İyi yanları da var, kötü yanları da.. aslında yönetim felsefemizi incelediğimizde, kötü amaçla kullanılabilme ihtimalinin daha fazla olduğu konusunda ne yazık ki ister istemez hemfikir oluyoruz..
Ülkemdeki her iyi kanun taslağı gibi bu taslak da bünyesinde fazlaca eksiklik barındırıyor. neden? zihniyet sahibi, yada zihniyet sahibi olamayan yöneticilerimiz kıt fikirli de ondan..
Bir kere her halikarda,
sürücü kursları eğitimi ve sınav sistemi ciddi bir yeterlilik barındırmalı..
cc sınırlaması getirilmeli otomobil olsun, motosiklet olsun.. c,d,e gibi sınıfları alabilmek içinse belli bir müddet b sınıfı tecrübesi aranmalı..
cezalar o kadar caydırıcı olmalı ki, radara yakalanan ben benzeri arkadaşlar, yada kırmızı ışıkta geçen arkadaşlar, koruma kıyafeti eksik şekilde motosiklete binen arkadaşlar, trafikte magandalık yaptığı tespit edilen şahıslar, bir daha arabaya/motosiklete binmeye tövbe etmeli..
bunlar ile ilgili yasal düzenleme var mı? yok.. demek ki olmuş olsun diye çıkarılmış bir yasa.. görmemişlere benziyoruz. hani arabaya binmeden jeep e binen, yada dairede oturmadan koca blok sahibi olan insan sürüsü var ya memleketimde.. onlar gibiyiz ama başka alanlarda..
gelelim naslolan mevzuya...
şimdi... devlet malı deniz yemeyen keriz, babalar gibi satar babalar gibi yeriz diyen namı diğer kemal.. ismi benzedik ama şahsiyeti hiç benzemedik az şahsiyetlimiz.. gibi insanlar olduğu müddetçe de böyle devam edecek.. hele birde biz koyun misali güdülmeye razı oldukça..
Kaldı ki.. bunca sağlık raporu, savcılık (mutlaka istenecektir) sabıka kaydı, ehliyet evrak işlemleri için bedel istenilmez diyecek, yada cüzi bir bedel istenir diyecek kadar da iyimser değilim. Sınav ücretlerinden bahsetmiyorum bile.. bu ülkede iyimser olmak biraz kemal sunal olmak anlamına geliyor (aman sayın rahmetliden bahsetmiyorum, filmlerindeki tiplemelerden bahsediyorum).. ben kemal sunal tiplemelerinden olmadım hiç, olan varsa-olmaya razı olan varsa bilemem..
Şimdi yine bazılarımız için çok sorun olmayacak ama.. Diyelim ki ben..
2000 den beri b sınıfı, 05 ten beri a2 sınıfı, 07 den beri d ve e sınıfı ehliyetim var.. benim bu ehliyetleri her beş senede bir yeniletmem demek ölüm.. ne maddi külfetini kaldırabilirim, ne de işimden bir hafta izin alabilirim bunlar için.. e o zaman ne olacak.. olacağı şu.. devlet baba önünde arkanı dönüp eğileceksin kaderine razı olup.. yada o ehliyetteki sınıflardan bir veya bir kaçına veda edeceksin.. her halikarda, cidden her sınıf için bir bedel ödemem gerekirse, işleyişin durdurulması için gerekirse mahkemeye başvururum. nasıl olsa boşa gidiyor onca kazanç, varsın bir de mahkeme masrafı çıksın, ne tutacak ki sanki..
Evin olur onun vergisi, iyide benim on tane evim yok ki bir tane var.. fazla olandan al.. almaz.. işine gelmez.. arabası olandan alır yine her yıl.. Silahın olur, evrak taşıyorsun şehirlerarası geziyorsun diye taşıman gerekir, ama taşımayı da sevmezsin.. taşısan bir türlü evde tutsan bir türlü her halikarda yine har-a-cını ödersin.. maaş alırsın, kazanırken %40 ına bir el koyar, harcarken yüzde %18 ine bir el koyar..
gerçekten bir gün yeter ulen diyerek, ülkenin düzgün yönetilmediğini öne sürerek bu ülkenin yöneticileri hakkında dava açacağım. varsın haber olalım. millet kıçını başını açarak haber olunca utanmıyor da, ben ülkem düzgün yönetilmiyor dediğimde haber olunca mı utanacağım..