Katalitik konvertor işini merak edenler olmuş, daha detaylı açıklayayım. İnternette hiçbir yerde ybrye bu işlemi yapmış olan kimseyi bulamadım, dolaştığım ustaların çoğu da katalitik yerini veya nasıl sokulecegini bilmiyordu. Bu yüzden bu işi yaptırmak isteyen arkadaşlar bu işten anlayan birini bulmakta zorluk çekebilirler. Telefondan girdiğim için mesajları parça parça atacağım, önce resim atayım

---------- Mesajlar birleştirildi - 08:58 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:49 ----------
Motorun vibrasyonunu minimuma indiren, karşı krank-şaft dengeleyici mevcuttur. Motor gücü 8,000 devirde 12 beygir, torku ise 6,500 devirde 11.6 newton metredir ama avrupalı versiyonları (2005) 7600 devirde 10,3 beygir ve 6500 devirde 10 newton metre tork vermektedir. Bunun sebebi avrupalı versiyonlarında "Katalitik Konvertör" bulunmasıdır. (wikipedia-ybr125)
http://www.motosiklet.net/forum/mt-...teknik-acidan-katalitik-konvertor-iptali.html
Önce genel bilgiler vererek olayın mantığının anlaşılmasını istedim. Şimdi iptal işlemine geçiyorum
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:58 ----------
Ybr de internetten bulamadığım için ne tür bir katalitik olduğunu bilmiyordum, araba egzozu yapan genç bi ustaya gittim. Yaptığımız işlemleri anlatayım.
Egzozu motordan sokuyoruz, egzoz korumalarıni da çıkarıyoruz fakat biraz soğumasını bekleyin yoksa vidalar açılmakta çok zorlanıyor. Ybr de normal bilinen seramik malzeme konvertor yerine metal bir malzeme kullanılmış.
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:08 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:04 ----------
Egzoz susturucu kısmına kadar 2 katlı, yani iç içe duran 2 boru var, ve geri dönüşüm hortumu bu iki borunun arasından hava çekiyor. Katalitik iptali o hortumun iptalini gerektirmez. Konvertor seramik olmadığı için egzozcu kırarak çıkaramaz, oksijen kaynağı ile eriterek çıkarması gerekiyor, önce bunu söyleyin yapamayacaksa hiç açmayın egzozu
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:14 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:08 ----------
Konvertor iç boruda ve konum olarak egzozun kalinlasmaya başladığı yerde. Resimde 3 tane kaynak izi gözüküyor önce en soldakini kesip oradan konvertor eritilerek parça parça çıkarılabilir. Bu arada 2 parça konvertor bulunuyor bu yüzden ortadaki kaynak yerinden keserek diğer parça da oradan çıkarilabilir.
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:14 ----------
Egzozu kesmeden önce işaret koydurun, yoksa kaynaklarken aynı açı ile takamazsiniz ve motora oturmaz! Eğer biraz da ses isterseniz iç kısımdaki boruyu olduğu gibi söküp atabilirsiniz. Fakat motor sesinde değişiklik olmasın istiyorsanız iç ve dış katmanda kesilen her yer geri kaynaklanmak zorunda. Benim motorda en sağdaki kaynak izi bu yüzden mevcut. İç kısmı kaynaklamak için orayı da sökmek grekti.
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:34 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:21 ----------
Bu işlemden sonra motorumuz 10.3bg den 12bg e yükselmiş oluyor, son hızı atmıyor (kesiciye kadar hızlanıyor) ama ara hizlanmalarda %20 artış hissediliyor, motor sesinde bi değişiklik yok, yakıt tüketimi şuan biraz daha az gibi gözüküyor ama ölçüm yapmadım henüz. Apache ve cbf de bu işlemi yapanlar mevcut, ybrde yapan bulamadım ben. Onların yorumlarına da bakabilirsiniz, motora etkisi aynı olacaktır. Şuan 0km ybr alsam yine iptal ettiririm

Doğaya zararlı olması hakkında da eğer hava ayariniz düzgün, hava filtreniz temiz ise salınım zaten düzgün degelerde olur. Hava ayariniz bozuk, hava filtreniz kirli, hatta benzin de kötü olsa bile herangi bir araba kadar salınım yapması imkansız.
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:40 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:34 ----------
En iyi yani da düşük devirde gaz verince bile hemen toparlıyor, normalde 8bin devir üzerinde bağıran fakat güç vermeyen motor 10 bin devire kadar güç veriyor (wikipediada belirtilen devir-hp aralığı gibi) Ankarada olup yaptırmak isteyen olursa egzozcuyu söylerim, sonuçta adam daha önce yaptı

hatta müsait zaman ayarlarsak birlikte gidip tanışmış da oluruz

Uğur senin motor 2006 modeldi sanırsam, onda katalitik var mı bilmiyorum varsa iptal edilebilir
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:40 ----------
Bu arada motorum 13 model 8bin km de, aklıma gelen baska bir şey yok şuan, siz sordukça cevaplarım

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:56 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:45 ----------
Bu da katalitik eritilirken çekilmiş bir fotoğraf, yakın zamanda bi arkadaşım da iptal ettirmeyi düşünüyor, o zaman daha çok fotoğraf ekleyebilirim