Geçen perşembe daha bulunduğum ilden başka bir ilde 2. el motosiklet aldım.
Notere gidiyorsunuz, alışverişiniz tamam mı diye soruyor? Tamam diyorsunuz, parayı aldım verdim muhabbeti.. imza attırıyor... Burası 180 lira...
Sonra alıcıya plaka değişecek mi diye soruyor. Değişecekse plakayı sökün gelin diyor. Söküp geliyorsunuz. Size şoförler odasına hitaben plaka basma talebi kağıdı veriyor noter onaylı. Bu kağıtla beraber şoförler odasına gidiyorsunuz, hemen aynı ildeki, ve sıraya göre 5-10 dk içinde plakanızı bastırıyorsunuz. Şoförler odasına plaka bastırmak 25 TL.
Noter size tek yaprak ruhsat veriyor. Başkaca emniyete falan gitmenize gerek yok. Plaka çıkartmak için bulunduğunuz şehre dönmenize de gerek yok. İstanbulda alacağınıza göre İstanbuldaki şoförler odası neredeyse bakıp bulmanızda fayda var şimdiden.
Son olarak, telefonla sigortacınızı da arıyorsunuz, ruhsatı aldıktan sonra noterden. Ruhsattaki bilgiler doğrultusunda sigortacınız motosikletinizin zorunlu trafik sigortasını kesiyor. Yola çıkacağınıza göre bunu da yola çıkmadan yaptırmanızda fayda var. Yolda polis falan sorar diye whatsapptan kesilen zorunlu trafik sigortası poliçesinin görüntüsünü size yolluyor... çevirirlerse, bunu gösterirsiniz.
Böylece, daha izmire geri gelmeden, hatta istanbuldan yola çıkmadan, evrak, plaka, sigorta vs, her türlü işlemi yapmış bitirmiş oluyorsunuz. Başkaca bir işiniz kalmamış oluyor... Emniyet ise zaten bu işlere bakmıyor artık, işler tamamen noterde bitiyor. Baya kolaylaştırmışlar.
Velhasıl, masraflar 180+25 Tl = 205 TL + sigorta, ki benimki 350 TL tutmuştu, eder 555 TL ...
Güvenli sürüşler...
Not: Ekipmanınızı yanınızda götürmeyi unutmayın... Ben Manavgat sıcağında elde kask, mont ile dolaştım, herkes tshirtle, shortla sokakta dolaşırken... Sorun değil, koça boynuzu yük olmaz