Beni yaptı bile
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:00 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:54 ----------
mesajımı yanlış anlamışın bahsettiğim bayiler ellerinde motor olmayanlar değil , motor ellerine gelipte motoru 2 haftadır showroom da sergileyip almak istediğimizde satmıyoruz suan demeleri , niye satmıyorsun dediğimizde suan satılık değil sonra satacağız cevabı verdiler. bu olay tekelin sigaraya zamn yapacağı duyulduğunda bakkal amcaların zamdan önce ellerinde olan sigara kartonlarını tezgah altına almalarına benziyor. yani adam eski fiyattan distribitor den alıyor elinde bekletirken zamlanıyor bunu kar sayıp fazla fiyattan geçiriyor ayıp bu yapılan.
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:02 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:00 ----------
dostum yanlısın olmasın 5000 km olmalı . bi motosiklet için 10000 cok uzun km. ben kawasaki kullanıyorum yüksek torklu her 5000 de kitapçık diyor, arkadaş honda 250 kullanıyor onun kitapçıkta 5000 diyor ?
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:02 ----------
dostum motorunda rodaj falan kalmamış cok garip olan durum, 200 km ye çıkıyorsun ama rodajda ilk 800km 4000 rpm sınırı var zaten 200km görmen için 9000 rpm çıkmış oluyorsun, bunu tavsiye etmem motunun ömrünü yiyorsun. 800-1600 km ise 6000 rpm max. daha sonrasında tabiki basılır ama ilk 1600 km hayati süreç. sen bilirsin
Rodajda şu devirden yukarı çıkılmaz diye herhangi bir devir sınırlaması yoktur. Hiç bir motorda da böyle birşey olmaz.
Ktiapçıkta da yazdığı üzere, önemli olan yüksek devirde uzun süre kullanmamaktır.
Anlık olarak 9000 rpm'lere tabii ki çıkacaksınız.
Bilakis, rodaj yağı değişmeden önceki dönemde yüksek devirlere ara ara çıkmanız, yüksek devirlere alışma sürecindeki aşınmalar sonucu oluşacak çapakların bir an önce gerçekleşmesini ve rodaj yağı ile dışarı atılmasını sağlar.
İlk 1600 km'de 6000'in üzerine hiç çıkmamış bir motor ile, ara sıra 9000 görmüş motor arasında, yüksek devire çıkmış olanın lehine bir performans farkı hissedersiniz zaten.
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:11 ----------
Rodajda "hiç çıkmayın" yazmıyor zaten. Ayrıca "neden üst devirlere çıkılmaması gerektiği" konusunu da açıkladım. Rodaj yağı denen yağ biyokimyasal bir yağ ve diğer sentetik yağlar gibi yüksek sıcaklıklarda yağlama özelliğini koruyamıyor. Motosiklete rodaj esnasında hararet yaptırmadıkça kademeli olarak gaz açılmasında sakınca olmaz.
Bu söylediklerimi tek bir kaynaktan değil, bir çok kaynaktan aldığım bilgilerden öğrendim ve endişe edilecek bir şey yok
Bakım aralığı konusunda, ben yüksek devir çeviren herhangi bir motosikletin yağının 5000 Km'den fazla yağlama yapabileceğini düşünmüyorum.
Buna rağmen sevgili Honda, Yamaha vs. gibi markalar, motosikletlerin kullanım kılavuzunda "yağ bakımı aralığını" da 9000-10000 Km olarak belirtiyor.
Yanlış olsa da kitapçığa uyan birinin motosikletinin zarar görmesi durumunda kullanıcının hiçbir sorumluluğu yoktur. Ancak "ben bayilerle uğraşamam" diyen arkadaşlar, lütfen motosikletlerinizin yağını 4500-5000 Km'de bir değiştirin :mrgreen:
Yağların performanslarını küçümsemeyin. Kitapçık 9-10 bin diyorsa, problem yoktur. Hele ki tam sentetik yağların ömürleri, yarı sentetik yağlara oranla çok çok daha yüksektir.
Ancak bir defaya mahsus, 1000km'den sonraki ilk yağ değişimini beklemeden (rodaj süreci azalarak devam etmiş olduğundan) 5-6 binde yağı değiştirmenin faydası olacaktır, ancak sonraki bakımlarda kitapçık 9-10 diyorsa, paranızı sokağa atmayın derim ben.
Son düzenleme: