Sabahtan beri peyderpey geziniyorum forumda da gözüme takılıp takılıp duruyor bu konunun başlığı, kendi kendime düşünüyorum "Ulen bizim memlekette motor üretiliyor mu ?" diye, malum olay Yerli üreticilerin isteği üzerine cereyan ediyor ya. Şuna bi kere kafadan Yerli Montajcılar demek gerek, hangi parçası yerli malıymış, montaj yaptıkları banttan tutunda vidalarını sıktıkları tornavidalara kadar tamamı ithaldir çin değilse de mutlaka başka bir ülke yapımıdır.
Çin gibi bir ülkenin fiyatlarıyla başetmek kolay değil orasını anladık, bizim burada 3000YTL verip bindiğimiz motorların fabrika çıkış fiyatları 500$ altında zaten. Ama yerli üretim yok, dolayısıyla mağdur olan haklı kurumda yok, o da ithal ediyor bu da ithal ediyor. Tekstil sektöründeki çin malı önlemine kimse birşey dedi mi, demedi adamlar haklı çünki iğnesinden ipliğine kumaşına kadar üretebiliyoruz ammaaa konu motora geldimi ık gık eehm şey falan gibisinden sesler çıkıyor.
Türkiyede motosiklet üretmek için ne eksik, mühendismi yok teknolojimi yok pazar desen ahanda sana pazar hemde giderek büyüyen bir pazar. Sık biraz dişini yatır paranı efendi gibi, dök bakalım şöyle bi çift silindir 500cc motor, hadi 50-60hp güçten de vazgeçtim 35-40hp yeter bize şimdilik, çektir şaseni çelik mi istersin alüminyumdan mı yaparsın freninden tekerine kadar motor gibi bir motor yap bakalım kimse gidip çin malı alıyormu. Ondan sonra çin mallarına haksız rekabetten dolayı istediğin tedbiri koydurursun, bırak karşı çıkmayı herkes alkışlar bile.