Yeni motorcuya, motor kullanımında öğütleriniz?

Hiç birşey yapmana gerek yok. Bilgisayarın başına otur en az 2 ay motosiklet kazalarının videolarını seyret, sonra motora bin. En iyi motosikletçi sağlıklı olarak motosiklete binendir.

- Panik anında ön frene asılıp tekeri kilitleme. Gidon sağa sola döner, hala ileri doğru savrulduğun için takla atarsın. Motor hareketsizken bile tam sağa ya da sola dönük gidonu çevirmek zordur, hareket halindeyken kilitlenirse devrilirsin. Nasıl olduğunu görmek için ABS'li motor videolarını incele.

- Trafiğe çıkmadan önce panik freni çalış. Tekerleri kilitleyip kaydırmadan fakat motoru olabildiğince hızlı durdurmaya çalış. En kötü ihtimalle duramayıp sakındığın şeye çarparsın, ama 20'yle çarpmak 80'le takla atmaya yeğdir.

- Önündeki aracı ortalayıp takip etmeye mecbur kalmışsan ve aniden karşına taş, tümsek vs.. çıkarsa kontra tekniğini bilmen ve uygulaman senin yararınadır.

- Aynı şekilde yüksek bir cisim değil de çukur da çıkabilir. Özellikle asfalt bozulunca üzerine bir katman daha asfalt döküp onarılan yollarda kanalizasyon kapakları çukurda kalır. Çukuru gördüğünde yavaşlayarak kurtaracak kadar yavaş gitmiyorsan frene asılma. Fren anında ağırlık ön tekere biner, ön süspansiyonlar sıkışır, çukura girdiğinde süspansiyonlar daha sert boşalır. Çukurun üzerinden gazlayarak geçeceğinden daha fazla darbeye maruz kalırsın. Çukur tekerin çapından daha büyük değilse fazla tehlike oluşturmaz ama konfor açısından bu dediğim önemli.

- Teker kaymaya başladığı anda yola tutunma gücü kalmaz. Arka teker dönmekteyken kayarsa duruma göre gazı bırakmaman gerekebilir. Teker kaymayı bıraktığı anda tekrar yolu tutmaya başlar, gittiğin tarafa doğru fren yapmış olursun. Bahsettiğim şeyi şu videonun sonunda düşen amca yapıyor:

Tüm yazanlara teşekkür ederim. Her birini tekrar tekrar okudum. Ayrıntı çok ama zamanla beynimin , arabada vitesi farketmeden otomatik olarak değiştirmem gibi otomatikleşeceğime inanıyorum. Yoksa şu an bu kadar çok dikkat isteyen şey karşısında korkudan bırakmış olurdum :(

virajları geniş don her vites kucultmeden ara gazı ver frenleri yumusak kullan iki frenide kullan gidonu cevirmekten motoru yatırmaktan korkma

2 sene geçmiş hala daha tecrübe mi istiyorsunuz? Bir de tüm yazılanları tek tek okudum diyor :mrgreen: Konunun açılışı 2 sene önce yahu insaf :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar