Bütün yazılanları okudum; Ybr 125 'i de bilirim, Seyhan 150 'yi de... Aslında ikisi farklı tarzlarda motosikletler ve üstelik hacimleri de farklı. Niçin tartışıyorsunuz ki? Kalite mi? Evet Ybr daha kaliteli bir üretim. Ama Seyhan da çöpe atılacak bir mal değildir! Ybr biraz daha sağlam olduğu için kendisi 125 lik iken 150 lik makineden daha pahalıdır her halde... Bunda anlaşılmayacak veya tartışılacak bir şey yok ki kardeşlerim.
Bana sorarsanız; ikisi arasında kalsam, ben Seyhan 150 'yi tercih ederim. Çünkü daha ucuz, çünkü daha gösterişli ve çünkü daha hızlı... Ama asıl çünkü ben mekanikten, elektronikten ve motordan anlıyorum (yeterli onarım ve bakım bilgisi ile el becerisine sahibim)... Bilinçsiz bir sürücünün elinde ybr de dağılabilir ama benim ve benim gibi olanların elinde en dandik çinli dahi ömrümüzle yarışabilir... Kazanır da !!!
Sonuçta dağılıyor dediğiniz aksam motorun kendisi değildir. Sağı solu gevşiyorsa, zamanında farkedip sıkıştırın olsun bitsin... Eliniz biraz anahtar tutsun yani... Adam gidon bilyaları dağılana kadar yoluna devam etmiş, dağıldıktan sonra da içine bisiklet bilyası koymuşlar diye sitem ediyor... Yahu sen ne anlarsın bilyadan ki... Bilya ince de olabilir, kalında (ki benim bildiğim ince bilya sıralı rulman düzenekleri daha dayanıklı olurlar)... Sen gidon bilyalarını tutan düzeneğin gevşediğini zamanında niye hissetmiyorsun; uyuyor musun?
Şuraya açık seçik yazıyorum arkadaşlar. Ybr ile Seyhan arasındaki kalite farkını ortaya çıkaran en belirgin sebep montajdır. Adamlar doğru düzgün montaj yapmıyorlar (tork anahtarı bile kullanmıyorlar). Gerekli önem verilmeden, dikkatsizce yapılan montajlar yüzünden dağılıyor bu motorlar. Tabi bizlerin de hataları var. Normal hızları 80-90 km. civarında olan bu aletlerden mucize bekliyoruz; gazı köklüyor da köklüyoruz... Sonuçta bizler limitleri zorladıkça vibrasyon da civataları zorluyor... Civatalar gevşediktçe vibrasyon daha da çoğalmaya başlıyor... Sonuç malum; dağılmayacakları varsa da dağıtıyoruz anasını satiim!
Evet, ne diyordum. Ben Seyhan'ı tercih ederim. Çünkü daha ucuz, çünkü daha gösterişli, çünkü daha güçlü ve torklu ve çünkü tabi ki daha hızlı...