ybr den fzr ye

lütfen uzun yazı sevmeyen arkadaşlar okumasın,ama bilene bir cümle ;bilmeyene ansiklopedi yetmez.
YBR 125 almak uzere olan benim kafami karistirdi bu yazi. :)
Haliyle dezavantajlari siralanmis ve ve ve hevesimi kacirmayin kardesiiim! :mrgreen:

Direk 600lükle mi gireyim olaya? :p
yazıya yorum yazmayıp gelen yorumları okumakla devam edecektim ki birden yazını görünce üzüldüm.
yanlış anlama sakın ben yazımda ybr ile ilgili karalama yapmak istemedim.ben kendi öykümü anlattım.
sakın 600 cc ile başlayayım da deme.tecrübe durumuna göre de ilerleyen aşamalarda kendi seçimini yaparsın.benim amacım bana herkez ybr den inip sakın fazere binme diyenlerle tecrübe paylaşımı yapmaktı.
şidi düşünüyorum hiç ybr ye binmemişim ve almışım elime fazeri.
bak yemin ediyorum 1 metre gitmeden ya üstüme düşerdi,ya motoru orta sehbaya alırken ayağımı kırardım,yada gazı kontrol edemez geri tepe taklak yıkılırdım.
ben 7-8000 km bindim ki motorculuğumu geliştireyim diye ybr ye bindim.imkanım olsa onu da satmam ama yerim yok
ybr 125 başlangıç için en ideal motorlardan biridir(bana göre fiyat-performansta fazerden bile üstündür(2000 nerede 11000 nerede).
malzeme kalitesi süperdir.asla bozulmaz(hor kullanılıp içine vermediyse).ben sonbaharda:
ankara-zonguldak-ankara-mersin geri ankara 2000 km yaptım.motorda bir tek tık duymadım.motor gidiyor siz yorgunluktan gidemiyorsunuz.
sonuçta motor hız ve uzun yol motoru değil.gücü de zaten 10-12 beygir.
denge meselesine gelince korkma ybr den düşmezsin.sonuçta ybr nin lastik eni 5 cm ise fazerin arka lastiği 10-15 cm(ustalar tam boy söler.)
baştan yazıyorum ben pek çok arkadaşın dediği gibi ybr den 600 cc lik fazere geçilir ,yada geçilmez,arada 250-500 cc atlanır yada atlanılmaz bunun mukayesesini yapmıyorum.kimseye bakın ben yaptım oluyor demiyorum.
ama arkadaşım burda yazılanları okuyarak ta şunu yaparım şunu yapamam deme sakın.sen git ybr ni al paşa paşa bin gez.
eğer şehir dışına çıkmasaydım,eğer ankarada oturmasaydım ybr den 1 cc bile büyük motor almazdım.(pişmanlıkla alakası yok insan kendini iyi tanımalı ,ihtiyaçlarının sınırını ve hatta haddini bilmeli.

motorun birazdaha alçalması seni rahatlatıcaksa arka amortisörün üst ve alt bağlantıları arasında metal bi parça olması gerekiyor o parçayı değiştierek motoru 3,4 cm alçaltmak mümkün
kulanma kılavuzunu bu sitenin içindeki '' fazer hakkında herşey'' başlığı altında bulabilirsin ben ordan bulmuştum
-ustalar motorun boyuyla oynamayalım dediler alışırsın dediler.zaten alçaltsam da gene motor ağır ayaklarla üstünde iterek götürmek kolaylaşır mı?
-kullanma klavuzunun ingilizcesini bulmuştum ,anlamadığımdan türkcesine ihtiyacım var.

Son düzenleme:
bart1969 hayırlı olsun.Kazasız belasız kullanman dilegiyle.

Bu arada insan 1-2 forografını ekler beeaa.Fotografsız topicleri kabul etmiyoz:p

hayırlı olsun güle güle kullan o hevesi kırılan arkadaşa burdan diyeceğim ybr iyi makinadır 5000 km yol yapıp sattım ama mecburiyetten yoksa güzeldir...hiç bi sorun yaşamassın..:cat:

öncelikle hayırlı uğurlu olsun kazasız belası günlerde kullan

uzun uzun yazdıklarına gelince, bende senin gibi küçük bir motora bindikten sonra 600 cc gibi orta segmentte bir motora binmek istiyorum. yazdıklarınıda virgülüne kadar okumamın sebebi fazer almayı düşündüğüm için.

paylaşımın için teşekkürler :cat:

kardeşim motorunu kazasız belasız kullanman dileğiyle,yazını sıkılmadan okudum,yüksek devirli makinelerde küçük titreşimlerin olması normal.Fazer kullanan arkadaşlarım da var ve çok memnunlar tarz meselesi,atikliği kıvraklığı ve hızı dörtdörtlük bir makine.Yolun ve farın hep açık olsun

bu gün gene bir 75 km yaptım:
1.100 km de 5-5.5 litre benzin yakıyor ki ybr den sonra bana çok geldi . bu yaz benzin daha zamlanıp hevesimizi kursağımıza tıkmazlar inşallah.gerçi sınıfının ortalamasını yakıyor bu motor.
2.titreme mevzuunu çözdüm devir yükseltip gaz vermeyi istediğinden motor belli devir aralığında yaparmış.
3.enduro dışında büyük motorda hoplatma hep oluyormuş.ülkemiz yollarından kaynaklana bir durum yani.
4.ayaklıkların takılmasını şöyle hallediyorum ayaklıklar yaylı olduğundanayaklarımı yere koyup geri ittirdiğimde ve haifi hafif yürüdüğümde problem olmuyor.
5.80-120 aralığında motor resmen uysal bir kedi.55-80 aralığındaki titreme rahatsız ediyor.90 km de ise resmen etrafı seyrede seyrede yolun tadını çıkartarak gidiyorsunuz.
6.madem bu kadar sakinsin fazere ne gereği vardı diyenlere cevabım şu: arkadan kendini bilmez denyonun biri gelip hareket çekmeye kalktığında biraz ara açmak için motor oldukça yeterli kalıyor.tabii bu 75-80 beygirlik bir motorla da rahat rahat yapılabilir belki ama yamahada o tyip bir motor ülkemizde satılmıyor.diğer markaları da ben tercih etmedim.

Güle güle kullan dostum. Fazer iyi tercih. Keşke ABS bulabilseydin... Ama seni tanıdım, iyi bir disipline sahipsin. Motorunun frenleri zaten iyi, fazla dert etme...

Küçük bir öneri: Lastiklerini değiştir (mesela Metzeler M3). Bir de Azotla şişir, yol tutuşun artacak...

1,75 motor için ideal boy bence ya ne cok uzun ne cok kısa:cat: Hayırlı olsun alışma devirinden sonra motora daha iyi hakim olacaksın zati ilk sürüşünde bile insan 125 motora daha zor alışıyor:wiinkk:

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Harika seçim arkadaşım kazasız belasız kullanman dileğiyle sen bakma milletin dediklerine sen motorunla mutluysan gerisi hikaye tekerin düz bassın:cat:

arkadaşlar 20 günlük ilk 500 km tecrübelerimi yazmak istiyorum:
1.motor gücünün fazlalığı alt devriler daha zayıf kaldığından problem olmuyor.kazmalık edip abartı gazla kalkmaya kalkarsanız motoru tek tekere kaldırıp kucağınıza alabilirsiniz, ama bunun için ekstra acemi olmak lazım çünki bu durumda bile arka teker patiye başlıyor(belki benim lastikler son deminde de olabilir.)
2.motoru aşırı hızlandırmamak için arada bir göstergeye bakmak lazım.ama benim nolan n61 kaskım 140 dan sonra kafamı geri itmeye başladığından hızımı anlamam zor olmuyor.
3.ybr den sonra geniş lastikler sayesinde alet müthiş dengeli geldi.hatta arada ybr ye geri bindiğimde direksiyon resmen fıldır fıldır bir sağa bir sola gidip şaşırtabiliyor(problem değil zamanla bunu aşıyorsunuz.)
4.benim kullandığım 80-120 km aralığında resmen tatil modunda sürülüyor(elimi asla bırakmam ama istersen ayakları direksiyona uzat,kafanın altına bir yastık koy sırt üstü uzan motor sakin sakin yolu gidiyor.

5.çok hafif hızlarda ve tamamen düz yoldaki kaymalarda motor kaysa bile düm düz gidip duruyor(tabii yolda taş ,tümsek arkadan gelen vs olan varken denememek lazım.)yani aynı şeyi ybr de yapsan lastik kitlenip kayma başladığı anda mutlaka bir yana yatar gibi geliyor(gibi diyorum emin değilim.)
6.motorun sesiyle hava atmak için sadece yavaş hızda ve debriyajla veya boştayken bağırtarak hava veya uyarı etkisi yapabilirsiniz.eğer illa ses diyorsanız eksozu değiştireceksiniz.
7.motorda kullanmayacaksan bu kadar güce ne gerek var diyenlerin dediğinin aksine elinizin altındaki yedek güç kaçma şansınızı arttırıyor.
8.ayrıca internettegördüğüm şeyi ekliyeyim:
motorunuz ne olursa olsun hiç bir fan sitesine tc no ve cep tel istiyorsa vermeyin(başınız çok ağrıyabilir.)ben sırf bu yüxzden fan man üye olmam.hatta pek çok arkadaş forumda bu bilgileri açık açık yazıyor ama mümkünse illa yazacaksanız özelden yazın herkez görmesin.

9.motorun üstündeki şu anki lastikler düşük hızdan ani hızlanmaya müsaade etmiyor(lastik yeni de olsa sonuç değişmez diye düşünüyorum).yani bakmadan yola çıktınız geriden tam gaz gelen bir araba var abi ben zıplarım o gelesiye yırtarım diye düşünmek boş umut.çünki motor belli bir hızı toplamadan yapılacak aşırı ivmelenmelerde patiye geip kıç atmaya başlıyor.
10.yakıt ybr den sonra çok dokunuyor(90-100 liradan 200 liraya.
11.motor ağır olduğundan şehir içinde hantal kalıyor(lambalar,dur kalk,kaldırıma park etme vs vs)
12.uzun süre fazer kullanıp ybr ye döndüğünüzde güç faktörü dışında fazer daha rahat sürülüyor.ama lambalarda ve sıkışık trafikte ybr yi arıyorsunuz.
13.ybr den daha yüksek ve daha geniş seleli olduğundan durmaya yakın yere çok daha iyi bakmak gerekiyor.çünki boy itibarı iile bu motorun sahibinin boyu 180 cm olsa daha iyi olur ama 175 cm için zamanla alışılır diyorum.
14:
yakıt-ağırlık ve en önemlisi sürüş tecrübesini daha üst seviyede tutmak adına ybr yi de yer sıkıntım şu an olmadığından saklama kararı aldım.
-------

gene 8 nolu başlıktaki fan sitesini şöle bir gezeyim dedim ve 6 nolu konuyla ilgili yanlış bir yorum okudum.bu motoru alıp ta büyük motordur sesinden trafikte saygı duyarım diye düşünen arkadaşlara fikir olması için alıntıyı direkt aktarıp kendimce yorumumu ekliyeceğim:

Diğer hata ise bazen deneyimsizlikten bazende etrafa motorun sesiyle hava atmak için, motorun çok yüksek devirlerde kullanılması. Örneği yine FZ6 dan veriyorum. Sürekli 11-12 dd da kullanılması büyük hata. Motora bir zararı olduğundan yada çok benzin harcadığından değil. Gaz kolu sonuna kadar açılsa bile motorun artık üretebileceği bir güç olmadığından hata. Zaten nerdeyse %100 performans alırken motordan, birden hızlanmanız gerektiğinde tek alternatifiniz vites büyütmek olacaktır ki buda o değerli 1 sn yi yine kaybettiğimiz anlamına gelir. Gaz kolunu çevirdiğimizde motorun hala üretebilecek gücünün olabileceği bir konumda olmak en makulu.

demiş arkadaş:
ama motor 11-12 bin devire çıktığında:
1.zaten sesinizle hava atmayı çoktan geçip hızınızla hava atmaya çoktan geçtiniz.zaten ekstra kaçış gücüne ihtiyacınız yok zaten kaçıştasınız.
o devride 4. vitesde herhalde 160 olmuştur(tam bilemiyorum hangi devir hangi vites kaç onu okuyup bilen tam rakkamı söyleyiversin.)

2.motorun sesi ile hava atabilmek için mutlaka 10.000 devire yakın bir devre çıkmak lazım .yani bu motorun sesiyle normal eksozuyla hava atmak için sadece ve sadece boşa atıp yada debriyaja basarak bağırtacaksınız ki bu da işitmeyecekseniz bile gıyaben alacağınız küfürlere değmez.

Son düzenleme:
ben bu topiği kaçırmışım...hayırlı uğurlu olsun...kazasız belasız inşallah...

mesaj yazarken 10 satır sonra 3-5 satır boşluk verirsen alta doğru okurken zorlanmayız..

geç oldu braz ama kusura bakma artık...

bencede yeni motorun hayırlı uğurlu olsun seneye altıma bir xt 660 x veya mt 03 alıcam çok uzun yazmışsın :(

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar