ybr125 gidonda aşırı vibrasyon.

bu gün şehir dışına çıktım biraz(elmadağ tarafına).şehir içi gibi dur kalk olmadan bir 15 km gittim.
ortalama 65 km hızla felan.durduğumda avcumun hala titreştiğini hissedebiliyordum.gidonu çok fazla sıktığımı düşünmüyorum.çünki daha uzun süre şehir içinde gittiğimde aynı şey hiç olmamıştı.
şimdi bu motorla uzun yolculuk yapılamaz mı?sorun sizce nede?
amortisörde problem olabilir mi?yada lastik havalarını ölçtürmedim.aşırı hava basılmış olabilir mi?(havayı daha önce basmışlardı.)

ön amartisör yağı eksilmiş olabilir.ön lastikte sorun olabilir.

Her metalin doğal bir frekansı vardır ve bu frekansta titremeye başlarlar. Bu frekansta uzun süre tutulursa rezonansa gelip dağılabilirler. Hatta binaların bile doğal bir frekansı vardır. Bu nedenle askerler köprüden geçerken uygun adım değil serbest adımda yürütülürler. Hikayeye göre roma ordusu uygun adım köprüden geçerken köprü rezonansa gelmiş ve yıkılmıştır. Aynı şekilde motorların arabaların vs. araların doğal rezonansı vardır ancak bu salınımlar amortisör, lastikler, motor bağlantı takozları gibi parçalarla engellenmeye çalışılır. Buna rağmen belli bir motor devrinde hissedilebilir bir sarsıntı olabilir.
Bu durumdan kurtulmak için yukarıdaki elemanlar kontrol edilip sorulu olanlar varsa düzeltilmelidir. Amortisör, lastikler vaya bağlantı takozlarında bir sorun yoksa hızınızı hafifçe arttırarak yada azaltarak bu rezonanastan kurtulmaya çalışmalısınız.

titreme sorunu lastikten mi yoksa bir arkadaşın da(alp_tunay) bana dediği gibi ybr nin doğal yapısından mı bilemiyorum ama bu gün:
lastik havalarını ölçtüm.arka 44-46 gibi bişeydi sinirden hiç bakmadan indirdim.ön ise 12-16 arası birşeydi.öne de hava bastım.tek kişi bindiğimden arkayı 29-30 önü 27-28 yaptım.
lastiklerle ilgili bir şey dikkatimi çekti.üstündeki sakura lastiklere kaç hava basarsanız basn aynı sertlikte hissediliyor.
muhtemelen paraya kıyıp daha yumşak ve kalite lastik alındığında titremenin lastik boyutu ortadan kalkabilir diye düşünüyorum(başka konularda çok söylensede burdan gene sorayım kaliteli lastikleri sizce kaça alırım tavsiyeniz nedir.)

Rezonans konusuna değinmiş arkadaş, haklı ve iyi bir tesbit. bir noktayı açayım biraz, bu rezonans 80-90 km arasında çok olur. 120 de kesilir ve 140 civarı yeniden başlar. Buna kısaca Balans deriz. ülkemizde motosiklet tekerleği balansı yapan yer bulamadım. Araba balansı yapan makinelerde elektronik anlamda en azından bizim lastikleri yapacak Ayar Düzeyi yok. Sürekli 90 civarında bu titreşimi yapmış sa motor, balans diyebilirim. Hele bu balanssızlık iyi kalite olmayan lastiklerle katlanır aratar.
Ben de merak ettim yavv.

.... bu rezonans 80-90 km arasında çok olur....
daha dur baba ya ne 90 ı 140 ı.biz acemiyiz.50-70 arası hızımız henüz.galiba rezonans muhabbeti bizimkinde 60-65 de başlıyor.belki 80 e çıkma cesaretim olsa kaybolur da henüz o seviyelere eremedik.
ben şimdilik lastik yenileyebilir miyim?amortisörde sorun var mı?yada lastiklerin saçmasapan hava ayarından mı titreyip durmuşuz onu çözeyim.

slm,
ben bir günde, iki uzun molalı 450 km yaptım.
Hiç durmadan 130km ençok yaptım

ve bende de aynı sorun oluyor. Ellerim çok uyuşuyor, daha doğrusu titremekten sapıtıyor.

Eldivenin yoksa bence al bitane çünkü azaltıyor o etkiyi ama genede var vibrasyon.

Şehir içinde olmuyor evet, hep şehir dışı yollarda oluyor
ve sebebi çok açık; dikkat ettiysen, genelde şehirler arası yollarda çakıllı asvalt kullanılıyor. Ve bu gerçekten önemli vibrasyona sebep oluyor.

Şehir içlerinde ise düz kaymak asvalt var genelde ve doğal olarak vibrasyon hemen hiç hissedilmez oluyor.

Eldivensiz imkanı yok uzun km yapılmaz...
hatta bence motora binilmez..

Çok dert edilecek birşey değil bence... 300-400 km lere gelince günde, asıl sorun sele oluyor arkadaşım, gerçekten işkence oluyor bir yerden sonra..
YBR ile en fazla 300 yapılır, yoksa popo dayanmaz.. :)

Çok dert edilecek birşey değil bence... 300-400 km lere gelince günde, asıl sorun sele oluyor arkadaşım, gerçekten işkence oluyor bir yerden sonra..
YBR ile en fazla 300 yapılır, yoksa popo dayanmaz.. :)
uzun yolda baya tecrübelisin galiba.izmir değil de ankarada olsaydın şahsen tanışmak isterdim(msn varsa özelden atar mısın?).aynı malı kullanan birbirinin derdinden anlar.
450 km baya iyi.ben hiç fark etmeden 235 km yapmışım bir günde.eldiven var.
tek seferde zonguldağa gidemem diye korkuyorum da toplamda 260 km giderim herhalde.(memleketim ehliyet alınca gitmek istediğim yerlerden.).
şimdi motordaki rahatsızlıklardan bahsetmişsin.en önemlisi sele diye.çok bisiklet bindiğimden daha rahatsızlara da alışığım.
pekii:ben 60 dan sonra rüzgardan baya rahatsız oluyorum.ve yatma ihtiyacı hissediyorum ki bu da zorunlu bir şey,bel ve boyun ağrıları için önerin olucak mı?birde şu asvalttaki taş meselesi kaliteli lastikte daha az hissettirtmez mi?

uzun yol tecrübem son zamalarda epey oldu.
ama gezi olarak kalmalı, çadırımı falan alıp henüz bi kere çıktım yola.
sele konusunda, ben de bisikletçilerdenim, ferdi lisanslı (geçti süresi gerçi), o rahatsızlığın yanında tabiyki hiç kalıyor motordaki sele rahatsızlığı :)
daha iyi lastik olunca sanırım biraz olsun azalır, çünkü YBR deki lastikler çok kötü, hiç güvenemiyorum.

bu arada rüzgar konusunda link veremeyeceğim ama burda öğrendiğim bir şey var ki uygulayınca çok faydasını gördüm ve hep yanlış yaptığımı anladım;

Öne doğru eğilmek sanılanın aksine ters etki yapıyormuş. Ağırlığı arkaya verip, poziyonunu da rüzgarı yaracak şekilde ayarlayıp gidersen, eğer rüzgar yanlardan daha çok geliyorsa, rüzgarın geldiği yöne doğru hafif ağırlığı vererek gidersen çok faydasını görürsün. Bizim buralar oldukça rüzgarlı da çok denedim. Bir de grenajı çıkarma eğer varsa, dengede çok faydası oluyor, bin kere test ettim, sağa sola yalpalamayı çok azaltıyor.
Ve 5. vites 7.000 devirde ya da 6500 civarı kullanırsan motor da maksimum tork sayesinde rahatlar.

bu aralar para ayarlayabilsem çıkacağım çadırlı geziye de bakalım...

bana kaliteli ve yumşak lastik tavsiye edebilirmisiniz.yumşak lastik titremeyi azaltmasa bile yol tutuş mutlaka artacaktırç

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar