Yıkama sonrası zincir yağlamak

Motosikleti
Voge 250RR
Merhabalar kısa bir süredir aklıma takılan bir şey var motor sıcakken yıkanmaz zincir soğukken yağlanmaz ise bu iki olayı nasıl bir arada yapıyorsunuz? Motoru yıkayıp temizledikten sonra doğal olarak zincire de su geleceği için tekrar yağlamak gerekiyor fakat zincir soğukken yağ tam olarak yapışmaz diyenler var kaldı ki öyle olmasa bile örnek veriyorum petrolde yıkadın motoru sonrasında zinciri yagladim birçok yerde akşamdan yağlayıp sabah kullanmak öneriliyor tam yapışması için, petrolde bırakacak halimiz yok motoru yikadiktan sonra eve zincir o şekil yagsizken mi gidiyoruz mesafe azsa zincire zarar gelmiyor mu çok kısa sürdüğümüz için?

düzgün bir yağ kullanırsanız sıcak soğuk fark etmez, her türlü yağlanır o zincir.

Motosikleti
Voge 250RR
kim diyor zincir soğukken yağlanmaz diye?
Birçok yerde sıcakken yağlanması öneriliyor ben öyle okudum ayrıca yine birçok kişi bu forumda da daha önce açılmış konularda diyor ki akşamdan yağlayıp bırakın ertesi gün kullanın. Ben de bu iki şeyin petrolde motoru yıkadıktan sonra nasıl gerçekleştirileceğini sordum merakınızı çeken tek şeyin "kim diyor zincir soğukken yağlanmaz diye?" olması da bir hayli garip ☺️

Motosikleti
cbf 150
Zinciri piskken yağlanazsın sadece ama ğstün kirlensin istemşyorsan sürüşten önce yağlama sonra yağla. Ama sende sith lordu “bmw gs” vibeları alıyorum. Gs ci olucak çocuk zincir yağlamasından belli olurmuş

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
"Zincir soğukken yağ tutunmaz" denen durum bence dişli yağı gibi sıvı yağ sürenler için geçerli, günümüzde kullanılan sprey formdaki modern yağların tutunması için zincirin sıcak ya da soğuk olmasının bir önemi yok. Yağlama öncesi zincirin illa sıcak olması sizin için önemliyse de motor orta sehpa ya da paddock stand ile yerden kesildiğinde motoru çalıştırıp 1. vitese alıp 1-2 dk zincirin dönmesini sağlayıp motoru stop etmeniz de iş görür. Güvenliğiniz gereği de arka teker dönerken hiç bir şekilde elinizi ya da herhangi bir aleti zincir, teker vs yanına yaklaştırmayın.

Zincirin sıcak olmasının nedeni yağın tutunması değil tersine tutunmaması için yani yağ sıcak zincirin üzerinde hareket edip oringlere ulaşsın diye , yıkamacıdan çıkıp eve gelince sıcak zincirine yağını sık bırak , zincirede yakından basınçlı su tutma oringleri parçalarsın zincir çöp olur , hatta motosikletin hiç bir yerine yakından basınç uygulama , yumuşak kıllı fırçayla bol köpükle yıka uzaktan su tut durula..

Birçok yerde sıcakken yağlanması öneriliyor ben öyle okudum ayrıca yine birçok kişi bu forumda da daha önce açılmış konularda diyor ki akşamdan yağlayıp bırakın ertesi gün kullanın. Ben de bu iki şeyin petrolde motoru yıkadıktan sonra nasıl gerçekleştirileceğini sordum merakınızı çeken tek şeyin "kim diyor zincir soğukken yağlanmaz diye?" olması da bir hayli garip ☺️

"kim diyor ..." kalıbı, öyle bi şey yok, aslı-astarı yok anlamına geliyor. sana bunu kimin söylediğini öğrenme amaçlı bi soru değil; bana ne kim dediyse? belli ki hıyarın teki böyle bi şey söylediğine göre.

bilmiyorsun, atar-gider yapıp ukalalık yapma bari.

Normalde zinciri sprey zincir yağı ile yaglayinca motoru yikasan bile gelen su o yağı cözmez ki.
Sıcak motör yikanmaz ama soğuk su ile yikanmaz. Blok çatlama riski olur.gerci yıkamada basınçlı su her türlü tehlikeli. En iyisi normal hortumla motor sogukken yıkamak

Kaliteli bi zincir yağını sökecek su veya köpük yok. Zincire basınçlı suyu tutmak da zaten oring sevmiyorum demek gibi. Motoru yıkayın işinizi gücünüzü halledin evinize gidin, 5 dakka zinciri yağlayıp bırakın yarın kullanmaya başlayın. Çok uğraştıracak bi durum yok aslında.

Motosikleti
cbf 150
Akıl tutulmasımı yaşıyorsunuz arkadaşlar, motorlar 120 yıldır bizlerle. İlk günden itibaren zincirli bu meretler. Heleki bisitlerler 200 yıl oldu belkide. onlarda zincirli.

Zinciriniz acayip kirliyse, elın elinize sabunlu bezi iyice temizleyin, varsa çamur kullanın eski bir fırça. temizlendikten sonra kuru bir bezle iyice kurutun sonrada yağlayın. abartmadan yağlayın ufacık sıkmanız bile yeter. yeni nesil yağlar suya dayanıklı 800km menzilleri var kutu üstünde yazan. Ama yarısına bile uysanız size yeter.

Ne çok kafa ütülediniz.

Motosikleti
Voge 250RR
"kim diyor ..." kalıbı, öyle bi şey yok, aslı-astarı yok anlamına geliyor. sana bunu kimin söylediğini öğrenme amaçlı bi soru değil; bana ne kim dediyse? belli ki hıyarın teki böyle bi şey söylediğine göre.

bilmiyorsun, atar-gider yapıp ukalalık yapma bari.
Ben bildiğimi iddaa etmiyorum bu konuyu acmamin sebebi zaten doğrusunu bilmiyor olmam ve sizlerin tecrübelerinden bilgilerinden kendime bir seyler katmak istiyor olmam. Sen en iyisini biliyorsun, sensin. Sayfayı kaydırıp başka abilerimin mesajlarına bak bakalım ne üslupla yazmışlar bir şeyler öğretmek istemişler bilgilerini aktarmak için zahmet göstermişler. Çok bilmişlik yapmak yerine kucuklerinize doğru bildiğiniz şeyleri aktarmaya çalışırsanız gördüğünüz şey "ukalalık" değil "saygı" olur. Hıyarın teki dediğiniz de bir şeyler ogrenmek isteyen biri olarak bu sorumu internete yazarsanız zaten soğuk yaglanmamasini öneren birçok yer göreceksiniz, siz siz olun yine de kendi dogrunuzdan şüphe etmeyin en iyisini siz biliyorsunuz, en iyileri de sizinle olsun. Tekerinize taş değmesin hocam ben başkalarının bilgilerini kendi bunyeme aldım zaten

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Değerli kardeşim tur sonrası benzinliğe çekip motoru yıkamak gözümüze bazen çok kolay görünüyor ama motor sıcakken yıkanmaması konusu zaten bu işleri en bilmeyen adamın bile bildiği bir şeydir. İkincisi benzinliklerdeki dandik köpük içerdiği kostik nedeniyle motosikletimizin blok dahil tüm metal ya da boyalı plastik aksamlarında çıkmayacak beyazımsı renk atmalarına sebep olacaktır. Kaldı ki o 2 dk.lık su süresi sırasında etkinlik temizlik için yağmur etkisi yapmayı beceremeyeceğimiz için suyun tazyiği motorun sensörler gibi elektronik sisteminde tahribat yaratacaktır, belki de çalıştırmayacaktır. Bu nedenle ben benzincide motor yıkamanızı tavsiye etmem. zincir için de sıcak soğuk fark etmez, önce gazyağı gibi bir maddeyle temizleyin, ardından motoru yıkamanızın ardında zinciri kuru bir bezle iyice kurulayın, sonrasında da sprey yağ kullanarak yağlayın.

Zincir temizliğini mazot, gaz yağı gibi çözücülerle yapmayıp dişli yağıyla yapmak da bir yönetimdir, zinciriniz için hiç temizleme yapmayıp ara ara dişli yağı damlatmak da ayrı bir yöntemdir. Bunları deneme yanılma yöntemiyle kendiniz belirleyip kararınızı vereceksiniz.

Motosikleti
Voge 250RR
Değerli kardeşim tur sonrası benzinliğe çekip motoru yıkamak gözümüze bazen çok kolay görünüyor ama motor sıcakken yıkanmaması konusu zaten bu işleri en bilmeyen adamın bile bildiği bir şeydir. İkincisi benzinliklerdeki dandik köpük içerdiği kostik nedeniyle motosikletimizin blok dahil tüm metal ya da boyalı plastik aksamlarında çıkmayacak beyazımsı renk atmalarına sebep olacaktır. Kaldı ki o 2 dk.lık su süresi sırasında etkinlik temizlik için yağmur etkisi yapmayı beceremeyeceğimiz için suyun tazyiği motorun sensörler gibi elektronik sisteminde tahribat yaratacaktır, belki de çalıştırmayacaktır. Bu nedenle ben benzincide motor yıkamanızı tavsiye etmem. zincir için de sıcak soğuk fark etmez, önce gazyağı gibi bir maddeyle temizleyin, ardından motoru yıkamanızın ardında zinciri kuru bir bezle iyice kurulayın, sonrasında da sprey yağ kullanarak yağlayın.

Zincir temizliğini mazot, gaz yağı gibi çözücülerle yapmayıp dişli yağıyla yapmak da bir yönetimdir, zinciriniz için hiç temizleme yapmayıp ara ara dişli yağı damlatmak da ayrı bir yöntemdir. Bunları deneme yanılma yöntemiyle kendiniz belirleyip kararınızı vereceksiniz.
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim ben motorumu zaten bu petrolde zincire su gelmesi mevzusu yüzünden evde mikrofiber bez ve motosiklet şampuanı ile temizliyorum. Normalde petrolde temizlerdim çünkü dediğiniz gibi çok kolay görünüyor ama bu zincirimin yağsız kalması mevzusu yüzünden pek aklım yatmamıştı, siz dedikten sonra da zaten evin önünde temizlemeye devam edeceğim. Dediğiniz gibi zinciri motul c1 ile temizleyip bez ile güzelce silip zincir sıfır rengini aldıktan sonra c4 ile yağlıyorum. İnternette zincir yağını akşamdan yağlayıp ertesi gün bırakmazsanız yağ sağa sola sıçrar, zincir soğukken yağlanmaz gibi yorumlar gördüğüm için konu açıp bilgilerinizi edinmek istemiştim çok teşekkür ederim aklımda soru işareti kalmadı.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim ben motorumu zaten bu petrolde zincire su gelmesi mevzusu yüzünden evde mikrofiber bez ve motosiklet şampuanı ile temizliyorum. Normalde petrolde temizlerdim çünkü dediğiniz gibi çok kolay görünüyor ama bu zincirimin yağsız kalması mevzusu yüzünden pek aklım yatmamıştı, siz dedikten sonra da zaten evin önünde temizlemeye devam edeceğim. Dediğiniz gibi zinciri motul c1 ile temizleyip bez ile güzelce silip zincir sıfır rengini aldıktan sonra c4 ile yağlıyorum. İnternette zincir yağını akşamdan yağlayıp ertesi gün bırakmazsanız yağ sağa sola sıçrar, zincir soğukken yağlanmaz gibi yorumlar gördüğüm için konu açıp bilgilerinizi edinmek istemiştim çok teşekkür ederim aklımda soru işareti kalmadı.
Ben turdan eve dönünce motoru parkedip kilitleyip bırakıyorum, yağlamak 2-3 hafta sonra tekrar tura çıkacağım zaman aklıma geliyor, en son yağladığımın üzerinden 300-400km geçmişse üşeniyorum bir 300km daha yol yapıyorum, üşenmediysem de sprey yağı zincire iç tarafından bir tur sıkıyorum yola çıkıyorum. Motul C1 zincir temizleyici almıştım geçen yaz bir kere zincir temizleyici ve fırça ile temizlik yaptım sonra ona da gerek duymadım, bu yaz da belki iki kere yaparım.
Çok abartmayın yani, her şekilde zincir-dişli 20bin km'de ömrü bitiyor, benim kullanımla bu 3 yıl demek, 3 yılda bir zincir dişli değiştireceğim zaten.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar