Yeni motosiklet alırken dikkat etmem gereken şeyler?

iyi günler arkadaşlar cbr 125 almayı düşünüyorum
1.şimdi gittim diyelim honda bayisine benim motoru hıç sorunsuz(plaka vs.) gibi bir şekilde almam için ne yapmam gerekiyor (örnek olarak kaporo ver onlar hazırlasın plakasını vs şeylerini ondan sonramı vereyim tamamını paranın )
2. 1 deki işlemler hallolduktan sonra ne kadar zaman vergi vs sorunuyla karşılaşmam
3.ekipman olarak eldiven kask neoplan boğazlık mont almayı düşünüyorum başka bir şeye gerek varmı
4.cbrde file eldiven gibi şeyleri koyacagımız yer varmıdır bir arkadaşımın sctr ında oturdugun yerin altında cuzdan gibi şeyleri koymak için ufak biryer vardı cbr de varmıdır böyle biryer
5.sıfır motor alınca ilk 1000 km de motorun aaçısından 80 den fazla gitme gibi seyler varmıdır
6.aylık haftalık günlük gibi bakımlar varmı zinciri yağla vs vs. ne kadar zamanda zincirin yağlanması gerekir
7.normal bir kullanıcının yapabileceği kolay bakımlar nelerdir
8.benzin nasıl konulur araca(mobilettte gormustum yağla karışık falan koyuyorlardı o türdenmi ölçüleri nelerdir)
9.garajımda saklamayı düşünüyorum ne yapmam gerekir

motor alırken dikkat etmem gereken başka neler vardır tavsiye ederseniz sevinirim

şimdiden sorularımı cevapladığınız için teşekkürler

teşekkürler hocam fakat ben izmirliyim ve ikinci el düşünmüyorum

hoşgeldin bjkli
motoru satın aldıktan sonra muayene 3 yıl geçerli sonraki muayeneler 2yılda 1 sigorta 1 yıl ve ayrıca yıllık vergisi 2 parça olarak 37-37 lira sanırsam ödeniyor
çeşitli file çanta vb şeyler tabi ki takabilirsin mevcut
cbr ın arka oturağın altına ufak tefek şeyler koyabilirsin ama bayağı sınırlı en fazla yarım litre su şişesi sığar evrak cüzdan konur ancak
rodaj sırasında gazın 4 te 1 ini ilk 500km de geçme sonra gazın yarısını geçme gibi şeyler kullanım kitapçığında yazar oradan bakarsın artık
cbr125 4 zamanlı olduğu için sen mobilet çilerin benzininden koymayacaksın oto ların dolum yerlerinden kurşunsuz 95-97 yada süper benzin koydurabilirsin
garajda saklamayı düşünüyorsan mutlaka garajın kapısını kitlemen gerekir:)

neyse bol bol okursun artık siteden şimdi ne yazsak pek fazla işe yaramaz
aldıktan sonra bakarız gerisine artık

aboooooooowwwww :bounce: o ne ya amma soru sormuşsun kardeşim sen ya...
merak etme bunlar ufak şeyler. zamanla alışırsın:mrgreen:

1. onların kendi anlaştıkları takipçileri vardır. parayı verirsin sadece trafiğe imza atar gelirsin.
2. 3 sene sonra vize alıcaksın. o zamana kadar 6 ayda bir vergisi var. vize zamanı geldiğinde toplu ödersin. 6 ayda bir ödücem dersen 30 tl civarı olması lazım.
3. ek olarak dizlik alabilirsin.
4. oturduğun koltuğun altında bi yer vardır ama orayı kullanmazsın sanırım. bu soruya cbr kullanan arkadaşlar daha iyi cevaplar.
5. buna rodaj diyoruz. bununla ilgili olarak motoru aldığında kullanım kılavuzunda bile uyarı yazısı vardır. ilk 1000 kmde motoru zorlamazsın..
6. zincirin rengi zamanla değişim gösterir bi tane fısfıs yağ alırsın. iki haftada bir fıslatırsan sorun yaşamazsın.
7. yağ değiştirebilirsin.fren ayarlarını yapabilirsin.
8. yağ ve benzin ayrı ayrı yerlere konuluyor. yağı bakımda değiştirirsin yada 1000 -1500 kmde bir, benzini bittiğinde alırsın :mrgreen:
9. garajda olacağını söylüyosun başka şeye gerek yok. kendini rahat hissetmek istiyorsan, bi tane disk kiliti ve çelik halatlardan alır kilitlersin..

umarım yardımcı olmuşumdur. bunlar ufak şeyler. motoru aldıktan sonra 2 gün 1'er saat kadar servisinde takıl herşeyi öğrenirsin :)

Son düzenleme:
koruma olarak.kask-mont-eldiven-motobot-pantalon alman gerekiyo.en önemlileri bana göre kask-mont-eldivendir.

hocam birde motor kullanmaya ilk başlayacagım için bana vitesli daha ucuz modeller onerebilirmisiniz sanırım bundanda ucuz mondiallerin kt modelleri hem motoru o arada ogrenirken gönül rahatlıgıyla 2.el alabilirim sizce hangisi daha uygun vitesli cok fazla pahalı olmayan scooter varmıdır bws100 aklımdan geciyor birde siz hangisini önerirsiniz

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
1.motoru satın aldığın yer halleder, sen sadece alım sırasında vekalet çıkartırsın o kadar

2.1sene sonra mtv trafik vergisi olayın başlar.. 6aylık periyotlarla 2 taksit ödenir 36.5tl toplamda 73tl tutar cbr125r için..

3.kimse söylememiş ama, cbr125r gidonu alçak olduğu için eğik pozisyonda durduğun bir motordur, bu yüzden hem sırtın ağırmasın hem de kaza anında omuriliğin zedelenmesin diye bellik al..

4.artçı selesinin altı bu tür işlerin içindir, aracı aldığında burada ufak bir takım çantası vardır, tubeless lastik tamir co2 tüpü, kask filesi, kullanım kitapçığı eldiven, reflektör bant, disk kilidi hepsini aynı anda sıkıştırarak alacak kadar hacime sahiptir..

5.buna rodaj denir, bu süre zarfında motor piston ve sekmanları alışma evresidir.. redline yapabilirsin ama bu motorun ileride sorun yapma riski doğurur.. çünkü motor bloğu daha tazedir, yeterli madde birikimi olmadığı için motorunu aşındırır ve kronik sorunlara sebep vermiş olursun.. motor ömrünü bir riskle serviste geçirebilir.. bu süreçte 6000rpm geçilmemeye özen gösterilir, lastiklerin taze olduğu için fazla yatırılmaz motor ilk 500km'de.. lastiğin şekil bozukluğu yaşayabilir balansı kaçar hatta düşebilirsin sebepsiz yere.. sert kasislerden geçilmez amortisörlerin de rodajdadır, bir problem varsa farkedemez ve ön amortisörlerin kilitlenip sıkışabilir bilemezsin.. sakin süreceksin kısacası bu dönemde motorunu..

6.zinciri genellikle 500-1000km'de bir yağlarsın eğer devamlı sürüyorsan kuru hava ve temiz ortamda.. eğer toz topraktan çamura bulandıysan, bunu temizledikten sonra ya da fix araba yıkama gibi bir yıkamadan sonra zinciri yine yağlaman gerekir.. 2haftada bir idealdir zincir yağlamak için.. bunun için sprey tüpler mevcuttur gayet pratiktir..

7.motora her binişinde hidrolik fren seviyeni, yağ seviyeni, lastik basıncını ve amortisörleri kontrol etmen gerekir (frenini sıkıp öne bas motorun üstünde sakince hopla) böylelikle kontrol tamamdır basitçe.. farlarını ve sinyallerini kontrol edersin.. hepsi 2dakikanı almaz bile.. diğer bakım ise motora bir göz gezdirmedir, sızıntı var mı gibi.. gözüne bir yağ lekesi gibi şeyler takılıyor mu vs. göz kontrolüdür bunlar da.. balataların kalınlığı ya da fren disklerinde bir toz yağ yabancı madde vs. var mı gibi..

8. benzin 95oktan kullanmalısın bu motorda.. nedenleri hakkında forumları oku.. deponun üzerinde gri renkli bir daire vardır, tepesindeki anahtar deliği korumasını yukarı kaldırıp kontak anahtarınla bunu açarsın, kapamak içinde kapağı bastırır tık sesini duyarsın..

9. garajında saklayacaksan bir branda al ki toz inmesin motora, uzun süre kullanmayacaksan aküyü sökersin, artçı selesini kaldırır en dipte bir adet somun vida bulunur bunu sökünce sürücü selesini kaldırır tam altındaki akünü kitapçığındaki adımlara uygun bir şekilde ayırırsın.. böylelikle akünün ömrünü uzatırsın.. yine uzun süreli kullanmama durumunda deponu tam doldurursun ve çeşitli kimyasal maddeler yardımıyla benzin deponu korozyona karşı korursun..

Son düzenleme:
peki bws 100 nasıldır cbr ye göre onada baya iyi diyorlar cbr den tek korkum bel ağrıları bwsde baya bir hızlıı diyorlar alınabilirmi

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar