Yeni cezalar Hk.

Son zamanlarda yeni trafik cezaları baya gündemde. Özellikle dur ihtarına uymama, plakasız kullanım, sahte plaka gibi durumlarda yazılan cezalar çok ciddi seviyelere çıkmış. Birkaç ihlal aynı anda yazıldığında toplam cezanın 450-600 bin TL civarına kadar çıktığını söyleyenler var.

Tabii ki trafikte düzen olması lazım ama cezaların bu kadar yüksek olması hakkında herkes farklı düşünüyor. Kimisi “caydırıcı olur iyi olmuş” diyor, kimisi de “çok ağır cezalar” diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Gerçekten gerekli miydi yoksa biraz fazla mı oldu?

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Yok öyle trafikte dayılanma, racon kesme falan. Bundan sonra durum bu.

Basit kabahatlerde çok bir değişiklik yok. Amaa, araçtan inecek, benim malıma veya bana zarar verecek, sonra imzayla kurtulacak, unutacağı bir miktarda ceza ödeyecek hee. Yarım milyon ödeyebilecekse yapsın şimdi. Çevirmeden kaçana, aracından inene, trafikte drifte/makasa girene, hepsine yapıştırsınlar. Oh olsun. Plakasız kullanıma da karşıyım. Geldi araç bana yaya halindenken çarptı, kaçtı sonra. Sakat kaldım yada öldüm. Eee nasıl tarif edeceğiz şimdi o aracı ? Yada sahte plaka.. Bunu savunmaya gerek bile yok.

Çok güzel yasalar, ben bayıldım. Milletin araç sürerken elinin, ayağının titremesi lazım biraz; bir başkasının karısı, eşi, çocuğu yada sorumluluğunun farkında olarakta araç kullanmak lazım. Keşke mesela kabahat sayısı katlasa ceza miktarını. İkinci seferinde 1.5 katı olarak ödense gibi. Ben destekliyorum. Keşke motosiklet hız limitleri işini de aradan çıkarabilseydik Yerlikaya gitmeden. Nasip artık..

Motosikleti
Dominar D250
Dur ihtarına uymama
araçtan inip saldırma
makas atma
trafiğe açık alanda yanlama
vsvs
100.000 üstü ceza hakkıdır.

App plaka
telefon kullanma (yeri geldiğinde navigasyona bakmak gerekiyor)
egzoz ucu (sese etkisi olmayan sadece uç)
usulüne uygun, kimseye bir etkisi yada zararı olmayan ve muayeneden de geçen abartılmamış modifiye
100.000 üstü ceza hakkı değil tamamen soygundur

Bu ceza tutarlarının neden bu kadar yükseltildiğini de eminim halkın %50si + aklı çalışan ama duygusu ağır basıp seçim yapan bir kesim gayet iyi biliyor. kalanın zaten yüzüne tükürsen padişahım çok yaşa diyor bir bk anladıkları yok.
Bu cezalar caydırıcılık için değil tamamen halkın cebine çökmek için uygulanıyor. 2026 gelir bütçesi şimdiden doldurulmuş deniyor, doğru/yanlış bilemeyiz ama bu rakamlar ve haberlere bakınca gayet mümkün.

Motosikleti
D400
Ehliyetsiz araç kullanma, plakasız ya da kapalı araç plaka kullanma hadi hepsini geçtim polisten kaçma durumları için bu cezalar az bile.

Polisten kaçanı 6 ay tahliyesiz içeri tıkmaları bile lazım.

Kurallar ile ilgili sıkntım yok, tek problem hız sınırlarında araba ile motorun aynı olmaması.

Daha önce de forumda çok söyledim çok yazdım.
Gecenin bir yarısında benim evimin önünde huzurumu kaçıracak şekilde egzoz bağırtan yavşağa o egzozu sıcak sıcak sokarım diye
Bu forum üyesi birkaç hırt cezaları iptal etmekle övünüyorlardır.
Çok şükür o kanunu düzenledi devlet şimdi o egzozları kendisi sokuyor o hırtlara.
Ayrıca 2 gündür hoparlör satan modifiyecilerin ağladığı videolar düşüyor önüme
Bu kadar ürün aldık ne yapacağız diye ağlıyorlar
ben söyleyeyim
G..... Sok G....
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ehliyetsiz araç kullanma, plakasız ya da kapalı araç plaka kullanma hadi hepsini geçtim polisten kaçma durumları için bu cezalar az bile.

Polisten kaçanı 6 ay tahliyesiz içeri tıkmaları bile lazım.

Kurallar ile ilgili sıkntım yok, tek problem hız sınırlarında araba ile motorun aynı olmaması.
O ayrı bir konu bir de
Şerefsizin evladı her türlü pisliği yaptıktan sonra bir de video yüklüyor internete "Bak Polise nasıl taktım" diye
hepinizin defalarca gördüğü videolar.
bunlara Zerre istisna gösteren polisten ben Şikayetçi olurum

Motosikleti
D400
Daha önce de forumda çok söyledim çok yazdım.
Gecenin bir yarısında benim evimin önünde huzurumu kaçıracak şekilde egzoz bağırtan yavşağa o egzozu sıcak sıcak sokarım diye
Bu forum üyesi birkaç hırt cezaları iptal etmekle övünüyorlardır.
Çok şükür o kanunu düzenledi devlet şimdi o egzozları kendisi sokuyor o hırtlara.
Ayrıca 2 gündür hoparlör satan modifiyecilerin ağladığı videolar düşüyor önüme
Bu kadar ürün aldık ne yapacağız diye ağlıyorlar
ben söyleyeyim
G..... Sok G....

bana kalsa bazı modellerin orjinal egzozlarını bile yasaklarım.

Bu cezalar caydırıcılık için değil tamamen halkın cebine çökmek için uygulanıyor.
Kesinlikle katılıyorum, ufak bir modifiye'den bile aracı men edip yüz binlerce ceza yiyen asgari ücretli var. Benim şahsi fikrim bu cezalar ile alakalı bir güncelleme olur gibi.

Motosikleti
tehlikeli pıskileyt
Cezalar güzel belki de az bile ama suçsuz vatandaşı koruyan bir sistem de lazım. Bu sistemde kim vurduya gitmek çok olası.

Ne olur ne olmaz kamera bulundurun. Polis yanlışlıkla bile olsa, size drift ve makastan yazdım derse kanıtınız olur.

Motosikleti
Motorsuz
Arka pandizota 2 tane oval hoparlör takılan araç ceza yiyecek yolda giderken BULUNDURMAKTAN.

Yandan köz paket f30 geçicek orijinal harman kardon sistemli o yemeyecek neden çünkü gözükmüyor :D ama 2 sinide gece evninin önünde açsak harmandan cıkan sesten o ovalleri duyamazsın bile :D

Bence trafik cezaları, kişinin aracının değerine ve maddi durumuna göre kesilmeli. Mevcut sistemdeki sabit cezalar ne yazık ki sadece dar gelirli vatandaşları caydırıyor.

Son birkaç gündür sosyal medyada veya haberlerde görüyorum; adamın altında 30 bin TL’lik motor var ama kendisine 350 bin TL ceza yazılmış. Bu kişi bu borcu nasıl ödeyecek? Eğer ödenemeyecekse, bu cezanın caydırıcılığı nerede kalıyor? Çoğu kişinin bu meblağları ödemeyeceğini şimdiden bir kenara not edin.

Bir de plakasız olduğu gerekçesiyle bağlanan şu küçük elektrikli bisikletler var. Zaten kanunen 250W altı oldukları için "bisiklet" sınıfına giriyorlar ve plaka zorunlulukları bulunmuyor. Belli ki çocukların elinden almışlar; kim bilir ne kadar ceza yazdılar, gerçekten yazık.

Merak etmeyin yakında çıngar çıkar.

Pakistan standartlarında kazanan insanlara, Hollanda standardında ceza yazarsan. Bir müddet sonra bunlar ödenmemeye, birikmeye başlar.

Hadi af çıkaralım dersen, bu seferde başka bir kesim sesini yükseltir, başka bir huzursuzluk çıkar.

Her zaman söylüyorum.

Cezanın miktarını değil yakalanma oranını artırmak lazım.

Trafik suçunu korkutarak değil, yakalanma oranını artırarak önlemek lazım.

Motosikleti
D400
Makas atma 90 bin tl

Filtreleme ya da akan trafikte ezilmemek için her motosiklet az biraz makas atıyor, yani 4-5 -6 araba değil de 2 arabaya makas atıp geçmek çok yapılan standart birşey. (abartanları liste harici tutuyorum)

muhtemel motorcuların en çok ceza yiyeceği şeylerden birisi bu olacaktır.

Makas atma 90 bin tl

Filtreleme ya da akan trafikte ezilmemek için her motosiklet az biraz makas atıyor, yani 4-5 -6 araba değil de 2 arabaya makas atıp geçmek çok yapılan standart birşey. (abartanları liste harici tutuyorum)

muhtemel motorcuların en çok ceza yiyeceği şeylerden birisi bu olacaktır.
Bu ve yayaya yol vermeme çoğu zaman korkudan duramıyoruz arkadan çarpacaklar diye, motorda plaka düşebiliyor al başına belayı. Hız limitleri yükseltilmedi ve yüzde kalktı bol bol radar cezaları. Aklıma gelenler bunlar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kurallara uyanın kafası rahat olur
Valla hocam gerçekten hak edenin ceza yiyeceğine nasıl inanabiliyorsun, bir sürü ucu açık konu var polisler bile bazen kanunu tam bilmeyip ceza yazabiliyor. Çukurdan kaçarsın yolda slalom yapıyorsun diye ceza yazarlar geçmişte örnekleri çok. Yeni fiyatlarla çok kişinin canı yanacak.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
51/2-a-746-55 km/s aşmak20.000 TL
Haşırt the black board at the sea side. An itibari le Kartal sahil yolunda yenen bir ceza.

Motosikleti
Yok
Herkes çok dikkatli olsun vallahi. Az önce facebook'ta denk geldim, ehliyetine el konulmuşken araç kullanan bir arkadaşı yakalamışlar, 200.000,00₺ gıdıklamışlar. Benzer türde çok paylaşımlara denk geldim bugün.

Eleman feryat figân ediyordu, "Kaç ay çalışacağım bu cezayı ödeyebilmek için?" diye.

Motosikleti
D400
Herkes çok dikkatli olsun vallahi. Az önce facebook'ta denk geldim, ehliyetine el konulmuşken araç kullanan bir arkadaşı yakalamışlar, 200.000,00₺ gıdıklamışlar. Benzer türde çok paylaşımlara denk geldim bugün.

Eleman feryat figân ediyordu, "Kaç ay çalışacağım bu cezayı ödeyebilmek için?" diye.

abi bu fark etmeden kırmızı ışıkta geçmek ya da limitin üstünde hız çıkmak gibi birşey değil

adam biinçli olarak ehliyeti yokken araç sürmüş, valla iyi olmş zerre üzülmedim. bi de zır zır aglıyorlar haklı gibi

Motosikleti
Yok
Evet, aslında herkes kurallara uyacak, uyulursa pek bir problem olmaz herhalde (yanlış yazılan cezalar dışında).

Benim de modifiyeli bir Ford Ranger kamyonetim var, bir kaç gündür görüyorum, modifiyeli araçları da çok sıkmaya başlamışlar; konuyla ilgili yapay zekayla sohbetimde bilmediğim yeni şeyler öğrendim, buraya da yazayım belki birine faydalı olur.

Aracım yükseltme kiti ile yükseltilmiş, standarddan daha farklı jant ve lastikler takılmış, ve F150 body-kit denen bir uygulama yapılmış.

2-3 ay önce muayenesi vardı, ilkinde geçemedi, çünkü arka tampon 55cm'den yüksekse ağır kusurlu olarak muayeneden kalıyor (ve kaldı) bu araçlar, dolayısıyla çözümü arka tampona ilave edilen sağlam bir ikinci metal tampon yapılarak yüksekliğin 55cm'e düşürülmesi imiş. Yaptırdım ve muayeneden geçtim, "tamam artık rahatım" diyordum.

Ancak bu 1-2 günde öğrendim ki, tavana ilave edilmiş led spotlar yasakmış, sökülecek. (Muayenede "hafif kusur" olarak geçti)

Tekerleklerin dodiklerin dışına taşması yasakmış, ilave yeni geniş dodikler alınarak seviye eşitlenecek. (Muayenede yine "hafif kusur" olarak geçti)

Yükseltme kiti ve F150 body-kit için mutlaka ve mutlaka bir mühendise tadilat projesi çizdirilerek, Tuvtürk'ten tespit muayenesi alınacak, muayeneden geçerse noterden ruhsata işletilecek.

Şimdilik öğrendiklerim bunlar... Ha, yapay zeka botunun söylediği gibi iş bunlarla çözülürse ne alâ...

Ama bilmediğimiz başka bir aksilik çıkar da, aracı tekrar orjinal haline çevirmem gerekirse işte o zaman yandı gülüm keten helva...

En az 350.000₺ - 400.000₺ zararım olacaktır bu işten. Hayat işte, her an başına ne geleceği asla belli değil.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar