım 1Kwh gücünde lipo batarya yerine Ni-Mh nikel metal hidrit batarya kullanmak istedik. Sadece pil satan dükkanlarla görüştük alcağımız sayı fazla olduğundan bayağı pazarlık yaptık. Sözde bilgili pilci abilerimizden biri ısrarla varta markasını tavsiye ettiler. Mesela gp veya varta veya panasonic kataloğuna sadık kalacak sekilde pil performansı gösterir bunları biliyorduk. Çünkü diğer markalar güven vermiyor ve satın alınan 10 pilden 2 si kesinlikle üzerinde yazan akım değerini veremiyordu bizzat test ettim. Adama uzun uzun anlattık ve pillerin "C" değerleri üzerinde tartıştık. Bu "C" değerleri pilin üzerinde yazan akım kapasitesinin kaç katına kadar akım verebilceğini belirten grafiktir. Kağıt üzerinde okadar yük kaldırırmı kaldırmazmı hesap yaptık. Özellikle adama dedim hücrelerin bağlantıları kusursuz olmalı ufak bi lehim hatası köprünün kopmasına neden olabilir pik akımlar çekicez gerekirse. Mesela kokam markasının lipo 4ah lik hücresi anlık 144A dahi verebiliyor sadece milisaniye uzunluğunda bir süre için. Pilci abimiz hallederiz dedi güvendik parayı verdik başta varta marka pilin ihtalatçıda olmadığını yerine panasonic markasının ürününü kullanacağını söyledi. Fakat elimize ulaşan pil grubunda marka dahi yazmıyordu ve rezalet bi performansa sahipti.
Şunu kesinlikle sana söylemeliyim ni-mh bataryalar ulaşımda vasıtalarının karakteristiğine uymuyor ve anlık akım veremiyorlar. Hızlı şarjda olmuyorlar ve çok sayıda paralel hücre kullanırsan pil içinde çevre akımlarına yol açıyorsun ve pil ömrü hücre ömrünün yarısı bile olmuyor. Çünkü her hücre aynı performansı vermiyor. Küçük güçler için tavsiye ederim ama asla kw mertebesinde kullanılacak bataryalar değil. Biz oturduk bu işi hesapla kitapla yaptık bütün verilerimiz sayısal değerlere dayanarak hesaplandı. Marka çok önemli diyorum. Bizimle aynı sorunu yaşayan toyota hibrit araç kullanıcılarıda var. Onlarda ni-mh kullandı 10 yıl ömür verilen piller 3 senede harap oldu. Kimisi garantiden değişti daha 2.yılında. Büyük güçlü uygulamalarda ya jel akü yada lipo diyorum ağzımız yandı seninde yanmasını istemem. Pilciler hücreler hakkında bizden daha çok bilgiye sahip olabilirler fakat iş büyük olunca dediklerine aldanma. Bence jel akü kullan hiç girişme o işlere köprüleri yapan adam bu konuda usta değilse zaten vay haline. Atan tutan çok ama 5kw ani akımlara dayanabilen pil yapmaya gelince tırtlar zaten ni-mh pil kağıt üstünde karşılıyor o değerleri.
Şunu kesinlikle sana söylemeliyim ni-mh bataryalar ulaşımda vasıtalarının karakteristiğine uymuyor ve anlık akım veremiyorlar. Hızlı şarjda olmuyorlar ve çok sayıda paralel hücre kullanırsan pil içinde çevre akımlarına yol açıyorsun ve pil ömrü hücre ömrünün yarısı bile olmuyor. Çünkü her hücre aynı performansı vermiyor. Küçük güçler için tavsiye ederim ama asla kw mertebesinde kullanılacak bataryalar değil. Biz oturduk bu işi hesapla kitapla yaptık bütün verilerimiz sayısal değerlere dayanarak hesaplandı. Marka çok önemli diyorum. Bizimle aynı sorunu yaşayan toyota hibrit araç kullanıcılarıda var. Onlarda ni-mh kullandı 10 yıl ömür verilen piller 3 senede harap oldu. Kimisi garantiden değişti daha 2.yılında. Büyük güçlü uygulamalarda ya jel akü yada lipo diyorum ağzımız yandı seninde yanmasını istemem. Pilciler hücreler hakkında bizden daha çok bilgiye sahip olabilirler fakat iş büyük olunca dediklerine aldanma. Bence jel akü kullan hiç girişme o işlere köprüleri yapan adam bu konuda usta değilse zaten vay haline. Atan tutan çok ama 5kw ani akımlara dayanabilen pil yapmaya gelince tırtlar zaten ni-mh pil kağıt üstünde karşılıyor o değerleri.