benzer hatayı 15 sene önce yapmıştım. parasız zamanım, ayağımı yerden kesecek bir motor arıyorum. düzgün görünen bir cbf 150 satın aldım. ustaya falan göstermedim, kendim bi tur attım, sağına soluna bir baktım ve aldım. japon malı, parçası bol ve ucuz, hem ne kadar masraf çıkarabilir ki diye düşündüm. yanlış düşünmüşüm.
önce debriyajı kaçırmaya başladı. debriyaj seti değiştirerek masrafa başladık.
sonra yağ yaktığı (öyle ufaktan yağ eksiltme değil, ciddi miktarda) ortaya çıktı. eşe dosta sorduk, bir usta bulup teslim ettik. komple motor yaptı, bu arada -sözde- ne eksiği varsa toparladı.
ön amortisörden yağ sızdırdığını gördüm, önceki ustaya güvenim artık kalmadığı için yetkili servise götürdüm. önden kazası varmış, iki amortisörü ve yamulan gidonu komple değiştirdik. bir masrafa daha girdim.
üstüne tuz-biber, acil işimin olduğu bir sabah çalışmadı. elektrik tesisatında bir sürü ufak tefek sorun varmış. saatlerce uğraştırdı.
oğluma, 5 yaşında bebeye maskara oldum.
- baba, seni düpedüz kazıklamışlar
diye dalga geçiyordu hergele.
son elektrik tesisatı tamirinden sonra bana başka masraf çıkarmadı. yağmur çamur dinlemeden 1 sene kullandım, hep tek marşta çalıştı. yeni motor alınca, bunu satmaya niyetlendim. yaptığım masrafların hepsi bana girdi,
almaya niyetlenen hiç kimse "şurası yenilenmiş" diye tercih etmedi,
bir yıl önce aldığım paraya (enflasyonu da düşünün) zor sattım.
uzun lâfın kısası
siz 30.000 daha harcamayı göze alırsanız bu motoru alıp, sorunsuz binilecek duruma getirebilirsiniz.
ama dışarıdan bakan kişinin gözünde 30 bin liralık motor olarak kalacak. satacak olduğunuzda 30 bilemedin 40 bine ancak satabileceksin.