Yaşlı hoca için CarPlay ???

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Gençler merhaba,
Biliyorsunuz yaş kemale erdi gözler su koyvermeye başladı . Motorumdaki Garmin navigasyon okunma ve ışık şiddeti konusunda çok başarılı ama maalesef tek başına navigasyonun pek bir esprisi kalmadı benim için. Bu nedenle güneşli yaz günlerinde dahi sorunsuzca okunabilen kaliteli bir ekrana sahip CarPlay arayışı içerisindeyim.

Maliyet ilk kriterim değil , düzgün bir ürünün ucuz olmayacağını biliyorum ama hiç kullanmayacağım gereksiz şeyler için de fazla ücret ödemek istemem. Yalın ve kaliteli ürünler tercihimdir. En önemli kriter hocanın ihtiyar gözleri ile okuyabileceği kaliteli ekrandır

Önerilerinizi bekliyorum.

Motosikleti
Trk 702 x, dominar 400, honda dio, cbr650f
Gençler merhaba,
Biliyorsunuz yaş kemale erdi gözler su koyvermeye başladı . Motorumdaki Garmin navigasyon okunma ve ışık şiddeti konusunda çok başarılı ama maalesef tek başına navigasyonun pek bir esprisi kalmadı benim için. Bu nedenle güneşli yaz günlerinde dahi sorunsuzca okunabilen kaliteli bir ekrana sahip CarPlay arayışı içerisindeyim.

Maliyet ilk kriterim değil , düzgün bir ürünün ucuz olmayacağını biliyorum ama hiç kullanmayacağım gereksiz şeyler için de fazla ücret ödemek istemem. Yalın ve kaliteli ürünler tercihimdir. En önemli kriter hocanın ihtiyar gözleri ile okuyabileceği kaliteli ekrandır

Önerilerinizi bekliyorum.
Hocam merhabalar, öncelikle hiç ürün baktınız mı? Şahsen önereceğim bir ürün var fakat cihazın fiyatı 25.000₺-30.000₺ bandında o yüzden şuan asıl konu bütçe.

Eğer öneri gelirse en önemlisi sizin yazığınıza istinaden görebilme kaygısı. Genel itibari ile bu teknik detayda ekran parlaklığı(örneğin 1200nit) şeklinde belirtilir, cihaz bakarken mutlaka göz önünde bulundurun derim.

Eğer bir bütçe detayı paylaşırsanız ufak bir araştırma yapabilirim sizin için.
Saygılar.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Hocam merhabalar, öncelikle hiç ürün baktınız mı? Şahsen önereceğim bir ürün var fakat cihazın fiyatı 25.000₺-30.000₺ bandında o yüzden şuan asıl konu bütçe.

Eğer öneri gelirse en önemlisi sizin yazığınıza istinaden görebilme kaygısı. Genel itibari ile bu teknik detayda ekran parlaklığı(örneğin 1200nit) şeklinde belirtilir, cihaz bakarken mutlaka göz önünde bulundurun derim.

Eğer bir bütçe detayı paylaşırsanız ufak bir araştırma yapabilirim sizin için.
Saygılar.
Yurt dışında yaşıyorum o yüzden önereceğiniz ürünü burada daha hesaplı temin edebileceğimi düşünüyorum. Lütfen önerin

Motosikleti
cbf 150
Gurbetçi kardeş, euro canavarı kardeş. Gişelerden beleş geçmeye çalışıp trafik sıkışlığı tarayan gurbetçi kardaş. CHİGEE 6 MAX BMW ALLLLLLLLLLLL

BAŞKA BİRŞEY ALMA

Motosikleti
yok:(
Gurbetçi kardeş, euro canavarı kardeş. Gişelerden beleş geçmeye çalışıp trafik sıkışlığı tarayan gurbetçi kardaş. CHİGEE 6 MAX BMW ALLLLLLLLLLLL

BAŞKA BİRŞEY ALMA
bu chigelerin ses kartı nasıl? aliexprestekiler çok kötü interkomu bağlayınca müzik işi çok keyifsiz bir hal alıyor

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Hocam selamlar, CHİGEE 6 MAX BMW bende tavsiye ederim. Gerçi şu an Tripmate'in BMW uyumlu modelini kullanıyorum. Bir ara kapanma sorunu yaşadım. 4 gün içinde yenileyip gönderdiler. Fakat Chigee ilk tercihim olurdu.

Bu arada geçenlerde Sedat Güven, Sedat Karayılanoğlu, Gürkan Güler, Melih Yeşildağ, Mustafa Zeki Özşahin gibi onlarca hocalarımla bir buluşma gerçekleştirdik. Adınız da geçti. Eskilerden sizi tanımayan yok gibi.

Türkiyeden selamlar hocam...

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Chigee demişler, buralara göre pahalı kalıyor ama orada ucuzdur.

tripmate ürünleri de güzel, ben tripmate elite almıştım, ekranı yeterince büyük, parlaklığı da güneş altında bile görünebiliyor. Benim motoru aldığımda tomtom rider400 modeli bir ekran vardı, bilgisayara bağlayıp güncelleyemedim, kullanımına da alışık değildim, bir de yazıları küçük geldi, yakın gözlüğü kullanan biri olarak rahat edemeyince sökmüştüm.

Gidona takılan ekranlar/telefon tutucuları benim gibi yakın gözlüğü kullanan ihtiyarlar için uygun olmuyor, yakını göremediğim için okunmuyor orada bu yüzden gösterge panelinin yukarısına takılan bar parçalardan alıp onun üzerine takınca uzakta oluyor rahat okunuyor. Ama sizin bmw'de önde o parçadan vardır zaten sanırım.

Motosikleti
Dominar D250
Forumda çok carplay konusu yok sanırım, 2025de güncel sadece bu konuyu bulabildim. Ben ekran konularında biraz takıntılıyım, ekranı kaydırırken takılma olması tilt ediyor beni 🙃
Bu tür takılmaların olmadığı cihaz var mı?
Chigee inceleme videosu inceledim ekran carplayde takılarak kayıyordu, belki o videoda öyle denk gelmiştir bilmiyorum

Motosikleti
Forumda çok carplay konusu yok sanırım, 2025de güncel sadece bu konuyu bulabildim. Ben ekran konularında biraz takıntılıyım, ekranı kaydırırken takılma olması tilt ediyor beni 🙃
Bu tür takılmaların olmadığı cihaz var mı?
Chigee inceleme videosu inceledim ekran carplayde takılarak kayıyordu, belki o videoda öyle denk gelmiştir bilmiyorum
Bu cihazlar telefon gibi sürekli mıncırılacak şeyler olmadığı için takılma falan sorunu yok ya da ben farkında değilim. telefondan google haritalardan navigasyonu başlatıyorum, sonra telefonu çantaya koyup motora binip kontağı açtığımda telefon otomatik bağlanıyor ekranda navigasyon çıkıyor ve ekranı hemen hemen hiç ellemiyorum.
Takılma varsa da aslında bu ekranlar telefonu kullanıyor, ya telefonun takılmasıdır ya da telefon ile aradaki bluetooth bağlantıdaki gecikmelerdendir. ama kullanım olarak takılma karşılaşılacak bir durum değil zaten ekran ellenmiyor, bakılıyor sadece.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Bu cihazlar telefon gibi sürekli mıncırılacak şeyler olmadığı için takılma falan sorunu yok ya da ben farkında değilim.
Vatandaşın kaydırma dokundurma merakını biz moruklar (+50) pek anlayamıyoruz galiba. NCAP da annayamamış. 🥱

Arabalarda tuşlar geri dönüyor: Euro NCAP 2026 itibarıyla kuralları değiştiriyor

Euro NCAP, sürücü dikkatini dağıtan dokunmatik ekranlara karşı harekete geçti. 2026’dan itibaren bazı araçlar tuşsuzsa 5 yıldız alamayacak. Araç güvenliğinde yeni bir dönem başlıyor.​

Avrupa’nın bağımsız güvenlik testi otoritesi Euro NCAP, son yıllarda yaygınlaşan dokunmatik ekranların sürücü dikkatini dağıttığı gerekçesiyle değerlendirme kriterlerini güncelledi. 2026 yılından itibaren; sis farı, sinyal, dörtlü flaşör ve silecek gibi temel kontrollerin yalnızca dokunmatik ekran üzerinden yapılması halinde araçlar, Euro NCAP’ten 5 yıldız alamayacak. 2029’da ise klima ve ses kontrolleri gibi fonksiyonlar için de benzer puan kesintileri gündeme gelecek.

2026’da tuş zorunluluğu başlıyor, 2029’da kriterler sıkılaşıyor

Yeni düzenleme, özellikle fiziksel tuş ve düğmeleri tamamen kaldıran modern araçları hedef alıyor. Euro NCAP’in açıklamasına göre, 2026’dan itibaren testlerde 5 yıldız almak isteyen araçların temel sürüş fonksiyonlarına ekran dışında fiziksel erişim sunması zorunlu olacak. Bu kapsamda, sis farları, sinyal, dörtlü flaşör ve silecekler ekran yerine fiziksel butonlarla da kontrol edilebilir olmalı.
2029 yılı itibarıyla bu listeye klima kontrolleri ve ses seviyesi ayarları da eklenecek. Eğer bu fonksiyonlara yalnızca ekran üzerinden erişilebiliyorsa, araçlar puan kaybedecek. Bu durum, otomobil üreticilerini yeniden fiziksel tuşlara yönelmeye zorlayabilir.

Araştırmalar: Dokunmatik ekranlar, hafif alkolden daha tehlikeli

Euro NCAP’in kararında dikkat çekici araştırma sonuçları da etkili oldu. Verilere göre trafikte meydana gelen kazaların yaklaşık %25’i sürücünün araç içindeki dikkat dağınıklığı nedeniyle gerçekleşiyor. Özellikle Apple CarPlay gibi sistemler üzerinden ekranla etkileşim kurmak, yapılan testlerde hafif alkollü araç kullanmaktan 5 kat daha fazla dikkat dağıtıyor.
Ayrıca dokunmatik ekran kullanımı, telefonda mesaj atmaktan bile daha riskli bulunuyor. Bu durum, otomobil arayüzlerinde "daha az menü, daha fazla sezgisel kontrol" döneminin kapısını aralayabilir.

Otomotivde fiziksel tuşlara geri dönüş süreci başladı

Euro NCAP’in aldığı bu kararlar bağlayıcı bir yasa olmasa da, otomobil üreticileri için oldukça belirleyici. Zira birçok marka, araçlarının Euro NCAP testlerinden 5 yıldız almasını bir prestij göstergesi olarak görüyor. Bu nedenle fiziksel tuşlara dönüşün hızlanması bekleniyor.
Öte yandan bazı üreticiler de sorunu sesli komut sistemleriyle çözmeye çalışıyor. Mercedes gibi markalar, yapay zekâ destekli sesli kontrol teknolojileri geliştirerek sürücünün ekrana daha az bakmasını hedefliyor. Bu sistemler sayesinde klima, medya veya navigasyon işlemleri sesle gerçekleştirilebilecek.

Avrupa sıkı, ABD esnek: Tesla etkisi belirleyici olabilir

Bu gelişmeler Avrupa Birliği'nde düzenleyici tartışmalara da yol açarken, henüz yasal bir zorunluluk getirilmiş değil. Ancak Euro NCAP’in güçlü etkisi sayesinde üreticilerin bu yönde adım atması bekleniyor. ABD’de ise durum daha esnek. Tesla gibi tamamen ekran odaklı markaların güçlü etkisi nedeniyle US NCAP’in, Euro NCAP ile tam uyumlu kararlar alması beklenmiyor.

Motosikleti
Motoru satıldı...
Vatandaşın kaydırma dokundurma merakını biz moruklar (+50) pek anlayamıyoruz galiba. NCAP da annayamamış. 🥱
Tuşlar geri gelsin zaten ne öyle tablet oynar gibi araba sürmek.
Hele hele tesladaki gibi ekrandan vites değiştirmek falan o vites topuzunu tutucaksın.
O el frenini Cart diye çekiceksin, hadi eski tip kol şeklinde olmasa bile bi tuşu olsun.

Motosikleti
Ben yeni tip arabalardaki düğme şeklindeki el frenine bile alışamadım.
Geçen senelerde kuzenin hibrit corollasını dik yokuşta park ederken soğuk ter döktüm ya şimdi kayarsa, ya yokuşta tutan şeyi şu anda bozulacağı gelirse diye. Bizim dandik clio ile garç diye çekiyorum el frenini öyle rahat rahat kaydırma korkusu olmadan her manevrayı yapıyorum. Bu arada bizim clioda da varmış yokuş kaydırmama şeysi ama farkında değilim, ben hafif bayır olsun hep el freni kullanırım kalkış yaparken. Araba kullanmayı 74 model tospağa VW'de öğrendim. O el freni illa ki olacak. :)

Son düzenleme:
Motosikleti
Motoru satıldı...
Ben yeni tip arabalardaki düğme şeklindeki el frenine bile alışamadım.
Geçen senelerde kuzenin hibrit corollasını dik yokuşta park ederken soğuk ter döktüm ya şimdi kayarsa, ya yokuşta tutan şeyi şu anda bozulacağı gelirse diye. Bizim dandik clio ile garç diye çekiyorum el frenini öyle rahat rahat kaydırma korkusu olmadan her manevrayı yapıyorum. Bu arada bizim clioda da varmış yokuş kaydırmama şeysi ama farkında değilim, ben hafif bayır olsun hep el freni kullanırım kalkış yaparken. Araba kullanmayı 74 model tospağa VW'de öğrendim. O el freni illa ki olacak. :)
bende Broadway de öğrendim Linea'da devam ettim o yüzden o garç şeklinde el frenini arıyorum.

Bu cihazlar telefon gibi sürekli mıncırılacak şeyler olmadığı için takılma falan sorunu yok ya da ben farkında değilim. telefondan google haritalardan navigasyonu başlatıyorum, sonra telefonu çantaya koyup motora binip kontağı açtığımda telefon otomatik bağlanıyor ekranda navigasyon çıkıyor ve ekranı hemen hemen hiç ellemiyorum.
Takılma varsa da aslında bu ekranlar telefonu kullanıyor, ya telefonun takılmasıdır ya da telefon ile aradaki bluetooth bağlantıdaki gecikmelerdendir. ama kullanım olarak takılma karşılaşılacak bir durum değil zaten ekran ellenmiyor, bakılıyor sadece.
Benim arabada android carplay kullanıyorum epey takılıyordu ama telefon 5 yıllık. Geçen gün artık zamanı geldi dedim düzgün bir andorid telefon aldım, bu kadar mı farkeder gençleştim resmen :) önceki telefonda carplay benim sinir delisi ediyordu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar