Destek olan herkese çok teşekkürler.
Yaklaşık 15 gün oldu ama henüz parça listesi netleşmedi, eli kulağında, 1-2 güne netleşecek.
Bu kadar süre geçti ama olay hala aklımda, atlamadım etkilerini. Bu yaz böyle geçer zaten. Kim bilir yaşayacak kaç yaz mevsimim kaldı, biri kendi hatam yüzünden böylece heba oldu gitti.
Logaritma’nın dediği gibi; evet, motor 17 yaşında ve evet, gözle görülmeyen yerlerde ciddi sayılabilecek eskimeler olabilir. Belki de yolda damlaya damlaya bitti yağ.
Ama sonuç olarak, yağın kontrol edilmesi kullanıcı sorumluluğunda bir olay. Peki ben bunu yaptım mı? Bu olay gerçekleşince, yağı en son ne zaman kontrol ettiğimi düşündüm, hatırlayadım. Çalıştığım iki işim var, üzerine evlilik, üzerine de anne-babalarımızın sağlık ve ekonomik problemleri eklenince, son 3 yıldır sadece kontağı çevir bin git yaptığımı fark ettim. Hatta geçenlerde, baktım lastik inmiş, görmemişim, kim bilir ne kadar süre öyle sürmüşüm.
Alt tarafı yağ kapağını açıp seviyesine bakacaksın, 30 saniyelik iş denebilir, ama birincisi, insanın kafası bir sürü şeyle meşgulken yağdı, suydu, oydu buydu hiç aklına gelmiyor. İkincisi ve bence daha önemlisi ise şu:
Bu anlatacaklarım kendi tecrübelerimdir, herkesin kendi tecrübesi farklı olabilir diyerek uyarımı yapayım.
2013’te motoru aldığımda, bakım ve onarım dahil her şey için İstanbul – İstinye’deki Borusan’a götürmeye başladım. (Yapılan her şeyi de bilgisayarımdaki bir dosyada tutmaya başladım.) Buna Alman disiplini mi denir, yetkili servis olmak budur işte mi denir, onu bilemem ama bu arkadaşların bir Kontrol Edilecekler Listesi var (ecnebiler Check List der). Diyelim ki zincir değişimi için götürdünüz, zinciri değiştirip bırakmıyorlar, bu listeyi de mutlaka uyguluyorlar. Sonrasında da önce sözlü bir rapor, sonra da yazılı rapor veriyorlar:
- Zincir değişti.
- Akün eskimiş, yakın zamanda değiştirsen iyi olur.
- Lastiklerin iyi.
- Yağını, suyunu, hidroliklerini yeniledik ya da ilave yaptık.
- Elektrik aksamını kontrol ettik; dörtlülerini çalıştıran düğme çalışmıyordu, onu tamir ettik, bir de arka stop lamban bozulmuştu, parçasını siapriş ettik, 2 hafta sonra gelecek, yeni parça takacağız."
Dörtlüleri ya da stop lambasını, kullanıcıya sormadan tamir etmeleri, bu iki ekipmanın çalışmadığı hallerde trafiğe çıkılmaması gerektiğini düşündükleri için (iş güvenliği, güvenli sürüş vs. gibi konular sebebiyle). Akü konusunda onay istemeleri de akünün sürüş güvenliğini tehdit eden bir unsur olarak görülmemesi yüzünden.
Bu listeyi uygulamak için işçilik hizmeti veriyorlar elbette ve bu esktra maliyet senin cebine yansıyor. İşlemleri duyunca, zincir için 5 lira ayırmıştım, şimdi masraf 7 lira oldu deyip üzülüyorsun ama bi taraftan da için rahat ediyor. Dörtlü bozukmuş, stop lambası yanmıyormuş, haberim yokmuş diyorsun mesela.
Daha da güzeli, hayat meşguliyeti, beyin yorgunluğu vs. gibi sebepler yüzünden gözden kaçırdığın, dikkat edemediğin detayların kontrolünü senin adına birilerinin (hem de iyi şekilde) yapıyor oluşu.
2018 civarı döviz kurları oldukça yükselmeye başlayınca, Borusan’a götürememeye başladım. Oto Sanayilerin ve ustaların yolunu tuttum. Gördüğüm kadarıyla, bu arkadaşlar, sizin yap dediğinizi yapıyor sadece. Yukarıdaki örnek için; zincir değiştirmeye gittiyseniz, sadece zinciri değiştiriyor. Kontrol Listesi gibi bir listeleri olmadığı için de yukarıdaki örnekteki dörtlü düğmesi veya stop lambası arızasını fark etmiyor, bakmıyor çünkü. Bir süre sonra, stop lambasının yanmadığını fark ettğinizde tekrardan ustanın yolunu tutuyorsunuz. Aküyü kontrol etmediği için 3 ay sonra akü bitiyor, çekiciyle ustaya gidiyorsunuz vs. Sen bunun lambasını, aküsünü, yağını, suyunu kontrol etmedin mi desen, vereceği cevap muhtemelen “abi kontrol et demedin ki” olacak. Ama buna karşılık ücreti de çok daha uygun elbette. Kendince haklı da olabilir ama bu durumda eliniz hep motosikletinizin üzerinde olacak. Elinizi bir süre çektiğinizde (bende olduğu gibi) yandı gülüm keten helva.
Evet, motosikletinizin bakımından haberdar olmanız lazım. Evet, sürekli ilgilenmeniz lazım ama lastik değişimi için geçen sene, zincir değişimi için de bu senenin başlarında ustaya gittim ve belli ki ikisinde de yağ seviyesi kontrol edilmemiş (kontrol etmedikleri daha bir sürü şey vardır). Sen söylemezsen kontrol etmek zorunda değiller, sen kendin kontrol edeceksin diyebilirsiniz ama önüne gelmiş bir aracın kritik noktalarına bakmak gerekmez mi? Halihazırda bir arızası varsa ya da bir arıza ben geliyorum diyorsa, motosiklet atölyene gelmiş ve önünde duruyorken bunu gidermek daha kolay olmaz mı? Erken teşhis denen olayı pas geçmiş olduk sonuçta.
Neyse, ağlama duvarına çevirmeyeyim burayı. Sonuç olarak kabahat bende. Bundan sonra her ayrıntısını kontrol edin diyeceğim. Onlarca iş arasına bir iş daha eklendi böylece. Gelişmeleri yazarım, günün birinde ihtiyacı olan okur belki.