Kask:
Birçok marka model var, ancak yapılması gereken bir mağazadan bakmanızdır. Kasklar marka ve modele göre şekil ve iç pedlerindeki şekil değişiklikleri nedeni ile farklı kafa yapı ve şekillerine uygundur. Örneğin "Bell" kask alıp başınızı ağrıttığınızı fakettiğinizde ilacınız "Kabuto" veya "Shoei" olabilir. Bu nedenle alımı internetten yapacak olsanız da seçimi mağazalarda yapmanızı öneririm. Marka olarak da en memnun kaldığım kask markaları "AGV" ve "KABUTO" olmuştur. Bütçenize göre marka/model seçebilirsiniz, kask konusunda çok özenli davranmanızı ve kesinlikle yeni ürün almanızı tavsiye ederim.
Mont:
Yine çok önemli bir ekipman, eğer halk içinde de giymeniz gereken durumlar varsa, mesela motosiklet ile AVM veya sinemaya gidecekseniz kurye gibi görünmek istemeyebilirsiniz. Bu tip durumlar için kot mont görünümünde çok güzel ürünler var. Benim de montlarımdan birisi ve 110 km/h ile sürüklenme içeren bir kazada (videosu forumda ve Youtube' da var) çok düşük hasar alarak beni tam hasarsız kurtarmıştır, tabi ki tüm ekipmanları bütün olarak düşünmelisiniz. Eğer motosiklet montu görünümünde fiyat performans ve 3mevsim ürünü arıyorsanız "Venom" markasına bakabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem kesinlikle "RiderDenim" yönünde olacaktır, mutlaka göz atmanızı öneririm. Ayrıca kasktan farklı olarak ikinci el de bakmanızda bir sakınca yoktur. İkinci el alacaksanız korumalarını özellikle kontrol edin, çok adi korumalar ile değiştirilmediğinden veya tamamen çıkartılmadığından emin olun.
Pantolon:
Fazla önemsenmese de bacak+diz+kalça yaralanmaları ve kırıklarından sizi koruyacaktır. Dez avantajı ise alacağınız modele göre sıcak havalarda sizi çok rahatsız edebilecek kadar terletebilir, hatta pişik olmanıza neden olabilir. Yine de en güvenilir ekipmanlardan biridir. Marka olarak yine RiderDenim öneririm. Özellikle günlük kullanım için sökülebilir korumaları olan modeller oldukça pratik. Bunda da ikinci el bakabilirsiniz, işinizi görecektir. Ancak mont konusunda yaptığım korumalarla ilgili ikazlar bunda da geçerli. Pantolon ile birlikte deri kaplı tokaya sahip bir kemer de temin ederseniz depo çizilmelerinden motosikletinizi koruyabilirsiniz.
Dizlik:
Eğer ki motosiklet pantolonu al[a]madıysanız kesinklikle ama kesinlikle dizlik kullanmalısınız. Fiyatları çok uygun olan modeller dahi sizi gerçekten koruyacaktır. Birçok mafsallı model ilk etapta güven vermese de çoğu durumda sizi kurtaracaktır. Marka olarak yine "Venom" öneririm. Tek mafsallı modellerinin fiyatları ve dayanıklılıkları tam bir fiyat performans ürünü olduklarının kanıtıdır. İkinci el fiyatları yenilerinden çok farklı olmasa da ikinci el tercih edebilirsiniz, tabi ki bu durumda lastiklerinin sağlam olduğundan emin olun.
Eldiven:
Yazın kullanacağınız eldiven kışın, kışın kullanacağınız ise yazın işinizi görmeyecektir. O nedenle 4 mevsim eldiven diye bir şeyin olmadığını bilmenizi isterim. Yine "Venom" un eldivenlerinden çok memnun kaldım. Birçok serisini kullandım ve genel olarak fiyatının çok üzerinde sonuç aldım. Bulabilirseniz ve bütçenizi aşmazsa bileklikli modellerini tercih etmelisiniz. Aksi halde VNP-583 modeli de işinizi görecektir. Forumdaki bir konu altında kısa süre önce eldiven ile ilgili bir yazı yazmıştım, ararsanız ve okursanız seçim konusunda yardımı olacaktır. İkinci elini çok tavsiye etmesem de alınabilir, mümkünse yeniye yönelmekte yarar vardır.
Bot: Alacağınız motosiklet botu en azından ayağınızın küçük topuk kısmını koruyacak tasarım ve ebatta olmalıdır. Kesinlikle bağcıklı modeller tercih edilmemeli, kilit mekanizmalı veya fermuarlı modellere yönelinmeli, Vibram Taban önceliğiniz olmalı, kendisini kanıtlamış bir marka olmalıdır. Bu noktada size önerim kesinlikle ama kesinlikle YDS' olur. YDS yurt içinde iş ayakkabıları ile, yurt dışında ise askeri bot ve ürün çalışmaları ile tanınan harika bir yerli markamız. Ürünlerinin fiyat performansı çok ileri seviyede, toplamda 3 adet YDS kullandım, bunlardan birisi 6. yılında kullanılmaz diyebileceğim hale geldi ki birçok arkadaşımız o botu hala kullanılabilir görecektir. Küçük bir tiyo; sitelerinde yeni uzun motosiklet bot modellerinde şu an çok uygun bir fiyat var, niyetiniz varsa kaçırmadan alın derim. Mecbur durumda ikinci eli de tercih edebilirsiniz lakin hijyen nedeni ile çok öneremiyorum.
Bel/Böbrek koruma - Sırtlık:
Hemen herkesin önemsemeden geçtiği ve genellikle uygun fiyatı ile çok iyi işler çıkartan korumadır kendileri. Özellikle serin ve soğuk havalarda böbrek rahatsızlıklarından sizi koruyacağı gibi bel ağrılarınızı azaltır, kazada belinize destek olarak çok ciddi yaralanma ve sakatlıklardan sizi korumaya çalışır (beni defalarca korumuştur kendileri). Eğer ki tek teker çalışması yapacaksanız veya günlük kullanımda tabiri caizse üşenmiyorsanız bel/böbrek koruma yerine sırtlık kullanmanızı öneririm. Bel/Böbrek korumanın avantajı daha küçük boyutlarla kullanılmadığında taşıma ve saklamanın mümkün olması ise, sırtlığın avantajı koruma oranının çok daha yüksek olmasıdır. Birçok marka model mevcut, ancak mağazada dokunmadan kalitesini görmeden internetten almamanızı öneririm.
Benim önerilerim bunlardır. Marka ve model önerilerini sebeplerini izah ederek anlatmak istedim ki seçiminizde daha doğru sonuçlar alın, bir kaza durumunda beddua etmenizdense küçük de olsa bir yardımımız dokunmuş olsun. Bir de; kesinlikle ekipman alımına, motosikletle ekipmansız gitmemeniz gerektiğini hatırlatırım.
Bu konuyu halledince motosikletinize ve bütçenize göre lastik seçimi, motosiklet seçimi, eğitim, bakım, yağ seçimi gibi konulara da bakıp gerekirse sormaktan çekinmeyin.
Şimdiden keyifli sürüşler dilerim.