Arkadaşlar burada görüyorum ki herkes Yamaha'ya yüklenmiş. Vay efendim nasıl zam yaparlar, vay efendim 20 bine r25 mi olur vs. diye gidiyor. Senelerdir bu forumdayım, çok aktif olmasam da her gün okurum. Nice zamlar geldi ama bunların ortak noktası hep devlet, devlet ve devlet!
Ekonomide değişmez kurallardan biri, eğer bir malı üretemiyor ve ithal ediyorsan, o malı almak için onun yurt dışı fiyatına ve döviz kurlarına bağımlı olunmasıdır. Bırakın motosiketi, gidip tostçu açsanız, eğer kaşar üretmiyorsanız, kaşara gelen zam sonrasında o tost fiyatlarına zam yapmanız kaçınılmazdır.
Ülkemizdeki durumu göz önüne alacak olursak, fiyatların artış sebebi başlıca döviz kurunun yüksek olması ve ekmekten baruttan enflasyon hesaplanıp milim milim zam verilmesidir.
Yahu maaşa aldığımız zam alım gücümüze bir şey katmıyor. Yüksek teknoloji ürünler üretemiyoruz. İşimiz gücümüz bina dikip, sağa sola satıp kolay yoldan köşeyi dönmek. Dolar, euro olmuş kaç lira... Sonra bütün suçlu Yamaha...
Arkadaşlar ithal ettiğimiz her mal/hizmet için alım gücümüz her geçen gün azalıyor. Ancak Almanya bizi kıskanıyor diye sorunlar malesef çözülmüyor. Kusura bakmayın ama bu kurla malesef bu kadar. Ticaretle uğraşan hiç kimse, aldığı malın girdisi arttığında "aman ben düşük fiyattan vereyim" mantığıyla hareket edemez. Dün ithal ettiğin mt 13000 mal olurken bugün 15000 tutacak ve sen satış fiyatına zam yapmayacaksın öyle mi?
Bu sözlerim Yamaha'yı savunmak için değil. 2 gün sonra Honda'da zam yapacak, Bajaj'da yapacak. O 6600'den satılan CBF 150'ler, euro 4 uyumlu olduğunda 9000 civarına kitlenecek. Suçlu motosiklet firmaları değil.
Suçlu arıyorsanız bir dünya vergiyle 5 liradan benzin kitleyen, motosiklet gibi doğa dostu bir ulaşım aracına fahiş kdv+ötv giydiren, ithalat vergisine %20 bindiren, el kadar yer kaplayan motora köprü geçişinden seçim öncesinde 1,85 isteyip, seçim geçince zamla 3,5 lira isteyen siyasi oluşumlara giydirin. Kamuoyu oluşturun, eylem yapın. "%20 vergi nedir yuh olsun" diye kortej gezin...
Ama ne de olsa burada Yamaha'ya yüklenmek kolay öyle değil mi...