Yokuş yukarı durma kalkma vitesler ve vites düşürme

Motosikleti
Bajaj Pulsar F250
Her gün antrenman yapıyorum motorla birkaç sorum olacak.
1) Yokuş yukarı bir yola girdiniz vites düşürmeye de vaktiniz olmadı 2.3. veya daha yüksek viteste durdunuz ayağınız arka frende ama arka freni bırakmadan vites düşüremiyorsunuz ve bıraktığınızda da kayıyor ne yaparsınız?
2) Emin olmamakla birlikte doğru vites düşüremediğimi düşünüyorum yavaşlıyorum gazı kesip debriyaj vites kombosuyla vitesi düşürüyorum genelde hafif öne yığılmayla doğru yaptığımı düşünüyorum ama bazen cazırtı gibi bir ses çıkıp öne yığılma daha fazla oluyor neyi yanlış yapıyorum devri beklemiyorum sanırım?

Son düzenleme:
1) Yokuş yukarı bir yola girdiniz vites düşürmeye de vaktiniz olmadı 2.3. veya daha yüksek vitestesiniz durdunuz ayağınız arka frende ama arka frene bırakmadan vites düşüremiyorsunuz ve bıraktığınızda da kayıyor ne yaparsınız.
2) Emin olmamakla birlikte doğru vites düşüremediğimi düşünüyorum yavaşlıyorum gazı kesip debriyaj vites kombosuyla vitesi düşürüyorum genelde hafif öne yığılmayla doğru yaptığımı düşünüyorum ama bazen cazırtı gibi bir ses çıkıp öne yığılma daha fazla oluyor neyi yanlış yapıyorum devri beklemiyorum sanırım?
1- aynı durumu bi kere yaşadım, çok seri şekilde ayağım arka frendeyken sol ayağımla da vitesi düşürdüm ilk 2ye, ama 2den 1'e düşmüyordu debriyajı hafifçe bırakıp tam kavrama noktasında tekrar sıkmam gerekiyordu, o zaman ön freni sıkıp 1e düşürdüm sonra devam, evet azcık kaydı ama yokuşta kenara yapışmıştım kaysam da arkadaki arabayı es geçecektim.
2- altın elbiseli adamın vites düşürme videosunu tavsiye ederim, ben oradan öğrendim, uygulamam da şudur: gaz bırakılır, 2 parmak ön frende progresif şekilde sıkılıp yavaşlanırken debriyajı çekip vitesi düşürmeden 0.2 saniye önce falan hafif gaz verilir. yani aslında bu gaz vermeyi ne zaman yapıyorum tam bilmiyorum bi süre sonra alışıyorsun. heel and toe mantığı gibi sanırsam bu.

ama grupta benden çokça kmleri olanlar ve eğitmenler size daha doğrusunu söyleyecektir, ben yaptıklarımı paylaştım doğrusu budur demiyorum :DDD ytd!!! yokuşta kaymayan motor yapın lan eyyy japon mühendisler!!!!!

Son düzenleme:
Motosikleti
Musatti Kai-Zen(di)
Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.
Yokuş yukarı her zaman ihtiyaçtan 1 vites aşağıdan ilerle. Devir yüksek kalsın.
Oldu da yokuşta kaldın: Önce vitesi düşür, sonra gaz ile devir yükselt yavaşça debriyajı bırakırken harekete geçtiğinde frenleri serbest bırak. En temiz bu olur. Ben bunu yapıyorum. Başkaları farklı bir sistem uygulayabilir. Sen kendine makineyi yormayacak bir yöntem bulabilirsin.

Yokuşun yönüne ve eğimine göre farklı frene de geçebilirsin. Ön arka kombine olmak iyidir.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
1- Ön freni sıkıp arkayı bırakıp vitesimi düzeltip yine tam tersi frenleri transfer ederek kalkarım. (Bir defa başıma geldi, yine olsa yine aynını yaparım pişman değilim :) )
2- Vites düşürmenin el alışkanlığı ile pürüzsüz hale geleceği kanısındayım, ilk kullanmaya başladığımda sarsıntılı oluyordu, ama her hassas konuda olduğu gibi o konuda da doğru noktayı tecrübe ile bulabiliyorsun. Şimdi çok daha rahat bir nevi kas hafızası gibi..

Ustalar iyisini bilir yardımcı olacaklardır, benim fikrim bu şekilde..

Motosikleti
cbf 150
Gardaş bazen yokuşta öyle bi pozisyonda kalıyorum ki, sanki çölün ortasında ayağı yanmasın diye tek ayak üstünde zıplayan kertenkele gibiyim. Sağ ayak arka frende, sol ayak havada vites arıyor, motor da diyor ki ‘hadi bakalım kahraman, bakalım nasıl çıkıcaz bu işin içinden.’ Vites düşürmeye çalışırken kendi kendime survival belgeseli çekiyorum resmen

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Yokuş yukarı motoru durdurduğunuzda ağırlık arka tarafa transfer olacağından, ön freni sıksanız dahi motor arkaya kayacaktır. Bu durumda ilk aşamada motosiklet arka fren ile durdurulur.

Peki ama motoru 2. veya daha üst viteste durdurdum, ne yapacağım?

Motoru yokuş yukarı arka fren ile sabitledikten sonra, ön freni sıkıp ayağınızı arka frenden çekerseniz motor bir süre sabit kalacaktır. Bu süre zarfında motoru sağ ayakla tutup, sol ayağınızla vitesi 1'e getireceksiniz ve yeniden sağ ayağınızla motoru sabitleyeceksiniz.

Vites düşürürken yığılma yaşıyorsanız, muhtemelen yanlış devirde vites düşürüyorsunuz. Bu durumda vites düşürdükten sonra debriyajı yavaşça bırakırken, hafifçe gaz vereceksiniz.

Motosikleti
Bajaj Pulsar F250
Gardaş bazen yokuşta öyle bi pozisyonda kalıyorum ki, sanki çölün ortasında ayağı yanmasın diye tek ayak üstünde zıplayan kertenkele gibiyim. Sağ ayak arka frende, sol ayak havada vites arıyor, motor da diyor ki ‘hadi bakalım kahraman, bakalım nasıl çıkıcaz bu işin içinden.’ Vites düşürmeye çalışırken kendi kendime survival belgeseli çekiyorum resmen
Aynı :D biraz önce sırf denemek için 3. viteste orta eğimli bir yokuşta durdum akla karayı seçtim bir vitese bir frene basıyorum ama bir şekilde yatırmadan çıkabildim :D

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
Yokuş yukarı motoru durdurduğunuzda ağırlık merkezi arkada olacağından, ön freni sıksanız dahi motor arkaya kayacaktır.
Çok doğru, hele ki yüklü ve artçılı iseniz. Ayriyeten (benim durumumda) siz tüysiklet artçınız da birazcık tombikse :) tadından yenmez bir hâl alıyor. O dakikadan sonra motosiklet ufak ufak geri kayarken vitesi bire geçirip kavrama yeteneğinize kalmış bir durum. Allah yardımcınız olsun.

Motosikleti
D400
Ya videolarda hep ön freni sıkmayın kaydırır falan diyordu onları dinleyip çıktım yola denemek için de dediğim şeyi yaptım ayaklarımı sağa sola koya koya zar zor yatmadan kalkabildim :D

annemin evi yokuşta; her gittiğimde yokuşta durmak zorunda kalıyorum.

Agırlık merkezinin kayması vs. gibi sebeplerle esas agırlık arkaya gider doğrudur; ancak ağırlığınızı öne vererek ön freni sıkıp vites kısmını halledebilirsiniz.

ns200 ve d400 'de ön fren ile yokuşta çok rahat durabiliyorum. Ağırlık merkezine göre bu değişebilir tabi ki ancak "önü sıkarsan düşersin" gibi net bir durum yok, konumlanma, oturuş pozisyonun, eğim vs. çok etken var.

abartacak birşey yok, ön freni sık hızlıca geçişini yap arkaya geri dön :D

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
1) Yokuş yukarı bir yola girdiniz vites düşürmeye de vaktiniz olmadı 2.3. veya daha yüksek viteste durdunuz ayağınız arka frende ama arka freni bırakmadan vites düşüremiyorsunuz ve bıraktığınızda da kayıyor ne yaparsınız?
Selamlar,

1. Kendimden örnek vereyim, yokuş yukarı çıkarken gazı asla tam kapatmam. Sürekli destek gazını veririm. Eğer gaz açmama rağmen devir de düşüyorsa hızlıca gaz koluna kick(ufak gaz açma hareketi) vererek vites düşerim. Burada önemli husus 2-1 arasında gerçekten vites pedalına aşağı yönlü iyi basmak. Kırmak için değil ama bir tık arada kalabileceği için pedalın dibini hissederek(GS'ci tabiriyle kemikli) basmak gerekiyor. Birçok motosiklette durum böyle bu arada. Arada boşa geçerse artık durmak, devir-debriyaj ayarlamak ve gazla destekleyerek kalkmak lazım. Burada da el ön frende, sağ ayak yerde, vitesler ayarlanıp 1'e alınır; sonra vites ayağın yere konulur ve sağ ayak arka frene tam basılır. Ön fren artık basılmaz ve gaz ağır ağır açılıp debriyaj ve arka fren ufak ufak bırakılır. Hareket ve denge sağlanınca sürüş oturuşu sağlanıp viraja yatılır, dirsek değdirilir.

2. Düşük devirde vites düşürüyorsun demek, motor 1500 rpm de dönmeye çalışıyor, senin tekerin ise 2000 devirlik dönüyor. Bu sebeple motor devirlenmeden debriyajı bırakınca 500 devirlik frenleme etkisi yaratıyor demek.( Aşırı basit ve anlaşılır diye bu örneği veriyorum.)
Vitesi düşürmeden evvel fazladan 1-1.5K devir arttırarak ve debriyajı bir tık daha tutarak bırakarak (0.5 sn belki) pürüzsüz vites düşürebiliyorsun. Bir başka çözümde yokuştan kaldırırken ki gibi gazla destekleyerek debriyajı "YAVAŞÇA" bırakmak. Hızlı bırakırsan tekere kalkarsın :).

İyi çalışmalar, antreman yapmak gerekiyor.

Motosikleti
Bajaj Pulsar F250
Selamlar,

1. Kendimden örnek vereyim, yokuş yukarı çıkarken gazı asla tam kapatmam. Sürekli destek gazını veririm. Eğer gaz açmama rağmen devir de düşüyorsa hızlıca gaz koluna kick(ufak gaz açma hareketi) vererek vites düşerim. Burada önemli husus 2-1 arasında gerçekten vites pedalına aşağı yönlü iyi basmak. Kırmak için değil ama bir tık arada kalabileceği için pedalın dibini hissederek(GS'ci tabiriyle kemikli) basmak gerekiyor. Birçok motosiklette durum böyle bu arada. Arada boşa geçerse artık durmak, devir-debriyaj ayarlamak ve gazla destekleyerek kalkmak lazım. Burada da el ön frende, sağ ayak yerde, vitesler ayarlanıp 1'e alınır; sonra vites ayağın yere konulur ve sağ ayak arka frene tam basılır. Ön fren artık basılmaz ve gaz ağır ağır açılıp debriyaj ve arka fren ufak ufak bırakılır. Hareket ve denge sağlanınca sürüş oturuşu sağlanıp viraja yatılır, dirsek değdirilir.

2. Düşük devirde vites düşürüyorsun demek, motor 1500 rpm de dönmeye çalışıyor, senin tekerin ise 2000 devirlik dönüyor. Bu sebeple motor devirlenmeden debriyajı bırakınca 500 devirlik frenleme etkisi yaratıyor demek.( Aşırı basit ve anlaşılır diye bu örneği veriyorum.)
Vitesi düşürmeden evvel fazladan 1-1.5K devir arttırarak ve debriyajı bir tık daha tutarak bırakarak (0.5 sn belki) pürüzsüz vites düşürebiliyorsun. Bir başka çözümde yokuştan kaldırırken ki gibi gazla destekleyerek debriyajı "YAVAŞÇA" bırakmak. Hızlı bırakırsan tekere kalkarsın :).

İyi çalışmalar, antreman yapmak gerekiyor.
Anladım hatam debriyajı sert bırakmam muhtemelen

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar