abi fiyatlar farazi yazıldı, 20 binliralık aksesuara 50 desin fark eder mi. burada rakamlar değil fiyat yükseltmesi mevzu bahis. buradan yorum yapmaya gerek yok bu nedenle.
burada esas değerlenecek şey "bayii satış fiyatı" mevzusu. yamaha x motoru nakliyat vergisi vs. 100 k paraya bayiye verip 100 e yada 110'a mı sat diyor? bunu araştırmak lazım. Bayilerin o aracın dükkana giriş toplam fiyatı sonrası koydugu kar marjı kac? ben bilmiyorum siz biliyorsanız paylaşırsanız sevinirim.
100 e dükkana giren motora 140 bayi fiyatı veriliyorsa bunun üstüne de üstündeki aksesuarı x3 fiyatına satıp zorunlu bırakıyorsa burada bir problem var demektedir bence.
abi farazi de ben de farketmez diyorum.
Ya bir kere talep karşılanamadığı zamanlarda motorlu taşıtın liste fiyatı üstünde satılması 100 yıllık konu, Türkiye'de de adım gibi eminimki geçmişte olmuştur ama unutuyoruz işte, ben de şimdi ezberden söyleyemem. Esas değerlenecek şey dediğin esas bizim laf edemeyeceğimiz konu, devlet tarafından fiyat kontrolü uygulanan belli başlı ürünler haricinde kimse bir ürünün kaça satılacağına karar veremez. Yamaha Türkiye'nin yayınladığı şey "tavsiye edilen satış fiyatı" ki ispatlayamam ama yemin de edebilirim ki bu mark-up işini bayilere zaten Yamaha Türkiye merkez söylüyordur. Aynı zamanda al-satçılardan kurtulabilmek için de çok çok verimli olmasa da bir yöntemdir liste fiyatının üstüne satmak. Yani daha önce de yazmıştım sanırım, 2022 sonbaharında Mercedes'e gittik, konu fiyata gelince satıştaki çocuk çok rahat bir şekilde "liste fiyatının %10 üstüne satıyoruz" dedi, ekstra aksesuar falan filan da yok. Yamaha Türkiye en azından aksesuar koyuyor. Fiyatını da 3x falan yapmıyor ama ikna edemedim buna seni.

Ducati yazan Arai kask normal aynı model Arai kaskın 2 katı etikete sahip, normalde zaten böyle bu.
Üstünde Aprilia yazan bir eldiven geldi geçen Türkiye stoğuna, 4400TL ve düz basit eldiven, aynı malı üreticisi 2000-2500TL arasına satıyordur. Marka satınca değişiyor. Akrapovic eksoz, normalde atıyorum 40-45bin TL ise Aprilia Türkiye'den alınca 80-90bin TL oluyor. Dünya böyle dönüyor yıllardır bunu neden ilk kez görüyoruz?
Çünkü artık çok fakiriz. Sorun bu.
Şikayetler Beştepe'ye.